Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Za namową rok temu zakupiłem 100-400 i jest tak jak otrzymywałem informacje.
Zoom przy ptakach sie przydaje. IS jest ale w tym modelu jeśli nie masz jakiegoś promyczka słonca potrafi długo namierzać zwłaszcza małe niecierpliwe ptaszki - przynajmniej w moim przypadku.
Napewno podpinanie extenderów 1,4 i 2,0 (próbowałem) mija się z oczekiwaniem.
Witam. Postanowiłem trochę odświeżyć ten temat.W drodze do kupna mojej pierwszej lustrzanki i obiektywu do fotografowania ptaków pojawił się problem, wcześniej pisałem że interesuje mnie Canon EOS 50D i obiektyw Canon 400mm f5.6 ale jak się okazało trochę przeliczyłem swoje możliwości finansowe.Teraz w grę wchodzi zakup,któregoś z obiektywów Sigmy moglibyście doradzić jakiś, max cena to 4000 zł.Widziałem zdjęcia robione Sigmą 120-400mm w dziale wasze zdjęcia i powiem jestem pod wrażeniem.Ale ktos napisał że połączenie Canona i Sigmy to nie jest dobry pomysł.Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego.Z góry dziękuję za pomoc.
Na Twoim miejscu bym zaczekał i dozbierał na 400/5.6L, ale to tylko moje prywatne zdanie ; ).
Bo wg mnie różnica w jakości między Sigmami za 4000 tys. a Canonem 400/5.6L za chyba trochę ponad 5 tys. jest tak duża, że nie warto oszczędzać.. Lepiej mieć jeden super obiektyw, ale na długo, niż potem zmieniać.
W końcu 4 tys. to niemało, to prawie 80% ceny Canona.. Nie znam dokładnej ceny, ale moim zdaniem warto zrobić takie kalkulacje, bo mi by było szkoda wydać 4 tys. na obiektyw mając za niewiele drożej znacznie lepsze szkło.
No chyba, że jedziesz na safari i to jedyna taka szansa w życiu, wtedy pewnie brałbym Sigmę i nie marudził ; ).
No i dochodzi kwestia taka czy np. kupić C 400/5.6L czy C 100-400 4.5-5.6L a to już zależy od preferencji, jakiego zakresu się używa na co etc. ..
Teraz w grę wchodzi zakup,któregoś z obiektywów Sigmy moglibyście doradzić jakiś, max cena to 4000 zł.
Jeżeli masz możliwość sprowadzenia z USA to :
http://www.bhphotovideo.c..._Autofocus.html
To tak na szybko bo pewnie można wyszperać trochę taniej , chociaż cena dolara to dziś już nie 2,5 zł
Ale i tak oscyluje ok. kwoty wskazanej przez Ciebie.
A porównanie jakości i pracy do Sigmy........
Pozdrawiam Piotr
interesuje mnie Canon EOS 50D i obiektyw Canon 400mm f5.6 ale jak się okazało trochę przeliczyłem swoje możliwości finansowe.Teraz w grę wchodzi zakup,któregoś z obiektywów Sigmy moglibyście doradzić jakiś, max cena to 4000 zł.
Za ok.4000pln możesz znaleźć używanego canona 300/4L IS, a za ok.3000pln jego starszą wersję 300/4L/bez IS/.
Swoja roczna 100-400 sprzedałem za 4100zł
Teraz jak szukałem dla siebie 300/2.8 opatrzyła mi się stałka 300 lub 400 starszej wersji za chyba 2.500 zł na allegro. Moze jeszcze jest?
Witam to znowu ja, parę dni nie było mnie a wszystkie wymienione w poprzednich postach aukcje niestety już się skończyły a przyznam oferty były kuszące.Mam jedno takie pytanie czytałem gdzieś,że lustrzanki Canona i obiektywy Sigmy nie specjalnie za sobą przebadają czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym to polega.Cały czas myślę o którymś z obiektywów Sigmy bo widziałem na forum zdjęcia robione Sigmą 120-400 i przyznam,że jestem pod wrażeniem.Tylko nie wiem czy Canon i Sigma byłby to odpowiedni wybór dla amatora i czy ewentualnie nie myśleć w takim przypadku nad Nikonem.
zug [Usunięty]
Wysłany: Sob 05 Cze, 2010
chuck_1 napisał/a:
Canona i obiektywy Sigmy nie specjalnie za sobą przebadają
problem może być z ustawianiem ostrości może ją ustawiać przed lub za obiektem.(albo gdzieś indziej )
najlepiej jest przed kupnem podpiąć szkiełko i zrobić kilka zdjęć i sprawdzić czy ostrość jest tam gdzie powinna być i najlepiej oceniać to np na laptopie którego możesz wziąść do sklepu
Wcześniej kalibracja Sigm była za darmo teraz chyba trzeba płacić za przesyłkę do serwisu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9