Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Canon EF 24 mm f/1.4L II USM
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 07 Maj, 2010   

Dzięki. Poprawiłem.

Reklama

goltar 
Optyczny

Arek dzięki za te zmiany, myślę że wyjaśniają większość kontrowersji.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Tylko teraz taki akapit trzeba by dodać do wielu testów... :wink:

goltar 
Optyczny

Myślę, że częściowo problem będzie można rozwiązać dodając odpowiednie zapisy w nowej wersji słowniczka pojęć.
jaad75 napisał/a:
goltar napisał/a:
Jeśli jest fioletowo to znaczy że ostrość jest ok, jeśli zielono, to znaczy że AF nie trafił ;) :razz:
Ja sprawdzam w ten sposób na różnych jasnych szkłach, z tym, że jeśli jest fioletowo, to oznacza to BF, a zielono FF... :smile:
Tu jestem pewny, że na zdjęciach ostrych i w GO z tego obiektywu, wychodzi fioletowo (dla f/1.4). Może to efekt przewagi purple fringing nad LoCA, a jeśli obiekt na który ostrze jest zielony, to znaczy że ostrość poszła gdzie indziej i widać w tym punkcie tylko LoCA...

dr11 
Optyczny

Sprawdziłem dziś czy te fiolety wyjdą w wersji I, ale chyba jakąś inną, bardziej kontrastową scenę znaleźć trzeba, bo przy w miarę prawidłowo naświetlonym zdjęciu nie daje się ich uzyskać. Potrzeba chyba konkretnie przepalić tło za ciemnymi krawędziami.
http://img21.imageshack.u...2/img3728gs.jpg
Wywołane bez ruszania, na domyślnych ustawieniach LR.

Arek 
Redaktor

dr11 napisał/a:
Potrzeba chyba konkretnie przepalić tło za ciemnymi krawędziami.

Dokładnie. Tylko wtedy wyjdzie takie purple fringing jak pokazali koledzy.

MMM 
Uczestnik

Wysłany: Czw 27 Maj, 2010   

5D + 24L II, f/1.4
winieta dorobiona w PS bo oryginalna była za mała :-)

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pią 28 Maj, 2010   

Całości robi doskonałe wrażenie :grin: motocyklistka również :grin: , jednak z prawej strony ten tył auta osobiście bym usunął.

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010   

Takie samo zrobiłbym samyangiem na cropie

MC 

Poka poka

jaad75 
Klub Pierdzieli

Najistotniejszym elementem jest tutaj światło, a nie szkło... Swoją drogą, to odwrócenie klucza na twarzy w stosunku do reszty ciała wygląda dość dziwnie... Nie mówię, że źle, ale powoduje, że natychmiast zaczynam się zastanawiać o co chodzi ze światłem...

MMM 
Uczestnik

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010   

koraf napisał/a:
Całości robi doskonałe wrażenie :grin: motocyklistka również :grin: , jednak z prawej strony ten tył auta osobiście bym usunął.

Auto usunięte. Samyangiem na cropie nic takiego by nie wyszło bo ani trochę nie udałoby się rozmyć tła (chyba że w PS). Światło to 580EX + 2x430EX (jedna z niebieską nakładką)

michal1982wwe 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Lut, 2011   

Tutaj fotka z mojej 24 robione oczywiście na f/1.4

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 13:25 ]
i drugie też na f/1.4 na Powązkach

IMG 046 cz-b 1000.jpg
Plik ściągnięto 6151 raz(y) 455,16 KB

IMG 118 cz-b 1000.jpg
Plik ściągnięto 6118 raz(y) 413,53 KB

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 10 Lut, 2011   

Prawdę mówiąc to bokeh na zdjęciu IMG 046 cz-b 1000.jpg nie podoba mi się. Nie wiem czy to jakaś niekorzystna kombinacja stosunku odległości przedmiotowej od tła, czy co, ale za nerwowo dla mnie.

bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 10 Lut, 2011   

Ponieważ przy tym szkle szału optycznego nie ma.. za wyjątkiem stosunku ogniskowej do światła. Swojego czasu napaliłem się na nie ale straciło przy bliższym poznaniu, niestety.

Odpowiedz do tematu