Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon d5000 czy Sony Alpha 500
Autor Wiadomość
h4tt0ri 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Cze, 2010   Nikon d5000 czy Sony Alpha 500

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum i z góry chciałem przeprosić jeśli taki temat istnieje. Nie udało mi się takiego porównania znaleźć przez "search" więc chciałbym spytać.
Szukam pierwszej lustrzanki dla siebie - amatora. Rozważam 2 konkretne aparaty, tak jak w temacie, Nikon d5000 oraz Sony Alpha 500. Do niedawna sprawa była już dla mnie jasna, i byłem nastawiony na Nikona, jednak dzisiaj po rozmowie z pewną osobą - sprzedawcą w sklepie - zacząłem wątpić w słuszność mojego wyboru. Otóż sprzedawca powiedział że ten konkretny model Sony'ego jest o klasę wyższy niż ten konkretny model Nikona. Co więcej powiedział że a500 można śmiało porównywać z Nikonem D90. Wszystko to wydało mi się bardzo dziwne - szczególnie ze względu na różnicę cenową tych aparatów. Skąd moje wątpliwości spytacie? Otóż stąd że planuję wydać 2 tyś PLN powiedzmy z marginesem 250zł i słowa sprzedawcy zamieszały mi totalnie w głowie.
Idąc dalej punktami regulaminu:
Do jakich celów ma służyć mi lustrzanka? No cóż, do robienia zdjęć :P Głównie będą to zdjęcia miast (również nocą), poza tym, motoryzacja szeroko pojęta oraz zdjęcia ludzi, na dalszy plan schodzą pejzaże.
Doświadczenie z fotografią. Profesjonalnie - żadne. Amatorsko - lubię robić zdjęcia, w ilości dość sporej.
Zakup niekoniecznie ma być jednorazowy, mam na myśli - tak planuję kupować kolejne obiektywy, powiedzmy nie zaraz nie już od razu za miesiąc czy dwa, ale w pewnej przyszłości planuję.
No i chyba jeszcze powinienem dodać że będą to zestawy z KITami.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 06 Cze, 2010   

h4tt0ri, a jaki to sklep? FJ? ;)

Jak dla mnie porównywanie A500 do D90 jest trochę śmieszne, no ale każdy ma prawo do swojej opinii.. Tak na prawdę jedyną zaletą A500 w stosunku do D5000 jest szybki AF w trybie LV i.. nic więcej.

h4tt0ri 
Nowy

aha, FJ. a co, to jakiś znany chwyt czy co :P ?
Też tak pomyślałem jak piszesz, ale że jestem amatorem to napisałem tutaj :) i czekam na szersze opinie porównawcze 2 wspomnianych przeze mnie aparatów! :D
Ostatnio zmieniony przez h4tt0ri Nie 06 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

h4tt0ri napisał/a:
aha, FJ. a co, to jakiś znany chwyt czy co :P ?

Znany, znany.. Zwróciłeś uwagę w jakich koszulach chodzi obsługa sklepu? :razz:

Co do wyboru to D5000 + 18-105VR to bardzo dobry zestaw. Porządny korpus, z bardzo dobrym obrazowaniem, uzupełniony świetnym, kitowym szkiełkiem.
Alternatywą mógłby być jakiś Canon, powiedzmy 550D.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 06 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

h4tt0ri 
Nowy

Niezbyt. znaczy nie przyglądałem się, po tym co piszesz zgaduję że w koszulkach sonego?
Nie wiem, wiem że facet miał czarną koszulkę z kołnierzem i z jakimś bardzo bardzo małym napisem na sercu, ale nie wiem co tam było.

FuzBal 
Rozmowny

jak dla mnie Pentax k-x ;]

d5000 z 18-105 juz ponad 2x przekracza margines budzetu

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FuzBal napisał/a:

Jednak warto dołożyć do tego zestawu. Do Pentaxa nie ma takiego szkiełka ;)
A jeśli mówimy o 18-55, to Nikon wyjdzie taniej ;)

sampler 
Uczestnik

hijax_pl napisał/a:
h4tt0ri, a jaki to sklep? FJ? ;)
Tak na prawdę jedyną zaletą A500 w stosunku do D5000 jest szybki AF w trybie LV i.. nic więcej.

A brak napedu AF w D5000? W sony jest ulepszony system w stosunku do serii 100, 200, 300 i naprawde dziala rewelacyjne zwlaszcza z jasnymi szkielkami.

Co do D90 vs A500 to jest taka sama historia jak A500 vs D5000.

A co do zakupow to ogladnij pentaxa k-x najlepszy sprzet w tej kwocie a jesli sony i nie zalezy na LV wez A450.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sampler napisał/a:
A brak napedu AF w D5000?

No i ? :D

sampler 
Uczestnik

hijax_pl napisał/a:
sampler napisał/a:
A brak napedu AF w D5000?

No i ? :D

Niezbyt duza ilosc stalek do tego korpusu i fanaberie w postaci zestawow z tamronami z ostrzeniem MF. Po prostu trzeba uwazac przy zakupie bo moze nie ostrzyc ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Eeee tam. Myślałem że jakiś poważniejszy argument usłyszę. :zalamany:

FuzBal 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
FuzBal napisał/a:

Jednak warto dołożyć do tego zestawu. Do Pentaxa nie ma takiego szkiełka ;)
A jeśli mówimy o 18-55, to Nikon wyjdzie taniej ;)

co nie znaczy ze lepiej;]

a za 2.5tys ma 2 kity z pentaxem 18-55 i 50-200

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FuzBal napisał/a:
co nie znaczy ze lepiej;]

A w czym lepiej? :D
FuzBal napisał/a:
a za 2.5tys ma 2 kity z pentaxem 18-55 i 50-200

D5000 też jest za taką kasę w dual-kicie. I co? Do czego zmierzasz?

FuzBal 
Rozmowny

z 2 kitami jest o +/- kolejne 200zl przekraczajace budzet drozszy... :twisted:

wlasnie luknalem cene z 1 kitem i N i P stoja cenowo tak samo :cool:

w sumie tu i tak wybor jest tylko po miedzy tym co lepiej lezy w lapie...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FuzBal, dokładnie tak. Czy D5000 czy też K-x - wystarczy rzucić monetą... Choć bawiłem się oboma i uważam D5000 za lepszy - tak po prostu... :razz:

Odpowiedz do tematu