Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Marian, a co ma prędkść kątowa wspólnego z robieniem zdjęć w taki sposób , i w takiej sytuacji?/? - bo się zamotałem.... - mi chodzi o podparcie i stabilizację szkła....
krisv740 monopod z głowicą zmniejszy wpływ drżenia ręki, ale rozmazu spowodowanego ruchem samolotu nie zlikwiduje, i z tego powodu wątpię aby warto było inwestować w taką głowicę. Używana z kamerami nie likwiduje rozmazania. Przy wyświetlaniu filmu nie widać po prostu tego będącego w nim rozmazania.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010
Marian, i o to mi chodzi - o likwidację wpływu drżenia ręki.... - z resztą sobie poradzę...
Jeśli pomyślałeś o tym rozwiązaniu z powodu pieniędzy, to i tak suma sumarum, nie wydaje mi się to dobrym pomysłem.
Przy monopodzie z taką głowicą potrzebne będą ci trzy ręce. Do takiej głowicy lepszy będzie statyw, ale nawet wtedy wizjer kątowy też jest pożądany.
Poza tym, jeśli ci chodzi tylko o wyeliminowanie drżenia rąk, bo -jak piszesz- zresztą sobie poradzisz, to najwygodniejszym rozwiązaniem jest stabilizacja w aparacie, np jakieś tanie Sony.
No ale pewnie chodzi ci o pieniądze.
A skoro przy pieniądzach jesteśmy, to czy taka głowica nie kosztuje więcej niż najtańsze Sony?
A skoro przy pieniądzach jesteśmy, to czy taka głowica nie kosztuje więcej niż najtańsze Sony?
A ile kosztuje najtańsze Sony + pasujący do niego obiektyw 400mm?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Maj, 2010
Marian, najbardziej przydatny byłby obiektyw 500L (z is) oraz 400L(z is) oraz 70-200L (z is) oraz do tego 3X 1dmkIV
ale wtedy to i trzech rąk by zabrakło...
ciągle nie rozumiem co ma do tego prędkość kątowa i TRZY ręce....
nie bardzo wyobrażam sobie robienie zdjęć ze statywem - no chyba, że z 600L/800L...
przy 400mm konieczna jest szybkość operowania/podążania za obiektem...
czy jest to drogie rozwiązanie proponowane/wymyślone przeze mnie - nie wiem - bo nie wiem jak się sprawdzi....
licząc pieniądze ... - nie tak drogie/nie tak tanie - około 650pln - za podstawową wersję...
licząc sprzęt który bedzie pod to podpięty... - raczej tanie - 1dmkII (+ ew.50d) + 70-200/2.8+tc2.0 + ew. 100-400L (jak wróci z naprawy)...
ze 100-400 (gdy jest sprawny) niektórzy pozwalają sobie na czasy rzędu 1/60-1/100 bez utraty ostrości (poruszenia) - oczywiście w serii - ale zawsze...
ja w chwili obecnej mam szkło w naprawie , a 70-200 bez is. jedyne wyjście to jakaś podpórka - bo f7.1-8.0 jest konieczne , a jak pisałem , śmiglaki i tak potrzebują (aby wyglądały jak u muflona) czasów w okolicach 1/160-1/250....
ogólnie przy wykonywaniu tego typu zdjęć stosuje się też coś takiego jak panning (panoramowanie-niezbyt ładnie po polsku). i też trzeba utrzymać "żelastwo"....
ale dość "o tem" - może ktoś próbował już takiej ekwilibrystyki ....?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10