Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 18 Kwi, 2010
linkowanie zdjec
Autor Wiadomość
jelonekI 
Uczestnik

Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010   linkowanie zdjec

Witam! mam Pytanie: w jaki sposob najlepiej przedstawiac / linkowac zdjecia na "naszych zdjeciach" ? Jakich uzywacie programow lub linkow, potrzebuje "instrukcji obslugi" bo sam dopiero w tym zaczynam. Za wszystkie uwagi i pomoc wielkie dzieki !!! :wink:

Reklama

oranżewski 
Optyczny

Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010   

wchodzisz na fotosik.pl, zakładasz konto, dodajesz zdjecia, pokazujesz je w rozmiarze oryginalny (lupa z plusem), klikasz prawym na dużym zdjęciu, 'kopiuj adres obrazka' ('obrazka' nie 'odnośnika') i przechodzisz do napisania posta.
w poście piszesz tak:
[img]xxx[/img]
w miejsce xxx klikasz prawym i wybierasz 'wklej' - wklei ci się wcześniej skopiowany adres zdjęcia.
:wink:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Daruj sobie różne "fotosiki" i od razu załóż konto na flickr.com. Mniej wygodny dostęp do linków bezpośrednich, ale zdjecia ładują się o wiele szybciej i nie są rekompresowane. Jeśli godzisz się na dodatkową kompresję i lekka stratę jakości, to zdecydowanie najwygodniejszy i równie szybki co flickr jest photobucket.

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

jaad75, to photobucket wali po jakości? No ja tam wstawiam ale wydaje mi się że jest nawet nieźle:) a jak sprawdzić czy dodatkowo mi robi kompresje? Czy nie idzie tego sprawdzić?
To mówisz że najlepszy jest flickr.com ?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

szaleniec napisał/a:
a jak sprawdzić czy dodatkowo mi robi kompresje? Czy nie idzie tego sprawdzić?
skoro kompresja to plik po wgraniu powinien być teoretycznie mniejszy. wiec wystarczy wgrać plik na serwer, zapisać go z tego serwera na dysk i sprawdzić czy plik oryginalny i ten wgrany mają taki sam rozmiar w kb np. czy sie myle? :)

a co do serwera to również polecam photobucket. jeśli idzie o zamieszczanie zdjęć na forum itp to jest bardzo wygodny. a kompresji nie zauważyłem :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel, dokładnie tak :) Ale artefakty widać gołym okiem, wystarczy się dobrze przyjrzeć oryginałowi i kopii z photobucket. Zresztą kiedyś tego nie robili, zauważyłem że zaczęli rekompresować ok. rok temu.
szaleniec napisał/a:
To mówisz że najlepszy jest flickr.com ?
Najlepszy jeśli chodzi o brak kompresji, a do tego bardzo szybki. Nie ma tak wygodnego i szybkiego dojścia do linkowania bezpośredniego jak photobucket, czy imageshack...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hmm, właśnie sprawdziłem oba pliki i w zasadzie rozmiar ten sam :) a śladów kompresji na (moje) oko tez nie widać .

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel, zobacz tu:

photobucket

flickr

Uploadowałem to samo zdjęcie (autorstwa krisv740) żeby pokazać mu moją wersję obróbki... Photobucket skompresował z 334KB do 115KB - popatrz na artefakty wokół stateczników na końcach skrzydeł...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

faktycznie :) dziwne bo na moim zdjęciu tych artefaktów nie widać, może dlatego ze widać je w bardziej kontrastowych miejscach , jak np białe skrzydło/ciemne niebo, których akurat na moim zdjęciu nie było.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010   

kufel, nie tylko w kontrastowych miejscach - ogromne straty jakości są w głębokich cieniach i zdjęć, gdzie takie elementy są istotne w ogóle nie upladuję na photobucket. Przejścia tonalne są tam wycinane i robi się jedna wielka plama (inna sprawa, że te głębokie cienie są do zobaczenia tylko na dobrych monitorach). Zdarza się też posteryzacja, widoczna zwłaszcza w przypadku wyraźnych winiet...

moronica 

Pomogła: 106 razy

ja korzystam z imageshack.us i jesli uprzednio przygotuje zdjecie w odpowiednim rozmiarze i odznacze opcje jego zmiany to zadna kompresja nie ma miejsca

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tyle, że imageshack ma okresy, w których działa tak marnie, że zdjęcia po prostu się nie ładują, co jest bardzo frustrujące, zwłaszcza jeśli ktoś wrzuci większą serię...

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

ja też ściągnąłem przed chwilą swoje zdjęcie z photobucket i nie widzę zmian w rozmiarze!
A nie umiem się dopatrzyć tych artefaktów na tym samolocie :oops:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75,no fakt ,straty muszą występować w różnych miejscach (cienie ,światła itp),choć przyznam ze najczęściej spotykam jasne artefakty, właśnie na styku kontrastowych miejsc.( właśnie takie jak na przykładzie, który zamieściłeś) .

szaleniec, otwórz oba zdjecia w osobnych zakładkach, przełączaj miedzy nimi raz jedno raz drugie zdjecie i obserwuj różnice, artefakty choć nie jakieś spore to jednak są widoczne.

jelonekI 
Uczestnik

Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010   

ok ! wielkie dzieki za porady, jak wroce z pracy to sie tym zajme :grin:

[ Dodano: Sob 17 Kwi, 2010 13:14 ]
fotomaszewski napisał/a:
klikasz prawym na dużym zdjęciu, 'kopiuj adres obrazka' ('obrazka' nie 'odnośnika') i przechodzisz do napisania posta.

czy tak sam sie to robi na flick.com ?? czy tez inaczej :?:

Odpowiedz do tematu