Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wężyk może być OK. Ja mam Canonowy z zegarkiem i można puszkę ustawić w B, podać najkrótszy czas do standby (wężyk wybudza aparat), podać czas naświetlania w wężyku, interwał między zdjęciami taki jak czas naświetlania + ok 5-10sek na zapisanie fotki. Startujemy i leci, aż się znudzi/skończy prąd/padnie migawka Tylko nie rozwiązuje to problemu robienia zdjęć bez lub z minimalnym użyciem karty pamięci...
EDIT: Można ustawić serię w aparacie, wówczas czas wyzwalania ustawiony w wężyku będzie determinował jej długość (tak jakbyś trzymał wciśnięty spust przez cały czas wyzwalania).
EDIT2: Załóżmy, że chcesz zrobić 4 fotki, każda naświetlana 4 sekundy, całość ma się powtarzać co 10 min.
Ustawiasz w puczce tryb M, czas naświetlania 4 sekundy, tryb seryjny.
W pilocie ustawiasz czas wyzwalania 15 sek (zrobi 4 pełne ekspozycje w serii), interwał między zdjęciami 9min 45sek. Nie podajesz (albo podajesz) ilość takich cykli.
Zapewniasz zasilanie, miejsce na fotki i możesz wrócić po tygodniu podejrzeć efekty
Ostatnio zmieniony przez dr11 Czw 29 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
MasterB, właśnie. JPG rozwiązuje tu nieco problem. Ja ustawiłem zestaw na tydzien i co 5min strzelał fotki. 2x dziennie wymieniałem accu w puszcze i w lampie. Pamiętam, że nawet po tygodniu licznik możliwych do wykonania zdjęć na karcie nadal pokazywał 999 ( http://www.youtube.com/watch?v=EbU7VPY4QIA , niestety projekt musiałem przerwać, potrzebowałem statywu )
Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010
Chodzi o całonocne ekspozycje nieba dzień po dniu. Na razie prowizorycznie robię to tak: wykładam aparat z zablokowanym wężykiem, ekspozycja jest ustawiona na 30s. Aparat jest na dachu w skrzynce - w tym jest problem, że musi być na dachu, bo jestem "obudowany" przez wysokie obiekty, i musi być w skrzynce (z szybką ma się rozumieć ) bo zdarza się, że w nocy leje. Robię w rawach i karta 16 giga z 20D pociągnie to przez noc. Ekspozycja 30s plus zapis trwa 3s w sumie mamy prawie 13 h do dyspozycji do zapchania karty (w zimie i tak się zapcha ). Tym niemniej wieczorem następnego dnia ponownie trzeba wejść na dach aby zgrać/wymienić kartę. Tej przyjemności właśnie chciałbym się pozbyć .
Połowicznym rozwiązaniem jest zdalnie zgrać (i usunąć!) zdjęcia z karty - np w ten sposób, że mam dostęp do "końcówki" wężyka i USB oraz zasilacz sieciowy - wyłączam wężyk, włączam aparat, podpinam do lapka, zgrywam/usuwam, wyłączam aparat, odłączam lapka, blokuje wężyk. Zegarek włącza aparat po zmierzchu i wyłącza o świcie. Cykl się powtarza. To oczywiście mogę zrobić od zaraz, ale nadal wymaga to codziennej obsługi.
Dążę do tego, abym mógł wyjechać na wakacje .
edit: właśnie coś takiego kombinuję, jak Arek wrzucił, tylko tamto jest jeszcze bardziej zautomatyzowane (ma dostęp do netu i można w ogóle zdalnie przeglądać i downloadować zdjęcia oraz zmieniać rozmaite ustawienia skąd się chce.
P.S. Śmigło też kombinuję . Śmigło przyciemnia tło, szatkuje meteorki na odcinki, po których długości można określić ich prędkość kątową oraz wyodrębnić od wolniejszych "zjawisk" jak satelity i samoloty, które potrafią dawać łudząco podobne ślady).
Ostatnio zmieniony przez maziek Czw 29 Kwi, 2010, w całości zmieniany 3 razy
No to się sprawa trochę rozjaśniła Ja bym się zabrał za zestaw aparat+laptop+software. Software można napisać z pomocą Canon SDK. Wtedy będziesz miał co chcesz, jak chcesz i kiedy chcesz, a częstotliwość jego update będzie zależna od Twojego wolnego czasu, potrzeb i kreatywności
Wysłany: Nie 02 Maj, 2010
Jest problem - aparat z zablokowanym wężykiem nie startuje po załączeniu zasilania sieciowego. Wymaga, aby wężyk zablokować po włączeniu.
[ Dodano: Nie 16 Maj, 2010 22:06 ]
No koledzy zepnijta się, jest już prawie OK.
Jest program DSLR Remote Pro for Windows i można go sterować skryptem. Prawdę mówiąc ma już skompilowany prościutki skrypt, który mi całkowicie wystarcza.
Działa to tak: aparat jest włączony, podpięty po USB do kompa, który włącza się o zadanej godzinie, autostart uruchamia program DSLR Remote Pro a następnie bacza, który jest zapętlony i powoduje cykliczne wyzwalanie migawki. Aparat cyka, foty lądują na dysku. O określonej godzinie komputer się wyłącza i wszystko czeka do następnej nocy.
Jest drobiazg - program, bardzo bogaty w mozliwości kosztuje 130 dolców, a ja z tego wszystkiego potrzebuję tylko zdalnego naciśnięcia migawki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9