Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Velbon UP-400DX
Autor Wiadomość
a!mLe$$
[Usunięty]

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010   Velbon UP-400DX

Witam.
To mój pierwszy post na tym forum.

Potrzebuje monopod do swojego Canona 1000D.
Mam do niego obiektyw Sigma APO 70-300, który ma makro w zakresie 200-300, ale zrobić zdjęcie makro bez poruszenia przy takiej ogniskowej jest baaardzo trudne bez "podstawki".

Z racji tego, że statyw jest dość ciężki, chociaż w przyszłości liczę na to, że kupię Velbon Sherpa 600R. Na razie potrzebuje monopod.

I chciałbym spytać o monopod z tematu:

http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/667383

Velbon - dobra firma
170 cm po rozłożeniu - na mój wzrost 178 cm to idealnie
waga poniżej 1 kg - przyzwoicie
jest od razu głowica - więc odpadają koszty dodatkowe

I to wszystko w cenie 90 zł, więc wg mnie idealnie.

Czy jest tutaj gdzieś haczyk ? Czy jest to dobry monopod w tej cenie ?

Jeśli nie ten Velbon UP-400DX to co innego ?
Cena ok 100 zł (może nawet być do 150zł jeśli będzie warto dołożyć).
Przeznaczenie - zdjęcia "makro" z obiektywu Sigma Apo, oraz zdjęcia z długich ogniskowych.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010   

Monopod do makro? Ciężko będzie...
Zamiast inwestować w monopod poleciłbym Ci raczej woreczek z grochem a tą stówę zostawił i zbierał na statyw ;)

skasowany
[Usunięty]

a!mLe$$, słuchaj hijaxa! Chyba nigdy nie pracowałeś z monopodem (jeszcze tak koślawym jak ten, który zaproponowałeś) skoro chcesz używać go do macro...
Najpierw worki z grochem/piaskiem i dokładaj do statywu ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ewentualnie... takie coś ;)

a!mLe$$
[Usunięty]

Cytat:
Najpierw worki z grochem/piaskiem

O co chodzi ? :roll:

Cytat:
dokładaj do statywu

Statyw jest duży i ciężki i nie bardzo będzie mi się chciało go zabierać. Tym bardziej, że czasami biorę sprzęt do plecaka i na rower. A na rower brać ciężki statyw to lekka przesada...

Cytat:
Chyba nigdy nie pracowałeś z monopodem (jeszcze tak koślawym jak ten, który zaproponowałeś)

A coś lepszego w cenie do - powiedzmy - 150 zł ?

Cytat:
skoro chcesz używać go do macro

Głównie chodzi mi o zlikwidowanie drgań w jednej płaszczyźnie - pionowej.
Z poziomą jakoś sobie chyba dam radę...
Nie przesadzajmy też, bo to makro, które robię, to też żaden ideał - nie mam do tego sprzętu... Sigma APO ma tryb makro, ale nie jest to obiektyw makro :wink:

Cytat:
Ewentualnie... takie coś ;)

Coś ciężko mi uwierzyć w takie rozwiązanie, że to będzie działać chociaż trochę.
Szybciej bym postawił na to, że to pogorszy jakość..

Tadeuszek
[Usunięty]

http://www.foto-przyroda.pl/info/woreczek.html

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

a!mLe$$ napisał/a:
Potrzebuje monopod do swojego Canona 1000D.
Mam do niego obiektyw Sigma APO 70-300, który ma makro w zakresie 200-300, ale zrobić zdjęcie makro bez poruszenia przy takiej ogniskowej jest baaardzo trudne bez "podstawki".
..............
Na razie potrzebuje monopod.

I chciałbym spytać o monopod z tematu:
http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/667383
Velbon - dobra firma
..........

Pomysł nie jest zły z tym monopodem.
W szuwarach, krzaczorach itp, statywu rozstawić się nie daje. Ponadto monopod przyśpiesza przemieszczanie się z miejsca na miejsce lub podczas oczekiwania na "zwierza" oszczędzamy siły rąk.

a!mLe$$, według mnie monopod do tego celu powinien być możliwie krótki po całkowitym złożeniu aby mieć najniższą pozycję do fotografowania blisko ziemi. Rzadko wykonuje się makro na 170 cm. :wink:
Ponadto w Twoim przykładzie monopodu głowica nie specjalnie nadaje się do szybkiego operowania z uwagi na to, że długą dźwignię trzeba odkręcić, przekręcić aparat i przykręcić ponownie poprzez kilka obrotów. Zabraknie Ci trzeciej ręki. Lepsza byłaby głowica do monopodów, typu Manfrotto 234RC głowica

Zestaw Manfrotto monopod 776YB + głowica 234 możesz kupić już za ok. 199 zł. i to według mnie jest minimum.

Oczywiście to wszystko kosztuje, ale czego nie robi się dla udanych zdjęć. :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

a!mLe$$ napisał/a:
Coś ciężko mi uwierzyć w takie rozwiązanie, że to będzie działać chociaż trochę.
Szybciej bym postawił na to, że to pogorszy jakość..

To spróbuj... Jak naciągniesz będzie działało jak monopod właśnie ;)
Swoją drogą już się pojawiły komercyjne rozwiązania na bazie tego pomysłu z filmiku ;)

A co do statywu to świat się nie kończy na 2,5kg Sherpie 600R. Są też takie wynalazki jak np: Slik Mini Pro-V. Tyle, że podejrzewam, iż 1000D z 70-300 raczej nie będzie na nim stabilnie stało ;)

A tak w ogóle skoro łączysz macro z monopodem, może pokazałbyś o jakie macro Ci chodzi? Jakieś przykładowe zdjęcia?

a!mLe$$
[Usunięty]

Cytat:
Jakieś przykładowe zdjęcia?

http://lh5.ggpht.com/_0AI...jecie%20205.jpg

Zdjęcie zrobione z ręki, dlatego m.in. ostrość nie do końca jest ustawiona na oczy :sad:
Ustawienia aparatu przy zdjęciu:
Ogniskowa - 238
Migawka - ~1/400
Przesłona f/6,4
ISO - 100
Ciężko przy takiej ogniskowej i makro z ręki nie poruszyć zdjęcia... To wyszło jedyne nieporuszone z 20 zdjęć tej ważki

Cytat:
To spróbuj... Jak naciągniesz będzie działało jak monopod właśnie ;)
Swoją drogą już się pojawiły komercyjne rozwiązania na bazie tego pomysłu z filmiku ;)

To spróbuje, nic mnie to nie kosztuje :P

Cytat:
świat się nie kończy na 2,5kg Sherpie 600R

Wiem, ale to świetnie wykonany statyw, który dodatkowo może mieć głowicę od dołu, więc można robić makro, tylko z aparatem "do góry nogami" :mrgreen:

Cytat:
http://www.foto-przyroda.pl/info/woreczek.html

Genialne w swojej prostocie, ale nadal nie bardzo wiem, jak mogłoby mi to pomóc na wysokości >100 cm... Wtedy to już nie bardzo to trzymać..

Cytat:
Zestaw Manfrotto monopod 776YB + głowica 234 możesz kupić już za ok. 199 zł. i to według mnie jest minimum.

W sumie ciekawy zestaw :D
I tak jak napisałem.. Jeśli warto dołożyć, to lepiej kupić raz a dobrze, niż kupić raz za 120-130, a po 2-3 miesiącach kupić ponownie za 200, bo ten poprzedni nie spełnia oczekiwań :grin:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

a!mLe$$ napisał/a:
Genialne w swojej prostocie, ale nadal nie bardzo wiem, jak mogłoby mi to pomóc na wysokości >100 cm...

No widzisz... Samo pytanie mogło to sugerować, ale dla większości słowo makro kojarzy się z leżeniem w trawie :)
a!mLe$$ napisał/a:
Wiem, ale to świetnie wykonany statyw, który dodatkowo może mieć głowicę od dołu, więc można robić makro, tylko z aparatem "do góry nogami"

Są lepsze...
a!mLe$$ napisał/a:
Jeśli warto dołożyć, to lepiej kupić raz a dobrze, niż kupić raz za 120-130, a po 2-3 miesiącach kupić ponownie za 200, bo ten poprzedni nie spełnia oczekiwań

To idź do jakiegoś sklepu i pomacaj też taki monopod: 682B

a!mLe$$
[Usunięty]

Cytat:
No widzisz... Samo pytanie mogło to sugerować, ale dla większości słowo makro kojarzy się z leżeniem w trawie

Niektóre zwierzęta są skubane i wchodzą wyżej :mrgreen:
Motyle, biedronki, ptaki, nawet rośliny to już nie zawsze leżenie na ziemi...

Cytat:
Są lepsze...

Nie wątpię, ale w swoim przedziale cenowym to ten statyw chyba nie ma konkurencji, co nie :?:

Cytat:

Nie przesadzajmy, bo tak to można iść w nieskończoność w górę z ceną...
Ten zestaw Manfrotto, którego polecił Bogdan chyba mi wystarczy...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

a!mLe$$ napisał/a:

Oby Ci się sprawdził.

Ja się swego czasu monopodu pozbyłem i przeszedłem na lżejszy i wygodniejszy statyw ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

a!mLe$$ napisał/a:
Cytat:

Nie przesadzajmy, bo tak to można iść w nieskończoność w górę z ceną...

Tym bardziej, że minimalna wysokość 48cm, a 74cm to duża różnica w Twoim zastosowaniu. :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n napisał/a:
Tym bardziej, że minimalna wysokość 48cm, a 74cm to duża różnica w Twoim zastosowaniu. :wink:

Tym bardziej, że autor wątku utrzymuje , iż interesująca go wysokość to:
a!mLe$$ napisał/a:
>100 cm

;)

a!mLe$$ napisał/a:
Nie wątpię, ale w swoim przedziale cenowym to ten statyw chyba nie ma konkurencji, co nie :?:

A o jakim przedziale cenowym mówisz?

a!mLe$$
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:

Tym bardziej, że autor wątku utrzymuje , iż interesująca go wysokość to:

a!mLe$$ napisał/a:
>100 cm

hijax_pl, czytaj całość, a nie wyrwane z kontekstu... I między wierszami też czytaj :smile:

Chodziło mi o to, że ok, ten woreczek przy zdjęciach robionych na wysokości 0-25 cm będzie świetnym rozwiązaniem.
25-60 można położyć na kolanie i też będzie dobrze. Ale ogólnie mi chodziło o to, że monopod pomoże w niższych i wyższych partiach.
A polecany przez Ciebie hijax_pl to po 1 za drogi, po drugie za wysoki po złożeniu...

Tak jak napisałem - wg mnie ten co polecił Bogdan spełni moje oczekiwania w 100%.
I przedział cenowy właśnie podobny. I tak wcześniej chciałem coś ok 100 zł, a i tak wydam ok 200 :mrgreen:

Odpowiedz do tematu