Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Też już słyszałem o tolerancji od pracowników serwisu i powiem jedno - bzdura!
Wiesz jak działa AF? Pytam poważnie...
Remedy napisał/a:
Czy ja czegoś nie rozumiem, czy ustawianie ostrości w LV nie na NIC wspólnego z autofocusem używanym w normalnym trybie (wizjer)?
Nic. Po prostu w trybie LV lustro jest podniesione więc czujnik AF nie działa. Ale za to obraz jest rzucany na matrycę, więc jeśli AF źle ustawił - to punkt ostrości w widoczny na ekranie LCD nie powinien być ostry. W ten sposób najprościej sprawdzisz czy AF działa poprawnie.
Remedy napisał/a:
Co ma matówka, która i tak pokazuje maksymalnie f/2.8 przy obiektywnie ustawionym na f/1.4?
A co to ma do rzeczy? Patrząc w wizjer możesz ustawiać na kropkę (czyli de facto korzystać z podpowiedzi AF) lub patrząc na obraz. W tym drugim przypadku zakładamy, że położenie matówki jest skalibrowane z "położeniem" czujnika AF.
Odnośnie pierwszego akapitu. Wszystko w fizyce jaką znamy ma pewną tolerancję, to oczywiste. Nikt mi natomiast nie będzie wciskał, że nieostre zdjęcie jest wynikiem "tolerancji" AF bo to zwyczajna bzdura. O to mi chodziło. Naprawdę wszystko trzeba tłumaczyć jak w przedszkolu? Chyba można się było tego samemu domyśleć. Geez :/
Akapit drugi. Zapytaj siebie, czy rozumiesz jak działa ustawianie ostrości w LV. Jedno z drugim czyli "AF" z LV i właściwy AF nie mają ze sobą nic wspólnego. A ja mam uwagi odnośnie działania właściwego AF.
Akapit trzeci, ustawiam na kropkę i na to co widzę bo jedno z drugim idealnie się pokrywa. Jest to dla mnie ewidentny dowód na złą kalibrację AF. Matówka jest ok.
1. Fotka zrobiona na kice 18-55 VR na 55mm f/5.6. Tutaj test był wykonany w domu raczej zgodnie z procedurą.
2. Fotka zrobiona 35 mm 1.8 na f/1.8 . Tutaj test w sklepie na stytwie ale kont nachylenia przybliżony do 45
3. Kolejna fotka innego obiektywu 35 mm 1.8 f/1.8 w innym sklepie. Warunki jakie były takie były
Nie są to idealne testy ale na wszystkich zrobionych fotkach testowych 35 mm ostrość jednak zaczyna się tam gdzie powinna być najlepsza
Nikt mi natomiast nie będzie wciskał, że nieostre zdjęcie jest wynikiem "tolerancji" AF bo to zwyczajna bzdura.
Nikt nie wciska. Po prostu uważam, że nieostrość zdjęcia w bardzo niewielkim procencie wynika z pracy układu korpus-obiektyw.
Pokaż jakieś zdjęcie...
Remedy napisał/a:
Zapytaj siebie, czy rozumiesz jak działa ustawianie ostrości w LV. Jedno z drugim czyli "AF" z LV i właściwy AF nie mają ze sobą nic wspólnego. A ja mam uwagi odnośnie działania właściwego AF.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem bo chyba nie za bardzo załapałeś o co mi chodzi.
Czy ja gdzieś napisałem aby w trybie LV używać AF?
Remedy napisał/a:
ustawiam na kropkę i na to co widzę bo jedno z drugim idealnie się pokrywa.
To znaczy, że matówka jest poprawnie skorelowana z czujnikiem AF. Jeśli celując "na kropkę" uzyskujesz ostre zdjęcie, jest to ewidentny dowód na to, że czujnik AF pracuje poprawnie.
majora, żeby przetestować błąd układu AF w korpusie musisz zrobić zdjęcia tej "tablicy testowej" z różnych odległości. Na tyle różnych żeby aparat musiał zmienić układ soczewek.
Jeśli błąd jest stały i powtarzalny - to znaczy że body jest rozstrojone. Jeśli błąd jest różny na różnych zdjęciach - to nie jest wina korpusu.
Remedy [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Kwi, 2010
hijax_pl: czujnik tak, ale jest jeszcze sam moduł przetwarzający dane z czujnika. Problem leży w tym AUTO, bo manualne nastawianie ostrości jest w 100% ok.
Jak widać masakra jeśli chodzi o autofocus. Nikt mi nie powie, że to mieści się w granicach tolerancji. Dodam, że odległość obiektu od aparatu to ok 2,8 m. Teraz wyobraźcie sobie co się dzieje przy większych odległościach. :/
Przyłączę się do tematu...
Kupiłem 100/2 do 5D. Piękny obiektyw, fantastycznie rysuje - szkoda że mam z nim spory BF. Najciekawsze jest to, że backfocus rośnie wraz ze zmniejszaniem przysłony. Na f/2 jest to 6mm, przy f/4 16mm a przy f/5.6 około 24mm. Dalej ciężko stwierdzić ze względu na dużą GO.
Czy spotkał się ktoś z was z takim przypadkiem? Myślałem że FF/BF jest stały niezależnie od przysłony i wraz ze zmniejszaniem rozmiaru otworu względnego, GO w końcu "obejmuje" punkt w który celujemy i wada staja się niezauważalna?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14