Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 18 Kwi, 2010
FF/BF czy wina obiektywy czy body?
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010   

Remedy napisał/a:
Też już słyszałem o tolerancji od pracowników serwisu i powiem jedno - bzdura!

Wiesz jak działa AF? Pytam poważnie...
Remedy napisał/a:
Czy ja czegoś nie rozumiem, czy ustawianie ostrości w LV nie na NIC wspólnego z autofocusem używanym w normalnym trybie (wizjer)?

Nic. Po prostu w trybie LV lustro jest podniesione więc czujnik AF nie działa. Ale za to obraz jest rzucany na matrycę, więc jeśli AF źle ustawił - to punkt ostrości w widoczny na ekranie LCD nie powinien być ostry. W ten sposób najprościej sprawdzisz czy AF działa poprawnie.
Remedy napisał/a:
Co ma matówka, która i tak pokazuje maksymalnie f/2.8 przy obiektywnie ustawionym na f/1.4?

A co to ma do rzeczy? Patrząc w wizjer możesz ustawiać na kropkę (czyli de facto korzystać z podpowiedzi AF) lub patrząc na obraz. W tym drugim przypadku zakładamy, że położenie matówki jest skalibrowane z "położeniem" czujnika AF.

Reklama

Remedy
[Usunięty]

Odnośnie pierwszego akapitu. Wszystko w fizyce jaką znamy ma pewną tolerancję, to oczywiste. Nikt mi natomiast nie będzie wciskał, że nieostre zdjęcie jest wynikiem "tolerancji" AF bo to zwyczajna bzdura. O to mi chodziło. Naprawdę wszystko trzeba tłumaczyć jak w przedszkolu? Chyba można się było tego samemu domyśleć. Geez :/

Akapit drugi. Zapytaj siebie, czy rozumiesz jak działa ustawianie ostrości w LV. Jedno z drugim czyli "AF" z LV i właściwy AF nie mają ze sobą nic wspólnego. A ja mam uwagi odnośnie działania właściwego AF.

Akapit trzeci, ustawiam na kropkę i na to co widzę bo jedno z drugim idealnie się pokrywa. Jest to dla mnie ewidentny dowód na złą kalibrację AF. Matówka jest ok.

majora 
Początkujący
marcola

Załączam fotki z testów do oceny.

1. Fotka zrobiona na kice 18-55 VR na 55mm f/5.6. Tutaj test był wykonany w domu raczej zgodnie z procedurą.

2. Fotka zrobiona 35 mm 1.8 na f/1.8 . Tutaj test w sklepie na stytwie ale kont nachylenia przybliżony do 45

3. Kolejna fotka innego obiektywu 35 mm 1.8 f/1.8 w innym sklepie. Warunki jakie były takie były :)

Nie są to idealne testy ale na wszystkich zrobionych fotkach testowych 35 mm ostrość jednak zaczyna się tam gdzie powinna być najlepsza

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Remedy napisał/a:
Nikt mi natomiast nie będzie wciskał, że nieostre zdjęcie jest wynikiem "tolerancji" AF bo to zwyczajna bzdura.

Nikt nie wciska. Po prostu uważam, że nieostrość zdjęcia w bardzo niewielkim procencie wynika z pracy układu korpus-obiektyw.
Pokaż jakieś zdjęcie...
Remedy napisał/a:
Zapytaj siebie, czy rozumiesz jak działa ustawianie ostrości w LV. Jedno z drugim czyli "AF" z LV i właściwy AF nie mają ze sobą nic wspólnego. A ja mam uwagi odnośnie działania właściwego AF.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem bo chyba nie za bardzo załapałeś o co mi chodzi.
Czy ja gdzieś napisałem aby w trybie LV używać AF? ;)
Remedy napisał/a:
ustawiam na kropkę i na to co widzę bo jedno z drugim idealnie się pokrywa.

To znaczy, że matówka jest poprawnie skorelowana z czujnikiem AF. Jeśli celując "na kropkę" uzyskujesz ostre zdjęcie, jest to ewidentny dowód na to, że czujnik AF pracuje poprawnie.

majora 
Początkujący
marcola

2 fotka bo coś nie wskoczyła

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

majora, żeby przetestować błąd układu AF w korpusie musisz zrobić zdjęcia tej "tablicy testowej" z różnych odległości. Na tyle różnych żeby aparat musiał zmienić układ soczewek.
Jeśli błąd jest stały i powtarzalny - to znaczy że body jest rozstrojone. Jeśli błąd jest różny na różnych zdjęciach - to nie jest wina korpusu.

Remedy
[Usunięty]

hijax_pl: czujnik tak, ale jest jeszcze sam moduł przetwarzający dane z czujnika. Problem leży w tym AUTO, bo manualne nastawianie ostrości jest w 100% ok.

Zdjęcia postaram się wrzucić jutro.

[ Dodano: Nie 25 Kwi, 2010 19:18 ]
Obiecane zdjęcia przykładowe.

1. Zrobione w trybie LiveView

Uploaded with ImageShack.us

2. Zrobione z użyciem wizjera i trybu autofocus.

3. Znowu LiveView

4. Ponownie tradycyjnie wizjer + autofocus

Jak widać masakra jeśli chodzi o autofocus. Nikt mi nie powie, że to mieści się w granicach tolerancji. Dodam, że odległość obiektu od aparatu to ok 2,8 m. Teraz wyobraźcie sobie co się dzieje przy większych odległościach. :/

MasterB 
Maniak

Wysłany: Pią 30 Kwi, 2010   

Przyłączę się do tematu...
Kupiłem 100/2 do 5D. Piękny obiektyw, fantastycznie rysuje - szkoda że mam z nim spory BF. Najciekawsze jest to, że backfocus rośnie wraz ze zmniejszaniem przysłony. Na f/2 jest to 6mm, przy f/4 16mm a przy f/5.6 około 24mm. Dalej ciężko stwierdzić ze względu na dużą GO.

Czy spotkał się ktoś z was z takim przypadkiem? Myślałem że FF/BF jest stały niezależnie od przysłony i wraz ze zmniejszaniem rozmiaru otworu względnego, GO w końcu "obejmuje" punkt w który celujemy i wada staja się niezauważalna?

Odpowiedz do tematu