Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Hawke-Nature Trek
Autor Wiadomość
robekrt 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   Hawke-Nature Trek

Witam przeglądałełm forum..i newiele widzałem postów z nazwą firmy hawke..zna ktos ..lub ma tej firmy sprzet.Czy warto dac 400zl zahttp://www.militaria.pl...171.xml?cat=561 czy moze kupic Entry 10x50 .Firma dysponuje jeszczehttp://www.militar...170.xml?cat=853 takim cudem.Wiem tylko ze uwaza sie za angielską.Pozdrawiam..a sprzet ma sluzyc ornitologicznym wrazenią..

[ Dodano: Sro 09 Cze, 2010 11:04 ]
robekrt napisał/a:
Witam przeglądałełm forum..i newiele widzałem postów z nazwą firmy hawke..zna ktos ..lub ma tej firmy sprzet.Czy warto dac 400zl /lornetka_hawke_nature- czy moze kupic Entry 10x50 .Firma dysponuje jeszczeakim cudem.Wiem tylko ze uwaza sie za angielską.Pozdrawiam..a sprzet ma sluzyc ornitologicznym wrazenią..
http://www.militaria.pl/hawke/lornetka_hawke_nature-trek_12x50_%28ha3925%29_p5171.xml?cat=561
http://www.militaria.pl/h...170.xml?cat=853

Reklama

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   

Firma dość znana. Robią m.in. automatyczne cyfraki z czujnikiem ruchu do fotografowania zwierząt.
Lornetki z interesującej Cię serii:
http://www.hawkeoptics.co..._trek/index.php

Arek 
Redaktor

Planujesz wydać ponad 500 zł na sprzęt klasy 10x50 lub 12x50. W takim wypadku nie szukałbym żadnej dachówy tylko zerknął na sprawdzone Nikony EX:

http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=69

robekrt 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   Hawke -Nikon

Nikon fajny ale to prawie 6 stów..mozna tak brnąc i brnąć..nie wiem czemu kolego Arku odradzasz mi dachówke wydaje mi sie w terenie poręczniejsza.Mam chec na tą 12x50 Hawke Natural tym bardziej że cena zacheca 450 zł.Jesli wiec Hawke jest robiona w angli przez firme parajacą sie optyką,nie ma wielkiego ryzyka ze dostane sprzet przypominajacy lornetke..np tasco..wiem bo mam...nikoniki..tez ponoc otarły sie o chińską rączke..pozdrawam
ps:jesli juz to 500 to ostateczny max..nie będę tą lornetką zarabiał..

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   Re: Hawke -Nikon

robekrt napisał/a:
Nikon fajny ale to prawie 6 stów..mozna tak brnąc i brnąć..nie wiem czemu kolego Arku odradzasz mi dachówke wydaje mi sie w terenie poręczniejsza.Mam chec na tą 12x50 Hawke Natural tym bardziej że cena zacheca 450 zł.Jesli wiec Hawke jest robiona w angli przez firme parajacą sie optyką,nie ma wielkiego ryzyka ze dostane sprzet przypominajacy lornetke..np tasco..wiem bo mam...nikoniki..tez ponoc otarły sie o chińską rączke..pozdrawam
ps:jesli juz to 500 to ostateczny max..nie będę tą lornetką zarabiał..

chcesz lornetke na ptaki do 500 stów - dla mnie najciekawszym wyborem byłby jednak Nikon 8x40 EX, oczywiście porro.
Dachówka do 500 PLN - raczej bedzie ciemna i optycznie słabsza od porro za podobną cenę... dlatego raczej za te pieniądze polecamy porro.
Hawke nie produkuje lornetek w UK, tylko zamawia wszystko w Chinach pod swoją markę.

lornetki o które pytasz nie znam. Zawsze możesz zamówić i sprawdzić - masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny. Ponosisz koszta transportu w obie strony. Nie sądzę, abyś dostał produkt stricte lornetkopodobny.

Arek 
Redaktor

robekrt, przy klasie obiektywu 50 mm różnica w gabarytach pomiędzy Porro a dachówką jest dla mnie zaniedbywalna. O poręczności możemy mówić w klasie 32 mm, ale nie w 50 mm.

Nikon będzie miał znacznie lepszą optykę, jaśniejszy obraz i pole widzenia po ponad 1 stopnień większe.
Tak jak doradza RB, gdybym miał do wyboru to Hawke i Nikona 8x40 EX to wziąłbym tego ostatniego.
Zresztą tutaj masz porównanie:
http://optyczne.pl//porow...d1=197&add2=118

robekrt 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   Fomei

8x odpada tylko 10 jestem ornitologiem a nie podladaczem i obserwatorem lornetkę przykładam w konkretnym celu np dla podniesienia kryterium obserwacji itp ponieważ zanam sie na rozpoznywaniu ptakow...bardziej mnie czy dony osobik cos niesie w dziobie,lub jak sie zachowuje...rozpoznywania uczylem sie na CCCP Tempo..
co myslicie koledzy o tej.http://www.sklep.medikon.pl/LORNETKA_FOMEI_HUNTER_10X50_ZCF-131.html

Arek 
Redaktor

Dobrą 8x zobaczysz często więcej i lepiej niż słabą 10x.

Ten Fomei wygląda fajnie.

P.S. Jak by dało się pisać składniej, z zachowaniem zasad interpunkcji i bez tony literówek w każdym zdaniu, byłoby Cię nam łatwiej zrozumieć...

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   Re: Hawke -Nikon

robekrt napisał/a:
...Jesli wiec Hawke jest robiona w angli przez firme parajacą sie optyką,nie ma wielkiego ryzyka ze dostane sprzet przypominajacy lornetke..np tasco..wiem bo mam...nikoniki..tez ponoc otarły sie o chińską rączke..pozdrawam

W UK pewnie Polak z Hindusem robią te lornetki a w PRC pracowity i dokładny Chińczyk po studiach w USA. :lol:
Schmidt & Bender produkują na Węgrzech. Taniej wychodzi.
Prawda taka, że produkcja dobrej lornetki sporo kosztuje, więc i cena detaliczna jest wysoka.
W Chinach jest tańsza siła robocza ale materiały i sprzęt do produkcji kosztuje podobnie.
Z drugiej strony w cenie Swarovskiego, Zeissa, czy sprzętu Leica jest jeszcze "opłata" za markę.

I dlatego Koledzy z Optyczne.pl robią testy, żeby się w tym wszystkim trochę połapać i nie przepłacać. Ale testy też trzeba umieć czytać. Zresztą one są też rodzajem marketingu. :razz:

RB 

Osobiście nie używałem. Ale wygląda na całkiem porządna lornetkę. Fomei ranger i hunter 10x50 były tu testowane, mimo całej mojej ostrożności w stosunku do wszystkich testów niepokojąca jest stosunkowo wysoka aberracja chromatyczna obu tych modeli
To cos co potrafi trochę popsuć rozdzielczość. A jeśli Cie interesuja szczegóły to rozdzielczość jest kluczowa.
Oczywscie, moga to byc już inne lornetki niż testowane kilka lat temu.

Jeśli jestes ornitologiem a nie podglądaczem to może dodaj 50 PLN do budżetu:
http://fotozakupy.pl/lorn...-ex-10x50,4560s

widziałem, uzywalem, polecam. Duże bydle. Nie jestem co prawda zawodowcem (orni), ale mój przyjaciel zawodowiec bardzo sobie chwalił EX 10x50. Przesiadł się co prawda, ale na najwyższą już pólke...

Jest jeszcze jedna kwestia - z jakiej odległosci minimalnej obserwacje planujesz?
Te wszystkie porro 10x50 ostrzą od nie mniej niz 7 metrów...
Jeśli musi być blizej... może jednak faktycznie dachówka?

robekrt 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   lornetka

Dziękuje koledzy za wszystkie rady..to jest to abberacja tego naprawdę chciałbym uniknąć mam właśnie taką lornetkę..koszmar.Ostrzenie nie jest juz tak istotne ponieważ z bliska sporadycznie coś podpatruje..najczęściej używam w otwartym terenie mozaice pól i lasów w lesie praktycznie nie korzystam,tu korzystam ze słuchu.Często obserwacja jest prawie na lini horyzontu,lub ptak lecąc nad lasem..lub na linii drzew pojawia się i znika..szybko..Często oświetlenie -słońce z boku. Umykają mi szczegóły krążącego ptaka nad lasem..tzn ciemny las-jasne niebo.Widze ze Nikon panuje niepodzielnie i zaczynam sie zastanawiać...poważnie..a jeszcze pytanko a co z naszą Deltą Entry-10x50

Guliwer 
Maniak

Moi znajomi, pasjonujący się ptakami są bardziej zainteresowani aparatami fotograficznymi. Jeśli lornetka, to jakiś kompakt. Dżwigać dodatkową kilogramową "cegłę" na szyi?
Ptak by się uśmiał. :mrgreen:

Może lunetę kup, wymienionej w tytule firmy. Moim zdaniem bardziej przydatna.

RB 

Guliwer napisał/a:
Moi znajomi, pasjonujący się ptakami są bardziej zainteresowani aparatami fotograficznymi. Jeśli lornetka, to jakiś kompakt. Dżwigać dodatkową kilogramową "cegłę" na szyi?
Ptak by się uśmiał. :mrgreen:

Może lunetę kup, wymienionej w tytule firmy. Moim zdaniem bardziej przydatna.

Wybacz, ale nie p...l bez sensu :-)
Jak fotografuja to juz maja mnoostwo sprzętu i się po prostu ograniczają. ale maja niby-lornetkę przez obiektyw...
Kompakt :lol: :lol: :lol:

Do oglądania i identyfikacji lornetka to sprzęt podstawowy. Luneta - pomocniczy.

robekrt napisał/a:
.a jeszcze pytanko a co z naszą Deltą Entry-10x50

Zasada pierwsza - masz na optyke n złotych - wydaj sumiennie n złotych.

Nawet przez voyagera da się psatrzeć. Nie jest zła. Lepsza jest DO Silver za 360 PLN.
http://fotozakupy.pl/lorn...ver-10x50,4683s

Tyle , że chroma jest duża.
http://www.optyczne.pl/57...lver_10x50.html

Skąd jesteś? Nie ma tam u Was jakiegoś sklepu sprzedającego srednio drogie lornetki? Byś popatrzył i sam wybrał... Tak najlepiej...

robekrt 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010   Lornetka

KolegaGuliwer ma dużo racji,dla kogos znajacego ptaki aparat może stanowic istotniejszy element w obserwacji zwłaszcza jeśli supia sie na wyszukiwaniu żadkich okazów.Dziś zatwierdzeniem obserwacji przez Komisje Faunistyczną jest fotografia...delikweta(ptaka)
Oczywiscie..moge isc do sklepu..tylko co popatrze sobie po połkach w media markt...
Dla znających temat..szukam lornetki ktora pozwoli mi rozpoznac ...myszołowa od trzmielojada...na granicy horyzontu...pzr

Guliwer 
Maniak

RB napisał/a:
Wybacz...

Wybaczam. :roll:
Wejdź na jakieś ptasie forum i znajdź temat o lornetkach. Jeśli takie w ogóle będzie, to szczątkowe. Mówię o ornitologach amatorach nie o Włodzimierzu Puchalskim.

Odpowiedz do tematu