Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax K-x vs Canon 1000d
Autor Wiadomość
krewzszafy 
Rozmowny

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

FuzBal jak masz możliwość to najpierw oglądnij sobie na żywo te puszki, to zazwyczaj decyduje o wyborze

Reklama

FuzBal 
Rozmowny

Wysłany: Sro 07 Kwi, 2010   

tak tez zrobie ale cos czuje ze lykne pentaxa;]

krewzszafy 
Rozmowny

FuzBal jeśli chodzi o zasilanie to kwestia przyzwyczajenia. mi np jakoś dziwnie się używało k10 po k100. podświetlanie punktu na matówce jest nieco wyolbrzymiane jeśli chodzi o ten segment aparatów. dobrze jak by był, ale nie jest aż tak wielkim utrudnieniem (jak dla mnie amatora gdzie nic mi nie ucieka z kadru, nie muszę w ułamku sekundy zmienić punktu af). canon robi dobre aparaty ale 1000d chyba jednak odstaje trochę od kx, cenowo zresztą też. zwróć uwagę na to jak Ci sie trzyma korpus, jak obsługuje, oceń wykonanie, kolor, smak, zapach i co tam jeszcze jest dla Ciebie ważne :razz:

FuzBal 
Rozmowny

na 95% biore pentaxa !!! obiektywy cenowo porownywalne z cala reszta, masa fajnych filtrow itd itp... musze tylko go pomacac i zobaczymy;] dodatkowo opcja nagrywania filmow zawsze moze sie przydac, parametry jak za taka kase super

jelonekI 
Uczestnik

bierz pentaxa, nie bedziesz zalowal !! wiem z wlasnego doswiadczenia, a i wszystkie stare, w wiekrzosci bardzo dobre szkla pasuja !! zabawa na 102 :mrgreen:

FuzBal 
Rozmowny

Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010   

http://www.allegro.pl/ite...200mm_lodz.html

czy ten 2 obiektyw (50-200) daje rade ? czy moze lepiej kupic z podstawowym i dokupic cos osobno?

krewzszafy 
Rozmowny

Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010   

50-200 daje radę bardziej niż 18-55. troche winietuje ale to nie jest jakiś większy problem, w cenie 400zł na pewno warto go mieć

FuzBal 
Rozmowny

Wysłany: Pią 09 Kwi, 2010   

w koncu w jakims rtv&agd trafilem tego k-xa... malo gdzie go maja u mnie w zapyzialej lodzi;] w reku lezy super tak samo jak 450d (ktorego przyokazji tez wymacalem) niestety w tym rtvagd maja tylko opcje z 1 kitem za niecale 2tys, nie wiem czy warto doplacac 500zl do tego 50-200;/ chyba taniej miwyjdzie dokupienie osobno jakiegos manuala i pewnie na torbe i karte pam jeszcze styknie;]

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FuzBal, a jaki kolor? ;)

FuzBal 
Rozmowny

wlasnie wyczailem ze saturn ma promocje -vat i tam tez niby maja go w ofercie nie wiem jk z kolorystyka, w rtvagd tylko czarnee :(

mam jesczez 1 pytanie co do obiektowow do tego pentaxa, czy w nazwie musi byc -K ? np pentax-k/ PK itd? (widzialem ze sa tez jakies z dopiskami -M/-A...?) tylko z K w nazwie beda pasowaly ? (czesc aukcji manuali ma w opisie mocowanie K, ale spora czesc nie ma oznaczen w ogole dlatego takie glupie pytanie;])

maser 
Początkujący

Wiesz, Pentax przyjął politykę wstecznej kompatybilności. Co podłączysz to będzie chodziło.
To tylko różnica oznaczeń. Puszka radzi sobie z tym zupełnie nieźle i potrafi obsłużyć nawet kilkudziesięcioletnie obiektywy na bagnecie K a z przejściówką (kawałek metalu wkręcany w body) masz dostęp do obiektywów M42 w manualu.
Znam przypadek samodzielnej adaptacji obiektywu z zepsutej Smeny (taki radziecki kompakcik) i po odpowiednniej preparacji chodził na pentaksie ( z całym dobrodziejstwem cyfrowej puszki - oczywiście o AF nie było mowy :) ale pomiar światła, potwierdzenie ostrości jak najbardziej)
Tu masz więcej info:
http://www.optyczne.pl/52...B3w_Pentax.html
Jeśli chodzi o plastyczność systemu pod względem tego co podłączasz to tu Pentax jest najlepszy jaki znam.
Tu jest więcej o tym sposobie mocowania.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bagnet_K
http://www.fotografuj.pl/...xa/id/89/page/3

FuzBal 
Rozmowny

ok juz wiem ze biore pentaxa na 105% ;] jutro prawdopodobnie trafi w moje lapska na stale :D juz sie nie moge doczekac

jelonekI 
Uczestnik

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010   

berz Pentaxa i dawaj perwsze zdjecia :wink:

FuzBal 
Rozmowny

Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010   

saturn mnie zawidl i niestety w lodzi nie maja pentaxow wiec promo -vat poszwlo w.... w takim razie chyba jednak poczekam do kolejnej wyplaty i kupie od razu za gotowke moze z allegro a do tego czasu moze wpadnie mi cos innego w oko tzn jzu wpadlo;]

jak sie ma k-x do d5000?

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010   

FuzBal napisał/a:
jak sie ma k-x do d5000?

Parę pozycji niżej na liście tematów w tym dziale jest: PENTAX K-X czy NIKON d5000.

Odpowiedz do tematu