Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
500D/550D - zestaw
Autor Wiadomość
Koj88 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   500D/550D - zestaw

Witam,
interesuję się fotografią od niedawna. Postanowiłam zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Naczytałam się mnóstwo testów, porównań i nadal nie jestem pewna które z wymienionych w temacie body wybrać oraz z jakim obiektywem.
Aparat byłby używany do robienia zdjęć krajobrazów, architektury, trochę makro, zdjęcia w nocy...
Do wydania mam 3000zł wraz z obiektywem, czyli niezbyt dużo. Na początek chciałabym mieć w zestawie jakiś szkło w miarę uniwersalne by móc się trochę obeznać z obsługą aparatu. Gdy uzbieram więcej kasy(oj trochę czasu upłynie) i zorientuję się jaki rodzaj fotografii mnie najbardziej interesuje, planuję dokupić jeszcze jakieś odpowiednie, raczej niezbyt drogie szkła.
Znalazłam kilka zestawów:
1. 500D + Tamron AF 18-200 mm F/3.5-6.3 XR Di II LD [2 895zł]
• czytałam, że ten obiektyw jest podobno dość słaby

2. 500D + 18-135 mm IS kit [2 990zł]

3. 550D + 18-55 mm IS kit [2 730zł]

Jak myślicie: czy w tym przypadku lepiej postawić na lepsze body czy na obiektyw?
W jakie filtry na początek powinnam się zaopatrzyć do polecanych przez Was zestawów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   

filtry? odpuściłbym na początek, może oprócz C-PL, którego nawet początkującym polecam :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 06 Lip, 2010   

Cytat:
Na początek chciałabym mieć w zestawie jakiś szkło w miarę uniwersalne by móc się trochę obeznać z obsługą aparatu. Gdy uzbieram więcej kasy(oj trochę czasu upłynie) i zorientuję się jaki rodzaj fotografii mnie najbardziej interesuje, planuję dokupić jeszcze jakieś odpowiednie, raczej niezbyt drogie szkła.

Czyli na początek wypadało by kupić przyzwoity korpus i uniwersalnego spacerzooma, który nawet po późniejszych zakupach będzie użyteczny.

Niektóre propozycje przekraczają budżet, ale podając je uważam że jest to przekroczenie uzasadnione:
Polecam więc:
1. Canon 500D + Sigma 17-70: udany uniwersalny obiektyw który nada się także do zdjęć makro (razem: ok. 3500 zł),
2. Canon 500D + 18-55IS + 55-250IS: pokryty bardzo szeroki zakres ogniskowych, obiektywy jak na swoją cenę są niezłe (razem: ok. 3350 zł),
3. Nikon D5000 + 18-105VR: niezły korpus (choć lepszy byłby D90) i niezły obiektyw. Będzie reszta na różne przydatne szpargały (razem: ok. 2550 zł).

Żaden z zaproponowanych przez Ciebie zestawów nie przypadł mi do gustu, po pierwsze dlatego że tak długie zoomy rzadko kiedy są przyzwoite optycznie a po drugie 550D ze swoją matrycą pracujący na kitowym 18-55 ... aż mnie ciarki przeszły.

komor 
Moderator

Ja też, tradycyjnie dla mnie, polecę Sigmę 17-70 jako obiektyw do wszystkiego. Trochę makro, trochę jasno, trochę tele. Do tego solidna budowa i przyzwoita optyka. Po zapoznaniu się ze sprzętem i wypróbowaniu różnych rodzajów fotografii będziesz lepiej zorientowana czy i co dalej kupować.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
polecę Sigmę 17-70

Rozumiem, że mowa tu o nowej wersji OS?
Tzn Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM ?

komor 
Moderator

Obojętnie, zależnie od budżetu. Nowsza wersja ma gorsze odwzorowanie makro, ale za to ciut lepsze światło na końcu, no i stabilizację oraz ultradźwiękowy AF.

Koj88, żebyś wiedziała o czym mówimy:
Starsza wersja: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro, masz tam też link do testu na Optycznych.
Nowsza wersja Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM, także z linkiem do testu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, to teraz pytanie retoryczne - jak porównać oba wykresy rozdzielczości?...

Na pierwszy rzut oka wersja OS miażdży wersję bez OS i jest podobna do wykresów Nikkora 18-105VR. Wszystkie wykresy są wyskalowane w lp/mm zatem...?

Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro

Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM

Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Wto 06 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja, ze względów budżetowych, miałem namyśli wersję niestabilizowaną. Stąd brak "OS" w oznaczeniu modelu.

komor 
Moderator

hijax_pl, te szkła testowane były na różnych korpusach, stąd różnice w wynikach, Arek pisał o tym parokrotnie. Stara Sigma testowana jest bodaj na 30D, jak wszystkie szkła w tamtym czasie, czyli na matrycy 8 mpix, nowa Sigma na 50D (15 mpix), co jest wyraźnie napisane w teście.
Arek zawsze przypomina, że aby porównać takie testy trzeba sobie przeliczyć odpowiednio. Jeśli nowsza wersja Sigmy jest w rzeczywistości lepsza optycznie od starszej to tylko się cieszyć. Ja z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że starsza wersja jest wystarczająco dobra, żeby cieszyć się wszystkimi kombinacjami przysłon/ogniskowych.
Jak zwykle z Sigmą doradzam kupno osobiste i sprawdzenie egzemplarza.

maczetka 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
komor, to teraz pytanie retoryczne - jak porównać oba wykresy rozdzielczości?...

ze sie wtrace... nalezy zestawic ze soba oba wykresy a nastepnie zobaczyc osobno dla kazdej przyslony, na ktorym kolorowe punkty sa wyzej - ten obiektyw ma lepsza rozdzielczosc :-D oczywiscie mozna na kalkulatorze przeliczyc jak pisze komor

a teraz juz w temacie: ja bym bral 550 + 18-55is.
Puszka tip-top wypasiona :-) , spokojnie mozna z nim zaczac "budowac system" :-) Co do obiektywu to moim zdaniem nie kwalifikuje sie pod stwierdzenie "kit jest do kitu". Brakuje swiatla i jakosci wykonania. Jest natomiast calkiem dobra stabilizacja i uzyteczny zakres plus kosztuje tyle co nic. Da sie nim zrobic ladne zdjecia.
W ten sposob zmiescisz sie w budzecie a pamietaj, ze trzeba dodatkowo kupic torbe, karte pamieci, moze drugi akumulator. To tez kilkaset zlotych.

Co do swiatla, to Sigma nie da znaczaco wiecej. Co do jakosci wykonania to jesli zamierzasz w przyszlosci inwestowac w szkla (jak sie wciagniesz to calkiem niemale pieniadze :-( ) to na pierwszy rok-dwa nawet intensywnego uzytkowania wystarczy. A wtedy bedzie juz wiadomo jakich dokladnie ogniskowych i swiatla potrzebujesz...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, ja to wiem, chciałem tak na prawdę sprowokować taka Twoją odpowiedź gdyż uważam, że postronne osoby patrzące tylko na wykresy gdzie osie są w tych samych jednostkach - mogą dość do mylnych wniosków.... A tak się zdarzyć nie powinno... Ale to już dyskusja osobna...

maczetka napisał/a:
ze sie wtrace... nalezy zestawic ze soba oba wykresy a nastepnie zobaczyc osobno dla kazdej przyslony, na ktorym kolorowe punkty sa wyzej - ten obiektyw ma lepsza rozdzielczosc :-D

No właśnie to da prawidłowe wnioski tylko jeśli oba testy były przeprowadzone na tej samej matrycy (chodzi o jej gęstość) ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Wto 06 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

maczetka 
Rozmowny

Baku napisał/a:
550D ze swoją matrycą pracujący na kitowym 18-55 ... aż mnie ciarki przeszły.

no ale wezmy pod uwage punkt widzenia i kryteria oceny. inny u kogos siedzacego godzinami na forum sprzetowym a inny u kogos kto chce sprawdzic jaka fotografia go interesuje...

Mnie tam ciarki nie przechodza. A jak koj88 zaczna przy ogladaniu zdjec to bedzie znak, ze czas na L :-)

[ Dodano: Wto 06 Lip, 2010 11:39 ]
hijax_pl napisał/a:
maczetka napisał/a:
ze sie wtrace... nalezy zestawic ze soba oba wykresy a nastepnie zobaczyc osobno dla kazdej przyslony, na ktorym kolorowe punkty sa wyzej - ten obiektyw ma lepsza rozdzielczosc :-D

No właśnie to da błędne wnioski ;)

no wiem... to taki zart mial byc :-)

Ilona 
Rozmowny

Ja mam podobny dylemat- między 500 a 550D. Tyle, że chcę do tego podpiąć 15-85, 10-22 i 100 MACRO IS L

No i tyle się naczytałam, że zaczęłam mieć wątpliwości odnośnie upakowanej matrycy :roll:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Zupełnie niepotrzebnie. Każdy z wymienionych przez Ciebie obiektywów świetnie się sprawdzi z 550D.

Koj88 
Nowy

Dziękuję wszystkim za rady, ta Sigma wygląda smakowicie:)
Niemniej jednak mój największy problem to w tym momencie pieniądze. Budżet 3000zł na body i jakieś szkło(niekoniecznie musi być bardzo dobre, ważne bym mogła się zapoznać z lustrzanką i żeby zdjęcia miały w miarę przyzwoitą jakość) jest niestety nieprzekraczalny :sad:
Jak już się zorientuję co i jak(i uzbieram kasę) to potem pewnie zdecyduję się na coś lepszego, dlatego na razie rozważałam kupno któregoś z wyżej wymienionych zestawów, choć zdaję sobie sprawę, że nie są one najwyższych lotów...

Odpowiedz do tematu