Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do fotografowania ptaków, do Canona
Autor Wiadomość
zakopiec 
Bywalec

Wysłany: Pią 09 Kwi, 2010   

Za namową rok temu zakupiłem 100-400 i jest tak jak otrzymywałem informacje.
Zoom przy ptakach sie przydaje. IS jest ale w tym modelu jeśli nie masz jakiegoś promyczka słonca potrafi długo namierzać zwłaszcza małe niecierpliwe ptaszki - przynajmniej w moim przypadku.
Napewno podpinanie extenderów 1,4 i 2,0 (próbowałem) mija się z oczekiwaniem.

Reklama

chuck_1 
Początkujący

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   

Witam. Postanowiłem trochę odświeżyć ten temat.W drodze do kupna mojej pierwszej lustrzanki i obiektywu do fotografowania ptaków pojawił się problem, wcześniej pisałem że interesuje mnie Canon EOS 50D i obiektyw Canon 400mm f5.6 ale jak się okazało trochę przeliczyłem swoje możliwości finansowe.Teraz w grę wchodzi zakup,któregoś z obiektywów Sigmy moglibyście doradzić jakiś, max cena to 4000 zł.Widziałem zdjęcia robione Sigmą 120-400mm w dziale wasze zdjęcia i powiem jestem pod wrażeniem.Ale ktos napisał że połączenie Canona i Sigmy to nie jest dobry pomysł.Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego.Z góry dziękuję za pomoc.

oranżewski 
Optyczny

to może zrezygnuj, na rzecz 400L, z 50D i kup 450D?

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Sro 02 Cze, 2010   -

Na Twoim miejscu bym zaczekał i dozbierał na 400/5.6L, ale to tylko moje prywatne zdanie :) ; ).

Bo wg mnie różnica w jakości między Sigmami za 4000 tys. a Canonem 400/5.6L za chyba trochę ponad 5 tys. jest tak duża, że nie warto oszczędzać.. Lepiej mieć jeden super obiektyw, ale na długo, niż potem zmieniać.
W końcu 4 tys. to niemało, to prawie 80% ceny Canona.. Nie znam dokładnej ceny, ale moim zdaniem warto zrobić takie kalkulacje, bo mi by było szkoda wydać 4 tys. na obiektyw mając za niewiele drożej znacznie lepsze szkło.

No chyba, że jedziesz na safari i to jedyna taka szansa w życiu, wtedy pewnie brałbym Sigmę i nie marudził :) ; ).

No i dochodzi kwestia taka czy np. kupić C 400/5.6L czy C 100-400 4.5-5.6L a to już zależy od preferencji, jakiego zakresu się używa na co etc. ..

kelvinpiotr 
Bywalec

chuck_1 napisał/a:
Teraz w grę wchodzi zakup,któregoś z obiektywów Sigmy moglibyście doradzić jakiś, max cena to 4000 zł.

Jeżeli masz możliwość sprowadzenia z USA to :
http://www.bhphotovideo.c..._Autofocus.html
To tak na szybko bo pewnie można wyszperać trochę taniej , chociaż cena dolara to dziś już nie 2,5 zł :wink:
Ale i tak oscyluje ok. kwoty wskazanej przez Ciebie.
A porównanie jakości i pracy do Sigmy........
Pozdrawiam Piotr

więcej przydatnych informacji
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11374

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

chuck_1 napisał/a:
interesuje mnie Canon EOS 50D i obiektyw Canon 400mm f5.6 ale jak się okazało trochę przeliczyłem swoje możliwości finansowe.Teraz w grę wchodzi zakup,któregoś z obiektywów Sigmy moglibyście doradzić jakiś, max cena to 4000 zł.

Za ok.4000pln możesz znaleźć używanego canona 300/4L IS, a za ok.3000pln jego starszą wersję 300/4L/bez IS/.

zakopiec 
Bywalec

Swoja roczna 100-400 sprzedałem za 4100zł
Teraz jak szukałem dla siebie 300/2.8 opatrzyła mi się stałka 300 lub 400 starszej wersji za chyba 2.500 zł na allegro. Moze jeszcze jest?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 03 Cze, 2010   

zakopiec napisał/a:
opatrzyła mi się stałka 300 lub 400 starszej wersji za chyba 2.500 zł na allegro. Moze jeszcze jest?

http://allegro.pl/item105...sza_wersja.html
"Trochę" zużyta :wink:

EZOGHUL 
Rozmowny

Wysłany: Czw 03 Cze, 2010   

Sunders napisał/a:
zakopiec napisał/a:
opatrzyła mi się stałka 300 lub 400 starszej wersji za chyba 2.500 zł na allegro. Moze jeszcze jest?

http://allegro.pl/item105...sza_wersja.html
"Trochę" zużyta :wink:

To tylko przykład solidności tego sprzętu - ma kilkanaście lat.

chuck_1 
Początkujący

Wysłany: Sob 05 Cze, 2010   

Witam to znowu ja, parę dni nie było mnie a wszystkie wymienione w poprzednich postach aukcje niestety już się skończyły a przyznam oferty były kuszące.Mam jedno takie pytanie czytałem gdzieś,że lustrzanki Canona i obiektywy Sigmy nie specjalnie za sobą przebadają czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym to polega.Cały czas myślę o którymś z obiektywów Sigmy bo widziałem na forum zdjęcia robione Sigmą 120-400 i przyznam,że jestem pod wrażeniem.Tylko nie wiem czy Canon i Sigma byłby to odpowiedni wybór dla amatora i czy ewentualnie nie myśleć w takim przypadku nad Nikonem.

zug
[Usunięty]

Wysłany: Sob 05 Cze, 2010   

chuck_1 napisał/a:
Canona i obiektywy Sigmy nie specjalnie za sobą przebadają

problem może być z ustawianiem ostrości może ją ustawiać przed lub za obiektem.(albo gdzieś indziej :mrgreen: )
najlepiej jest przed kupnem podpiąć szkiełko i zrobić kilka zdjęć i sprawdzić czy ostrość jest tam gdzie powinna być i najlepiej oceniać to np na laptopie którego możesz wziąść do sklepu ;)
Wcześniej kalibracja Sigm była za darmo teraz chyba trzeba płacić za przesyłkę do serwisu.

Odpowiedz do tematu