Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
FF czy APS
Autor Wiadomość
cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Sob 27 Mar, 2010   

sigmiarz napisał/a:
50D to już dziadzio
ale jaki zwawy i jaki tani!!!

Reklama

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

REMIR, jak czytam Twoje wypowiedzi to czuję że Ty sam chcesz FF. Robię też krajobrazy, portrety oraz architekturę i do tej pory starczał mi DX, ale po przesiadce na FF jednak ładniej wizualnie (ogólnie) wychodzi na FF.

papatki 
Rozmowny

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

Zrobiłem dziś malutki test porównanie 7D ze starym 5D.
Na początek być może uświadomi to kilku osobom jaka jest różnica w skali obrazu (i to o czym wielokrotnie pisałem czyli coś co się nazywa rozdzielczością na piksel).
Zdjęcia nie są robione na stole do reprodukcji ale chyba spróbuję powtórzyć, tak żeby rezultaty były absolutnie jednoznaczne. W celu zachowania zbliżonej skali obrazu aparat z FF musiał stać bliżej reprodukowanego obrazka a ze względu na prawa fizyki tym samym klatka z FF była o działkę bardziej przymknięta (żeby uzyskać podobna GO).
Oba wycinki i obrazki pochodzą z jpg-a wprost z puszki, oba Iso1oo oba picture style: Standard, oba z EF100/2,8L IS Macro
FF:

Crop:

Wycinek FF i Crop:

http://kaluzny.pl/7D/CROPvsFF01.jpg

Pozdrawiam!

remir 
Uczestnik

Wysłany: Wto 30 Mar, 2010   

Niewiem jak inni bynajmniej jak dla mnie lepiej wypada 5d, bynajmniej obrazki roznią sie ale niewiele no chyba ze ktos mi wskaże znaczące różnice to wtedy zweryfikuje swoje zdanie

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 30 Mar, 2010   

papatki, mam pytania dwa:
1) piszesz:
papatki napisał/a:
W celu zachowania zbliżonej skali obrazu aparat z FF musiał stać bliżej reprodukowanego obrazka

OK - tylko dlaczego są dwa różne kadry? ;)

2) piszesz:
papatki napisał/a:
ze względu na prawa fizyki tym samym klatka z FF była o działkę bardziej przymknięta

OK - ale jakie to były wartości?

Generalnie dla mnie nie jest nowością, że 18Mpix matryca 7D nie przekłada się na zwiększenie rozdzielczości w porównaniu do matryc 12Mpix ;)

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   

papatki napisał/a:
ze względu na prawa fizyki tym samym klatka z FF była o działkę bardziej przymknięta (żeby uzyskać podobna GO).

Moze pytanie laickie na maxa w charakterze, ale nie bardzo rozumiem jakie znaczenie ma glebia ostrosci przy fotografowaniu plaskiego obrazka?

Czy przypadkiem przymkniecie obiektywu nie powoduje wiekszego bledu testowego ze wzgledu na inna rozdzielczosc na roznych przyslonach?

[ Dodano: Czw 01 Kwi, 2010 09:35 ]
remir napisał/a:
Niewiem jak inni bynajmniej jak dla mnie lepiej wypada 5d, bynajmniej obrazki roznią sie ale niewiele no chyba ze ktos mi wskaże znaczące różnice to wtedy zweryfikuje swoje zdanie

dla mnie roznica tez rzeczywiscie jest. obraz z 7d wydaje sie jakis taki bardziej "plaski". dynamika tonalna?

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010   

hijax_pl napisał/a:
dlaczego są dwa różne kadry?

Przecież są bardzo podobne. Jest lekkie przesunięcie w kadrze, ale skala wydaje się być zachowana. Nie chce mi się wrzucać do PS-a, żeby sprawdzić dokładnie…

hijax_pl napisał/a:
Generalnie dla mnie nie jest nowością, że 18Mpix matryca 7D nie przekłada się na zwiększenie rozdzielczości w porównaniu do matryc 12Mpix

Ja widzę coś dokładnie odwrotnego – crop 1:1 z 7D daje pod względem ostrości obraz co najmniej tak samo dobry co 5D, z tym, że skala odwzorowania jest lepsza, czyli sumarycznie detali jest więcej. Oczywiście wszystko to pod warunkiem użycia optyki, która tego nie popsuje. 100L Macro jak widać nie psuje.

Co do dynamiki to jak ktoś na takim zdjęciu potrafi ją ocenić to gratuluję, bo zakres kontrastu na tym zdjęciu jest niewielki i przewagi 5D ja się nie dopatrzę (mam na myśli: na tym zdjęciu jej nie widać).

papatki, za Maczetką, przy takim teście (tzn. płaski obrazek) nie zmieniałbym przysłony, tylko na obydwu puszkach dałbym tę samą, optymalną, bo zmiana przysłony zmienia pracę obiektywu a my chcemy porównywać cropy 1:1 i ostrość, prawda? No i patrzenie na JPG-i z puszek też przekłamuje, bo nie wiemy czy Picture Style jest identycznie zaimplementowany w obydwu puszkach.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
Przecież są bardzo podobne. Jest lekkie przesunięcie w kadrze, ale skala wydaje się być zachowana. Nie chce mi się wrzucać do PS-a, żeby sprawdzić dokładnie…

Tak - są podobne - skala i kadr nie są identyczne :)
komor napisał/a:
Ja widzę coś dokładnie odwrotnego – crop 1:1 z 7D daje pod względem ostrości obraz co najmniej tak samo dobry co 5D, z tym, że skala odwzorowania jest lepsza, czyli sumarycznie detali jest więcej.

No ja tego właśnie nie widzę - dla mnie ten przykład z 7D jest lekko mydlany, no ale to też może być kwestia kontrastu.

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
no ale to też może być kwestia kontrastu

Lub uprzedzeń… :twisted:

hijax_pl napisał/a:
Tak - są podobne - skala i kadr nie są identyczne

To prawda, nie są identyczne, ale dramatu IMHO nie ma, można coś porównać. No dobra, odpaliłem PS-a :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
lub uprzedzeń… :twisted:

Biorę to pod uwagę :)

Z tym że nie mam uprzedzeń do Canona ale do zbyt gęstych matryc :D

papatki 
Rozmowny

o kurde, jestem pod wrażeniem - celując na oko trafiłem z FOV niemal idealnie :)
Mam zamiar zrobić zdjęcia na stole do reprodukcji, tylko wiecie: święta, trzeba jaja poświęcić i takie tam i czasu trochę brak :)

maczetka 
Rozmowny

komor napisał/a:
Co do dynamiki to jak ktoś na takim zdjęciu potrafi ją ocenić to gratuluję, bo zakres kontrastu na tym zdjęciu jest niewielki i przewagi 5D ja się nie dopatrzę (mam na myśli: na tym zdjęciu jej nie widać).

komor ja nie napisalem, ze to dynamika. Tam jest znak zapytania.

Roznica miedzy obrazkami jest. Dla mnie przejscia miedzy tymi zmarszczeniami na 5d jakies bardziej plynne, mniej plaskie. Do tej pory tak rozumialem przejscia tonalne - moze sie myle. Jesli tak, to co Waszym zdaniem stanowi roznice?

ps. roznica oczywiscie do zobaczenia dopiero na cropie 1:1 czyli innymi slowy baaaardzo blisko granicy onanizmu sprzetowego :-)

fotostrzal
[Usunięty]

Ja to osobiście nie lubię takiego porównywania dwóch zdjęć. Stabilne oświetlenie statyw dążenie do podobnych warunków. Chyba, że dla frajdy takie zajęcia przeprowadzać...

Uściślę - chodzi mi o porównanie 7D i 5DmkII, a nie APS-C i FF.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

maczetka, ze względu na zauważalne różnice w naświetleniu (jasności) bałbym się wyciągać jakieś wnioski o przejściach tonalnych, ale jestem przekonany, że inni widzą więcej niż ja. :) Ja patrzę na coś innego, każdy ma swoje skrzywienie.

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

komor napisał/a:
maczetka, ze względu na zauważalne różnice w naświetleniu (jasności) bałbym się wyciągać jakieś wnioski o przejściach tonalnych,

No mozliwe. Wiadomo, ze warunki maja spore znaczenie. To w takim razie ja pasuje i nie doszukuje sie na sile juz wiecej roznic :-)

Odpowiedz do tematu