Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon S5 czy Lumix FZ18
Autor Wiadomość
goltar 
Optyczny

Wysłany: Pią 08 Lut, 2008   

dla mnie największy minus S5 to brak szerokiego kąta oraz zapisu plików w formacie RAW :( - co dla mnie dyskwalifikuje ten aparat... FZ18 nie ma tych wad...

Reklama

P_M_ 
Maniak

goltar napisał/a:
dla mnie największy minus S5 to brak szerokiego kąta oraz zapisu plików w formacie RAW :( - co dla mnie dyskwalifikuje ten aparat... FZ18 nie ma tych wad...

Ale ma inne. Kto wie, czy nie powazniejsze.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

No, to pewnie się zaraz o tych wadach FZ 18 dowiemy?

goltar 
Optyczny

P_M_ napisał/a:
Ale ma inne. Kto wie, czy nie powazniejsze.
oczywiście że ma, np brak zooma w czasie nagrywania filmów, czy poważniejsze ? to zależy od zastosowań :) nie chce mi się rozpisywać ponieważ w tym wątku http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1450 napisano już chyba wszystko :wink:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

sluuurp napisał/a:
Aparat to nie kamera, dla tego lustrzanki nie mają tej funkcji, zresztą mechanika na to nie pozwala.
Ale najlepiej pojechać do Japonii i spalić fabryki panasa, ktoś wtedy będzie spał spokojnie.

Nerwowy jestes. Od tego wrzodow mozna sie nabawic.

P_M_ 
Maniak

On ma alergie na wszystkich, ktorzy uwazaja, ze jego panas nie jest NAJ.
I nie o nagrywanie filmow mi chodzilo, czy dzwiek stereo, bo od tego sa kamery (takze moga byc od panasonica).
Jak ktos chce miec dobra hybryde panasonica, to raczej niech zastanowi sie nad fz50, czy uzywanym fz30. Wada fz18 jest jego optyka. Nawet fz8 jest wyraznie lepszy od niego. Czy canon s5 jest pod tym wzgledem lepszy? Nie jestem o tym do konca przekonany. Ale zawezanie wyboru tylko do tych aparatow jest nierozsadne.

Arek 
Redaktor

Skupcie się Panowie na wymienianiu wad i zalet aparatów, a nie na wzajemnych wycieczkach osobistych.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

sluuurp napisał/a:
Ja oprócz Panasonica mam jeszcze lustrzankę wczoraj kupiona

FZ-50 to wielka cegła. Szkoda słów i szumofon. FZ-18 mniejsza cegła i też szumofon

No proszę, proszę! Kolega sobie lusterko zapodał, to teraz seria FZ to szumofon i tyle...
Osobiście nie zaprzeczam, że szumi - szumi jak cholera zwłaszcza powyżej ISO 400, tylko że jak kolega jeździł FZ18 - tką to złego slowa na nią nie powiedział, a już napewno nic w stylu "szumofonu"... (a czytałem raczej wszystkie posty odnośnie FZ18)
Czyli co? Mam rozumieć, że wszystko co Napisałeś do tej pory o FZ18 to chłam, bzdura i tyle? Pisałeś, że jest ok. bo jej używałeś? Byliśmy w pewnym sensie "równiachami" bo używaliśmy tego samego sprzętu... ...no ale teraz kolega jest gość bo ma lusterko, a Wy (my) wszyscy z FZ18 to jesteśmy szara masa użerająca się z "szumofonami" ;)

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008   

sluuurp napisał/a:
Aparat to nie kamera, dla tego lustrzanki nie mają tej funkcji
Póki co mówimy tu o kompaktach a nie lustrzankach, a funkcja nagrywania filmów jest jedną z istotniejszych dla wielu osób decydujących się na zakup tego typu aparatów. Znam osoby które kupiły kompakt tylko dlatego że lustrzanki nie nagrywają filmów... poza tym nagrywanie filmów podałem tylko jako przykład...
Panowie trochę mniej nerwowości i więcej na temat.

banan11 
Bywalec
Kompaktowiec

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008   

Przeglądając wiele testów FZ18 i S5 (np. na http://www.dpreview.com/ http://www.optyczne.pl/) i biorąc pod uwagę aspekty stricte aparatowe (czyli NIE nagrywanie filmów) to FZ18 wygrywa. Już z samych zamieszczonych próbek zdjęć w różnych testach widać że FZ18 wygrywa jakością zdjęć, ostrością i wzorowym balansem bieli.
Największą wadą FZ18 jest...matryca. To że szumi bardziej niż S5 to właśnie wina matrycy, ale także większa liczba pixeli!
Ale nie da się ukryć faktu że i w jednym tak i w drugim aparacie fotografowanie powyżej ISO400 mija się z celem. Kompakt to kompakt, Panas, Olek, Fuji czy Canon póki co szumiały, szumią i jeszcze szumieć będą do momentu opracowania nowszych technologicznie matryc.
Ponadto w FZ18 na korzyść przemawia optyka, gdzie nie znajdzie się miejsce na efekt beczki, bardzo dobra korekta abberacji.
A teraz o filmach: szczerze mówią nie używam aparatu do filmowania, bo gdybym chciał tworzyć filmy stereo, dolby czy w ogóle hd to kupiłbym sobie kamerę a nie pisał, że S5 to najlepszy aparat bo potrafi nagrywać dźwięk stereo... No sorry ale takie porównanie można zamieścić na forum o kamerach.
Tyle w temacie. Pozdro

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Największą zaletą dźwięku stereo w S5 jest nie dźwięk stereo a soft wycinający te denerwujące dźwięki powstające przy podmuchach wiatru. I niewątpliwe to fajna rzecz.

goltar 
Optyczny

sluuurp napisał/a:
W takim przypadku też kupił bym kamerkę, a nie marudził, że to, czy tamto.
Ty byś kupił, ja także ale są osoby które cenią sobie możliwość robienia zdjęć i nagrywania filmów za pomocą jednego aparatu/kamery i dla nich S5 będzie lepsze niż FZ-18.
P.S. Gratuluje zakupu lustrzanki, mam nadzieję że pochwalisz się z czasem wrażeniami :P

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

ależ oczywiscie ze dla wielu ludzi nagrywanie filmow to bardzo istotna rzecz w kompakcie. bo skoro do nagrywania wideo kamera to dlaczego do robienia zdjec nie lustrzanka tylko kompakt? body takiego np. olka e-410 mozna miec taniej niz tak kontrowersyjnego w tym watku panasonica. z kitem olek bedzie niewiele drozszy. a zdjecia beda duzo lepsze niz z fz 18

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

sluuurp napisał/a:
Na pewno napisze o lustrzance. Na razie mam samo body, czekam na dwa obiektywy. Sprostuje może jeszcze, że tak bogaty nie jestem, aby było mnie stać na tą lustrzakę.

chciałem tylko podkreslic uniwersalnosc kompaktow, ktora przez wielu uzytkownikow ceniona jest chyba najbardziej

goltar 
Optyczny

sluuurp napisał/a:
Sprostuje może jeszcze, że tak bogaty nie jestem, aby było mnie stać na tą lustrzankę.
Po prostu mam brata w USA i przysłał mi w aparat w prezencie, no za małą opłatą.
fajnie mieć takiego brata :wink: i może na tym zakończmy dyskusje o Marku III w tym wątku bo się zrobi OT...

Odpowiedz do tematu