Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 06 Cze, 2010 Nikon d5000 czy Sony Alpha 500
Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum i z góry chciałem przeprosić jeśli taki temat istnieje. Nie udało mi się takiego porównania znaleźć przez "search" więc chciałbym spytać.
Szukam pierwszej lustrzanki dla siebie - amatora. Rozważam 2 konkretne aparaty, tak jak w temacie, Nikon d5000 oraz Sony Alpha 500. Do niedawna sprawa była już dla mnie jasna, i byłem nastawiony na Nikona, jednak dzisiaj po rozmowie z pewną osobą - sprzedawcą w sklepie - zacząłem wątpić w słuszność mojego wyboru. Otóż sprzedawca powiedział że ten konkretny model Sony'ego jest o klasę wyższy niż ten konkretny model Nikona. Co więcej powiedział że a500 można śmiało porównywać z Nikonem D90. Wszystko to wydało mi się bardzo dziwne - szczególnie ze względu na różnicę cenową tych aparatów. Skąd moje wątpliwości spytacie? Otóż stąd że planuję wydać 2 tyś PLN powiedzmy z marginesem 250zł i słowa sprzedawcy zamieszały mi totalnie w głowie.
Idąc dalej punktami regulaminu:
Do jakich celów ma służyć mi lustrzanka? No cóż, do robienia zdjęć Głównie będą to zdjęcia miast (również nocą), poza tym, motoryzacja szeroko pojęta oraz zdjęcia ludzi, na dalszy plan schodzą pejzaże.
Doświadczenie z fotografią. Profesjonalnie - żadne. Amatorsko - lubię robić zdjęcia, w ilości dość sporej.
Zakup niekoniecznie ma być jednorazowy, mam na myśli - tak planuję kupować kolejne obiektywy, powiedzmy nie zaraz nie już od razu za miesiąc czy dwa, ale w pewnej przyszłości planuję.
No i chyba jeszcze powinienem dodać że będą to zestawy z KITami.
Jak dla mnie porównywanie A500 do D90 jest trochę śmieszne, no ale każdy ma prawo do swojej opinii.. Tak na prawdę jedyną zaletą A500 w stosunku do D5000 jest szybki AF w trybie LV i.. nic więcej.
aha, FJ. a co, to jakiś znany chwyt czy co ?
Też tak pomyślałem jak piszesz, ale że jestem amatorem to napisałem tutaj i czekam na szersze opinie porównawcze 2 wspomnianych przeze mnie aparatów!
Ostatnio zmieniony przez h4tt0ri Nie 06 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Znany, znany.. Zwróciłeś uwagę w jakich koszulach chodzi obsługa sklepu?
Co do wyboru to D5000 + 18-105VR to bardzo dobry zestaw. Porządny korpus, z bardzo dobrym obrazowaniem, uzupełniony świetnym, kitowym szkiełkiem.
Alternatywą mógłby być jakiś Canon, powiedzmy 550D.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 06 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Niezbyt. znaczy nie przyglądałem się, po tym co piszesz zgaduję że w koszulkach sonego?
Nie wiem, wiem że facet miał czarną koszulkę z kołnierzem i z jakimś bardzo bardzo małym napisem na sercu, ale nie wiem co tam było.
Niezbyt duza ilosc stalek do tego korpusu i fanaberie w postaci zestawow z tamronami z ostrzeniem MF. Po prostu trzeba uwazac przy zakupie bo moze nie ostrzyc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9