Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Potrzebuje monopod do swojego Canona 1000D.
Mam do niego obiektyw Sigma APO 70-300, który ma makro w zakresie 200-300, ale zrobić zdjęcie makro bez poruszenia przy takiej ogniskowej jest baaardzo trudne bez "podstawki".
Z racji tego, że statyw jest dość ciężki, chociaż w przyszłości liczę na to, że kupię Velbon Sherpa 600R. Na razie potrzebuje monopod.
Velbon - dobra firma
170 cm po rozłożeniu - na mój wzrost 178 cm to idealnie
waga poniżej 1 kg - przyzwoicie
jest od razu głowica - więc odpadają koszty dodatkowe
I to wszystko w cenie 90 zł, więc wg mnie idealnie.
Czy jest tutaj gdzieś haczyk ? Czy jest to dobry monopod w tej cenie ?
Jeśli nie ten Velbon UP-400DX to co innego ?
Cena ok 100 zł (może nawet być do 150zł jeśli będzie warto dołożyć).
Przeznaczenie - zdjęcia "makro" z obiektywu Sigma Apo, oraz zdjęcia z długich ogniskowych.
Monopod do makro? Ciężko będzie...
Zamiast inwestować w monopod poleciłbym Ci raczej woreczek z grochem a tą stówę zostawił i zbierał na statyw
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Lip, 2010
a!mLe$$, słuchaj hijaxa! Chyba nigdy nie pracowałeś z monopodem (jeszcze tak koślawym jak ten, który zaproponowałeś) skoro chcesz używać go do macro...
Najpierw worki z grochem/piaskiem i dokładaj do statywu
Statyw jest duży i ciężki i nie bardzo będzie mi się chciało go zabierać. Tym bardziej, że czasami biorę sprzęt do plecaka i na rower. A na rower brać ciężki statyw to lekka przesada...
Cytat:
Chyba nigdy nie pracowałeś z monopodem (jeszcze tak koślawym jak ten, który zaproponowałeś)
A coś lepszego w cenie do - powiedzmy - 150 zł ?
Cytat:
skoro chcesz używać go do macro
Głównie chodzi mi o zlikwidowanie drgań w jednej płaszczyźnie - pionowej.
Z poziomą jakoś sobie chyba dam radę...
Nie przesadzajmy też, bo to makro, które robię, to też żaden ideał - nie mam do tego sprzętu... Sigma APO ma tryb makro, ale nie jest to obiektyw makro
Cytat:
Ewentualnie... takie coś
Coś ciężko mi uwierzyć w takie rozwiązanie, że to będzie działać chociaż trochę.
Szybciej bym postawił na to, że to pogorszy jakość..
Potrzebuje monopod do swojego Canona 1000D.
Mam do niego obiektyw Sigma APO 70-300, który ma makro w zakresie 200-300, ale zrobić zdjęcie makro bez poruszenia przy takiej ogniskowej jest baaardzo trudne bez "podstawki".
..............
Na razie potrzebuje monopod.
Pomysł nie jest zły z tym monopodem.
W szuwarach, krzaczorach itp, statywu rozstawić się nie daje. Ponadto monopod przyśpiesza przemieszczanie się z miejsca na miejsce lub podczas oczekiwania na "zwierza" oszczędzamy siły rąk.
a!mLe$$, według mnie monopod do tego celu powinien być możliwie krótki po całkowitym złożeniu aby mieć najniższą pozycję do fotografowania blisko ziemi. Rzadko wykonuje się makro na 170 cm.
Ponadto w Twoim przykładzie monopodu głowica nie specjalnie nadaje się do szybkiego operowania z uwagi na to, że długą dźwignię trzeba odkręcić, przekręcić aparat i przykręcić ponownie poprzez kilka obrotów. Zabraknie Ci trzeciej ręki. Lepsza byłaby głowica do monopodów, typu Manfrotto 234RC głowica
Coś ciężko mi uwierzyć w takie rozwiązanie, że to będzie działać chociaż trochę.
Szybciej bym postawił na to, że to pogorszy jakość..
To spróbuj... Jak naciągniesz będzie działało jak monopod właśnie
Swoją drogą już się pojawiły komercyjne rozwiązania na bazie tego pomysłu z filmiku
A co do statywu to świat się nie kończy na 2,5kg Sherpie 600R. Są też takie wynalazki jak np: Slik Mini Pro-V. Tyle, że podejrzewam, iż 1000D z 70-300 raczej nie będzie na nim stabilnie stało
A tak w ogóle skoro łączysz macro z monopodem, może pokazałbyś o jakie macro Ci chodzi? Jakieś przykładowe zdjęcia?
Zdjęcie zrobione z ręki, dlatego m.in. ostrość nie do końca jest ustawiona na oczy
Ustawienia aparatu przy zdjęciu:
Ogniskowa - 238
Migawka - ~1/400
Przesłona f/6,4
ISO - 100
Ciężko przy takiej ogniskowej i makro z ręki nie poruszyć zdjęcia... To wyszło jedyne nieporuszone z 20 zdjęć tej ważki
Cytat:
To spróbuj... Jak naciągniesz będzie działało jak monopod właśnie
Swoją drogą już się pojawiły komercyjne rozwiązania na bazie tego pomysłu z filmiku
To spróbuje, nic mnie to nie kosztuje
Cytat:
świat się nie kończy na 2,5kg Sherpie 600R
Wiem, ale to świetnie wykonany statyw, który dodatkowo może mieć głowicę od dołu, więc można robić makro, tylko z aparatem "do góry nogami"
Cytat:
http://www.foto-przyroda.pl/info/woreczek.html
Genialne w swojej prostocie, ale nadal nie bardzo wiem, jak mogłoby mi to pomóc na wysokości >100 cm... Wtedy to już nie bardzo to trzymać..
Cytat:
Zestaw Manfrotto monopod 776YB + głowica 234 możesz kupić już za ok. 199 zł. i to według mnie jest minimum.
W sumie ciekawy zestaw
I tak jak napisałem.. Jeśli warto dołożyć, to lepiej kupić raz a dobrze, niż kupić raz za 120-130, a po 2-3 miesiącach kupić ponownie za 200, bo ten poprzedni nie spełnia oczekiwań
Genialne w swojej prostocie, ale nadal nie bardzo wiem, jak mogłoby mi to pomóc na wysokości >100 cm...
No widzisz... Samo pytanie mogło to sugerować, ale dla większości słowo makro kojarzy się z leżeniem w trawie
a!mLe$$ napisał/a:
Wiem, ale to świetnie wykonany statyw, który dodatkowo może mieć głowicę od dołu, więc można robić makro, tylko z aparatem "do góry nogami"
Są lepsze...
a!mLe$$ napisał/a:
Jeśli warto dołożyć, to lepiej kupić raz a dobrze, niż kupić raz za 120-130, a po 2-3 miesiącach kupić ponownie za 200, bo ten poprzedni nie spełnia oczekiwań
To idź do jakiegoś sklepu i pomacaj też taki monopod: 682B
a!mLe$$ [Usunięty]
Cytat:
No widzisz... Samo pytanie mogło to sugerować, ale dla większości słowo makro kojarzy się z leżeniem w trawie
Niektóre zwierzęta są skubane i wchodzą wyżej
Motyle, biedronki, ptaki, nawet rośliny to już nie zawsze leżenie na ziemi...
Cytat:
Są lepsze...
Nie wątpię, ale w swoim przedziale cenowym to ten statyw chyba nie ma konkurencji, co nie
Cytat:
To idź do jakiegoś sklepu i pomacaj też taki monopod: 682B
Nie przesadzajmy, bo tak to można iść w nieskończoność w górę z ceną...
Ten zestaw Manfrotto, którego polecił Bogdan chyba mi wystarczy...
Tym bardziej, że minimalna wysokość 48cm, a 74cm to duża różnica w Twoim zastosowaniu.
Tym bardziej, że autor wątku utrzymuje , iż interesująca go wysokość to:
a!mLe$$ napisał/a:
>100 cm
a!mLe$$ napisał/a:
Nie wątpię, ale w swoim przedziale cenowym to ten statyw chyba nie ma konkurencji, co nie
A o jakim przedziale cenowym mówisz?
a!mLe$$ [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
Tym bardziej, że autor wątku utrzymuje , iż interesująca go wysokość to:
a!mLe$$ napisał/a:
>100 cm
hijax_pl, czytaj całość, a nie wyrwane z kontekstu... I między wierszami też czytaj
Chodziło mi o to, że ok, ten woreczek przy zdjęciach robionych na wysokości 0-25 cm będzie świetnym rozwiązaniem.
25-60 można położyć na kolanie i też będzie dobrze. Ale ogólnie mi chodziło o to, że monopod pomoże w niższych i wyższych partiach.
A polecany przez Ciebie hijax_pl to po 1 za drogi, po drugie za wysoki po złożeniu...
Tak jak napisałem - wg mnie ten co polecił Bogdan spełni moje oczekiwania w 100%.
I przedział cenowy właśnie podobny. I tak wcześniej chciałem coś ok 100 zł, a i tak wydam ok 200
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11