Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
prosze o konrety przemawiające za tym, że pentax wygrywa z nikonem bądź odwrotnie.
Konkrety Zapomnij.
Takie dyskusje tocza sie chyba od momentu powstania optycznych i ciagle nie zostaly rozwiazane. I nie przewiduje szybkiego roztrzygniecia
pineska, rozchodzi się o to że to praktycznie takie same aparaty różniące się niuansami.
A z konkretów... D5000 ma ruchomy ekran, ale o niższej rozdzielczości niż ten w K-x.
D5000 ma też "lepszy" 11-punktowy AF. K-x za to z małymi problemami ale współpracuje ze starymi, manualnymi szkłami (np M42) - pytanie, czy to dla Ciebie jest ważne?
pineska, rozchodzi się o to że to praktycznie takie same aparaty różniące się niuansami.
A z konkretów... D5000 ma ruchomy ekran, ale o niższej rozdzielczości niż ten w K-x.
D5000 ma też "lepszy" 11-punktowy AF. K-x za to z małymi problemami ale współpracuje ze starymi, manualnymi szkłami (np M42) - pytanie, czy to dla Ciebie jest ważne?
niebardzo, bo i tak swoja przygote z fotografią zaczynam 'od zera'
do nikona przekonuje mnie to, ze ma zasilanie powiedzmy sobie normalne, odpadaja koszty akumulatorkow w pentaxie.
no ale skoro to sa praktycznie takie same puszki, w takim razie skupmy sie na szkłach, lepszym rozwiazaniem jest wziecie jednego obiektywu 18-105 G ED VR DX czy dwóch DAL 18-55 + DAL 50-200 ?
witam wszystkich.
jestem amatorką, do tej pory bawiłam się cyfrówką... zamierzam kupić lustrzanke i już wybrałam: nikon d3000. podobno dla poczatkujacych świetna. dylemat jest taki:
kupić kitowy Nikon D3000 + 18-55 + 55-200 czy body i dokupic obiektyw 18- 105, a może jeszcze jakiś inny?
worka kasy nie mam... <przedział do 2,5 tysiaca>
chodzi mi głównie o portrety, zwierzęta, krajobrazy, ale i zwykłe okolicznościowe.
przeraża mnie troche, jak to wy okreslacie "plastikowość" aparatu, ale nawet w przyszlosci z obiektywami szalec nie zamierzam tzn. nie bede ich zmieniac co chwile, wiec moze tak zle nie bedzie.
prosze o porady.
a i jeszcze jakbyscie mi cos o zoomach powiedzieli w tych obiektywach to byloby ekstra
Witam !
Jestem tu nowa i chciałabym się was poradzić w wyborze mojej pierwszej lustrzanki Raczej jeszcze nie znam się na fotografii, ale na jesień planuję zapisać się na kurs. Koleżanka poleciła mi NIKONA d5000 myślicie, że to dobry wybór?
martwię się o obiektyw bo w sklepie jest on z obiektywem 18-55, który ponoć rozmazuje tło. co o tym myślicie? wiem, że będę mogła dokupić obiektyw ale jak narazie nie mam już kasy a na lustrzankę planuję wydać do 2500zł
abbeyxroad, zapisz się na ten kurs, a dowiesz się jak można uzyskać ostre tło razem z pierwszym planem, takim obiektywem jak 18-55. Zresztą odwrotnie też jest możliwe, w pewnych granicach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10