Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No szkoda. Znalazlem w sieci jeszcze jedna metode wizualizacji gamutu, ale to prace reczne w PS. Za to niezalezne od wersji. Niestety - "No English version" :
kufel, u mnie rusza sie tez po kalibracji Sypderem, tak ze zbytnia panika nie jest wskazana - popatrz z daleka i z przymrozeniem oka, tzn. przymrozonym okiem. To jest obrazek do manualnej, a raczej ocznej kalibracji gammy. Bawilem sie tym jakis czas a skutkiem byl zakup kalibratora, za co moje oczy sa mi wdzieczne. Manualne metody byly z pewnoscia niejednokrotnie opisywane, wiec tylko dla szybkiej orientacji:
Ustawiamy temperature 6500K .
1. Wszystkie cyfry (1-6) powinny byc widoczne, z tym ze 1 ledwo, ledwo. (Jasnosc)
2. Wszystkie cyfry (1-6) powinny byc widoczne, z tym ze 1 ledwo, ledwo. (Kontrast)
Jesli dziala, to przy gamma 2.2 obrazek z poprzedniego posta prawie nie miga.
To jest obrazek do manualnej, a raczej ocznej kalibracji gammy
metoda calkiem sprawna bo u mnie prawie nie mruga. choc gamme mam ustawioną na poziomie 1 ( na karcie graficznej, a na monitorze standard) a mówisz cybertoman, ze powinno byc 2,2...
czyli ile? Czesto monitory maja fabrycznie ustawiona tem. 9000 ile ma Twoj? Gamme mozna ocenic na oko tym obrazkiem (koniecznie 1x1).
Na dole prawa strona jest ciemniejsza, na gorze lewa, gdzies po drodze odczuwalna jasnosc jest tata sama i liczba ktora tam stoi to gamma monitora. Na oko... a to oznacza przy LCD, ze w zaleznosci od kata spogladania wszystko sie zmienia. Na moim CRT jest dokladnie 2.2, a na laptopie...
czyli...standard niestety z poziomu mojego monitora ciężko ustawic poprawnie gammę, gdyz do wyboru są tylko trzy opcje: off/mode 1 /mode 2 ,przy czym standardowy tryb "off" jest opisany jako normal , a reszta high contrast/ dark. o wartości liczbowej gammy zatem nie mam pojęcia a producent nie wysilił sie za bardzo by te wartości podać w instrukcji obsługi. co do temperatury to mam cos ok 7500K , choć przez dłuższy czas miałem 6500K ale to za cieplo chyba...
co do temperatury to mam cos ok 7500K , choć przez dłuższy czas miałem 6500K ale to za cieplo chyba...
Absolutnie nie. Standardowo kalibruje się monitory do D65, czyli 6500K i gamma 2.2, natomiast czasem wymagana jest kalibracja do D50... Inna sprawa, że ustawienie 6500K w menu monitora zazwyczaj jest dość odległe od tej temperatury i to raczej w kierunku niebieskiego...
jaad75,masz racje co do standardu 6500K. z tym ze w przypadku mojego monitora to sprawa sie komplikuje bo przy tej temperaturze mam zbyt duzą jak na moje oko dominantę czerwonego (różowego) i pokrewnych nawet forum "optycznych" ma taki zafarb jedynym ratunkiem jest albo zabawa składowymi RGB lub wybór temp ok 7500K .no chyba ze tak ma być ?
jaad75, w takim razie pytanie jesli mam możliwości ustawiane wartości każdego kanału (RGB) w skali od 1-100 to jakie muszą być ustawienia każdego z nich , żeby uzyskać poprawną temperaturę? dla każdego kanału wartość = 100? czy może któryś kanał musi obniżony ? innymi słowy czy jak ustawie wartość równą 100 dla R ,G i B to czy uzyskam 6500K czy inna temperaturę?
kufel, nie da się odpowiedzieć na to pytanie - każdy monitor jest inny... Użyj kalibratora sprzętowego - oprogramowanie pomoże Ci ustawić wstępne wartości RGB, a następnie stworzyć profil, tak by ustandaryzować monitor z minimalną stratą jakości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10