Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 11 Kwi, 2010
Poznaj swoj profil
Autor Wiadomość
cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   Poznaj swoj profil

Po adresem:

http://www.iccview.de/com...emid,1/lang,de/

mozna pobawic sie wizualizacja profili, w tym wlasnego, uzyskanego podczas kalibracji np.: Spyder'em. (Po czym oddac nowy monitor do sklepu).

[ Dodano: Czw 01 Kwi, 2010 12:51 ]
Acha, wersja bardziej przystepna jezykowo:

http://www.iccview.de/com...emid,1/lang,en/

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   

Szkoda, że nie obsługuje V4... Muszę sobie zrobić nową wersję w V2...

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

No szkoda. Znalazlem w sieci jeszcze jedna metode wizualizacji gamutu, ale to prace reczne w PS. Za to niezalezne od wersji. Niestety - "No English version" :

http://www.simplefilter.d...arstellung.html

Jesli kogos naprawde interesuje moge po dyngusie strescic.

Szybki test kalibracji - idealnie skalibrowany monitor pokaze nieruchomy obraz. Im mniej idealnie, tym wiecej sie rusza.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

cybertoman napisał/a:
Szybki test kalibracji - idealnie skalibrowany monitor pokaze nieruchomy obraz. Im mniej idealnie, tym wiecej sie rusza.
u mnie niestety sie porusza ;) ale na szcęście nie jakos bardzo . a którymi parametrami to wyregulowac? gamma/kontrast/jasnosc? czy moze krzywymi rgb?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

kufel, u mnie rusza sie tez po kalibracji Sypderem, tak ze zbytnia panika nie jest wskazana - popatrz z daleka i z przymrozeniem oka, tzn. przymrozonym okiem. To jest obrazek do manualnej, a raczej ocznej kalibracji gammy. Bawilem sie tym jakis czas a skutkiem byl zakup kalibratora, za co moje oczy sa mi wdzieczne. Manualne metody byly z pewnoscia niejednokrotnie opisywane, wiec tylko dla szybkiej orientacji:

Ustawiamy temperature 6500K .

1. Wszystkie cyfry (1-6) powinny byc widoczne, z tym ze 1 ledwo, ledwo. (Jasnosc)

2. Wszystkie cyfry (1-6) powinny byc widoczne, z tym ze 1 ledwo, ledwo. (Kontrast)

Jesli dziala, to przy gamma 2.2 obrazek z poprzedniego posta prawie nie miga.

Manualnie nigdy mi sie to nie powiodlo.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

cybertoman napisał/a:
To jest obrazek do manualnej, a raczej ocznej kalibracji gammy
metoda calkiem sprawna bo u mnie prawie nie mruga. choc gamme mam ustawioną na poziomie 1 :roll: ( na karcie graficznej, a na monitorze standard) a mówisz cybertoman, ze powinno byc 2,2...

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

kufel napisał/a:
a na monitorze standard
czyli ile? Czesto monitory maja fabrycznie ustawiona tem. 9000 ile ma Twoj? Gamme mozna ocenic na oko tym obrazkiem (koniecznie 1x1).

Na dole prawa strona jest ciemniejsza, na gorze lewa, gdzies po drodze odczuwalna jasnosc jest tata sama i liczba ktora tam stoi to gamma monitora. Na oko... a to oznacza przy LCD, ze w zaleznosci od kata spogladania wszystko sie zmienia. Na moim CRT jest dokladnie 2.2, a na laptopie...

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010   

A ja mam gammę tradycyjnie ustawioną na 1.8, ale to inna tradycja niż wasza… :)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

cybertoman napisał/a:
czyli ile?
czyli...standard :) niestety z poziomu mojego monitora ciężko ustawic poprawnie gammę, gdyz do wyboru są tylko trzy opcje: off/mode 1 /mode 2 ,przy czym standardowy tryb "off" jest opisany jako normal , a reszta high contrast/ dark. o wartości liczbowej gammy zatem nie mam pojęcia a producent nie wysilił sie za bardzo by te wartości podać w instrukcji obsługi. co do temperatury to mam cos ok 7500K , choć przez dłuższy czas miałem 6500K ale to za cieplo chyba...

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
co do temperatury to mam cos ok 7500K , choć przez dłuższy czas miałem 6500K ale to za cieplo chyba...
Absolutnie nie. Standardowo kalibruje się monitory do D65, czyli 6500K i gamma 2.2, natomiast czasem wymagana jest kalibracja do D50... Inna sprawa, że ustawienie 6500K w menu monitora zazwyczaj jest dość odległe od tej temperatury i to raczej w kierunku niebieskiego...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75,masz racje co do standardu 6500K. z tym ze w przypadku mojego monitora to sprawa sie komplikuje bo przy tej temperaturze mam zbyt duzą jak na moje oko dominantę czerwonego (różowego) i pokrewnych :roll: nawet forum "optycznych" ma taki zafarb :wink: jedynym ratunkiem jest albo zabawa składowymi RGB lub wybór temp ok 7500K .no chyba ze tak ma być ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
jedynym ratunkiem jest albo zabawa składowymi RGB
Tak zazwyczaj jest. Kalibrowanie i profilowanie jest niezbędne praktycznie w każdym przypadku.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75, w takim razie pytanie :) jesli mam możliwości ustawiane wartości każdego kanału (RGB) w skali od 1-100 to jakie muszą być ustawienia każdego z nich , żeby uzyskać poprawną temperaturę? dla każdego kanału wartość = 100? czy może któryś kanał musi obniżony ? innymi słowy czy jak ustawie wartość równą 100 dla R ,G i B to czy uzyskam 6500K czy inna temperaturę?

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel, nie da się odpowiedzieć na to pytanie - każdy monitor jest inny... Użyj kalibratora sprzętowego - oprogramowanie pomoże Ci ustawić wstępne wartości RGB, a następnie stworzyć profil, tak by ustandaryzować monitor z minimalną stratą jakości.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Użyj kalibratora sprzętowego
właśnie takiej odpowiedzi się bałem :) takiego kalibratora sie jeszcze nie dorobiłem, ale widzę ze volens nolens jestem na niego skazany .

Odpowiedz do tematu