Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Następna lustrzanka
Autor Wiadomość
Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Wto 20 Lip, 2010   

Nie mamy tego aparatu w ręku i dlatego trudno jest powiedzieć, gdzie tak naprawdę leży źródło problemu. Czy powód jest bardziej ludzki, czy sprzetowy. Być może jedną z ewentualności może wykluczyć serwis, albo ktoś z takim samym modelem apartu. Miałem kiedyś 400D i tam też była lekka tendencja do niedoświetleń. Mi to bardzo pasowało, bo miałem mniej przepaleń, a zdjęcia lekko niedoświetlone łatwiej jest "wyciągnąć" niż prześwietlkone. Teraz często korektą EV niedoświetlam bardziej więcej niż wynika to ze wskazań światłomierza.

PS
Dopiero teraz uswiadomiłem sobie, że w fotografii analogowej działało to akurat odwrotnie. Klatki przeswietlone łatwiej było wyprowadzić, niż niedoświetlkone..
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Wto 20 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MasterB 
Maniak

toba94, miałem 450D ponad rok, problemów ze światłomierzem nie zauważyłem.
Tylko że trzeba wiedzieć w jakich sytuacjach jakiego trybu pomiaru używać, no i poznać zasady działania każdego z nich.

Nie obraź się, ale mavierk dobrze radzi - taniej wyjdzie podręcznik na początek...

mavierk napisał/a:
W sumie można jeszcze uznać Pentaxa, ale ten jest raczej dla punków, którzy nie chcą iść razem z owczym trondem (czy trendem, tfu pędem).

Patrząc na ostatnie komentarze pod samplami z Voigtlandera - raczej dla EMO :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

toba94, a wrzuć parę przykładów tych złych naświetleń :)

toba94 
Początkujący

Wrzucałem już je kiedyś na forum.
Tutaj je można znaleźć http://forum.optyczne.pl/...ighlight=toba94

Tutejszyn 
Optyczny

No jest przeswietlone. Zwłaszcza to z firanką..
Skoro twierdzisz, że to jest problem dla większości zdjęć i bez względu na typ pomiaru. Kalibracja sprzętu?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tutejszyn napisał/a:

Ale co jest prześwietlone? Kwiaty na białym tle? To co jest głównym motywem? Firanka czy kwiaty? Bo z tego co widzę to kwiaty są poprawnie naświetlone...

Tak samo z innymi przykładami - wystarczy spojrzeć w histogramy. We wszystkich przypadkach mamy poprawne ekspozycje dążącą do wyśrodkowania wszystkich tonów. Tak działa automatyka. Dlaczego się wydaje że są "prześwietlone"? Ano dlatego, że na wszystkich zdjęciach (za wyjątkiem firanki) mamy pełne kadry ciemnych przestrzeni, które światłomierz próbuje zrównać do 18% szarości. I w takich przypadkach trzeba dowalić korektą -1/2 czy -2/3EV. Tak samo jak na śniegu podwyższamy o +2/3EV nie chcąc mieć szarego śniegu tylko... śnieżno-biały.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Tutejszyn napisał/a:
Tylko z firanką. :wink:

toba94 napisał/a:
Wrzucałem już je kiedyś na forum.
Tutaj je można znaleźć http://forum.optyczne.pl/...ighlight=toba94
Na Twoich testowych zdjęciach zmienia się jednocześnie kilka parametrów i trudno jest ocenić dokładnie, jaki działa mechanizm. Twój obiektyw nie ma stałego światła i jak kręciłeś ogniskową to zmieniałeś przysłonę mimo trybu Program AF. Ponadto zmiana ogniskowej spowodowała, że więcej światła wpadło przez firankę i aparat zareagował bardziej prawidłowym naświetleniem (mimo ręcznej korekty o -2/3, dodatkowo sktócił czas naświetlenia do 1/30s) niż wtedy, gdy kadr wypełniał tylko koszyk.

Na moje oko wszystko jest OK. W pochmurny dzień, z mało kontrastowym światłem, jednolity kadr (rabaty, trawnik itp) może się wydawać zbyt jasny. Wtedy korygujesz w PC.

PS.
Do testów używaj jednego punktu AF, a nie wszystkich, zmień AI Focus AF na pojedyńczy, nie zmieniał ogniskowej ani kadru. :wink:
Podczas normalnego fotografowania też tak radzę robić ( z wyjątkiem ogniskowej i kadru :wink: ).

Wiem, Sony A300 kolegi działa dokładnie tak, jak Ty ustawiasz, ale to nie jest dobre podejście. :smile:
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Wto 20 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

toba94, polecam http://www.optyczne.pl/8....%82omierze.html

Tutejszyn 
Optyczny

Ja jednak jestem skłonny się zgodzić z Twórcą postu. Widzimy tylko trzy zdjęcia. Autor pozostałe wszystkie. Kiedyś mój C 400D miał tendencję do niedoświetlania. Takie miałem wrażenie, choć tutaj padłyby opinie, że wszystko jest OK.
Tutaj mozna by się przyczepić do matrycowego pomiaru światła. Moim zdaniem byłoby lepiej użyć centralnego, albo rzeczywiście ująć EV. Jednak powtarzam - widzimy tylko trzy zdjęcia. Często ujmuję i dodaję EV, ale pozycja ustalona jest na "0". Też bym się wkurzał, gdyby pozycja wyjściowa - "zerowa" była ustalona na "-2/3".

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tutejszyn napisał/a:
Jednak powtarzam - widzimy tylko trzy zdjęcia.

Ja tam widzę 2 x 4 zdjęcia, czyli.. osiem :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Tutejszyn spójrz na histogramy - nie ma mowy o prześwietleniach.
Po odjęciu 2/3EV zdjęcia rabaty kwiatowej są już według mnie lekko niedoświetlone. Oczywiście to rzecz indywidualnej oceny, co się komu podoba.

toba94 
Początkujący

(do powyższych postów, przepraszam za brak cytowania)

Dziękuję, że ktoś nareszcie mnie zrozumiał. :???:

Czy to znaczy, że we wszystkich lustrzankach są takie wahania ekspozycji(prześwietlenia albo niedoświetlenia) gdzie wartość wyjściową 0 trzeba zmieniać..., tylko nie w Sony?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

toba94, a może to Sony permanentnie nie doświetla? ;)

Tak, w każdym aparacie kiedy używa się punktowego czy centralnie ważonego pomiaru światła odbitego zwykle trzeba korygować w trudnych sytuacjach. Pomiar matrycowy to już loteria - w takim sensie, że nigdy nie wiadomo w jaki sposób aparat podejdzie do tematu ;)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ja mam porównanie A100, A700 i 5d2. Sony lepiej sobie radził z naświetleniem, choć różnice zazwyczaj nie były większe niż 1/3 EV.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

1/3EV to żadna różnica...

Tu nie o to chodzi że Canon prześwietla a inny niedoświetla... Tu chodzi o to, żeby rozumieć jak działa światłomierz, a nie zdawać się na moc ;)

Odpowiedz do tematu