Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 03 Sie, 2010 D-lighting - czy używać przy ISO 800 w pomieszczeniach (D90)
Witam!
Mam mieszane uczucia przy robieniu zdjęć w pomieszczeniach z lampą, gdy ustawiam ISO 800 i mam aktywną funkcję D-lighting. Czasami fajnie rozjaśnia drugi plan, a czasami wychodzi szum i zdjęcia są jakby mało kontrastowe.
Zakładam wątek, bo chciałbym usłyszeć opinie innych użytkowników Nikona D90 wykonujących zdjęcia z podobnymi ustawieniami.
Zdjęcia robię w ciemnych pomieszczeniach typu kościół. Rozplanowanie ma tą nieciekawą stronę, że wnętrze jest bardzo ciemne, ale wysoko są okna z witrażami, które mocno oślepiają, ale nie oświetlają wnętrza. Zdjęcia robię na f=5.6 (mój Tamron jest przy tej przysłonie bezbłędny, przy f=4 często nie ustawia dobrze ostrości, za to w plenerze ostry od f=2.8) ogniskowa 17-50, ISO 800, czasy pomiędzy 1/20 a 1/60; czasami f=2.2 do 2.8 ale to Nikkorem 85/1.8. I właśnie tutaj zauważyłem dziwne nieregularne działalnie tej funkcji. Wcześniej jej nie wyłączałem, ale teraz mam wątpliwości, czy ma być aktywna.
[ Dodano: Wto 03 Sie, 2010 09:48 ]
Zapomniałem: SB-900 używam ze sztucznym syfitem, więc z aktywnym zoomem, korekcja ekspozycji na lekkie niedoświetlenie, lampa w trybie iTTL na błysk zrównoważony.
Rozplanowanie ma tą nieciekawą stronę, że wnętrze jest bardzo ciemne, ale wysoko są okna z witrażami, które mocno oślepiają, ale nie oświetlają wnętrza.
Trudno, żeby w takiej sytuacji uniknąć szumów, albo przepalenia - to co robisz, to po prostu niedoświetlenie zastanego, a potem wyciąganie z cieni. Używasz RAW?
Dzięki za podpowiedź o symbolach - zastosuję się:)
Zdjęcia robię w rawach, potem podciągam w PS3. Troszkę niedoświetlam, żeby nie było przepaleń na białej sukni i na twarzach - tutaj kombinuję: albo ekspozycją, albo zmniejszam moc błysku (częściej).
Teraz nie mogę wkleić zdjęć, bo piszę z kompa u znajomych, ale pod wieczór wkleję próbkę.
Rozumiem, że D-lighting ma być wyłączona - dziękuję.
Ręczne ostrzenie stosowałem, ale pierścień w Tamim jest trochę nieprecyzyjny, a do wizjera w D90 nie mam pełnego zaufania. Histogram i powiększenie na ekranie to dla mnie podstawowa ocena ostrości i naświetlenia. Przy f/5.6 nie sprawdzam ostrości, bo zawodzi mnie raz na sto zdjęć. Co ciekawe, przy Nikkorze 85/1.8 ostrość na AF jest zawsze dobra, natomiast z Tamim jak wyżej.
To D-lighting nie działa - to działa tylko z JPGami
MCELN napisał/a:
Troszkę niedoświetlam, żeby nie było przepaleń na białej sukni i na twarzach - tutaj kombinuję: albo ekspozycją, albo zmniejszam moc błysku (częściej).
Wydłużaj czas i koryguj w dół błysk.
Pamiętaj, że szumy wyjdą kiedy będziesz wyciągał cienie. Kiedy będziesz lekko prześwietlał - nie będzie tego efektu.
MCELN napisał/a:
Co ciekawe, przy Nikkorze 85/1.8 ostrość na AF jest zawsze dobra, natomiast z Tamim jak wyżej.
Kwestia sterowania mechaniką... W nikkorze masz wiertarkę, która jest jak widać precyzyjniejsza od silnika w tamronie.
Więc ta funcja nie działa przy RAW? Robiłem w domu próby - statyw z lampą, zdjęcie po zdjęciu i jest różnica. Dlatego założyłem ten wątek.
OK- zdezaktywuję ją.
Wydłużanie czasu - przy 1/20 zdjęcia są fajnie naświetlone, ale łatwo załapać poruszenie nawet z lampą, więc głównie 1/40 do 1/60.
Prześwietleń unikam, bo jak przesadzę, to szczegółów na sukni nie odzyskam, chociaż PS daje tu spore możliwości.
Próbowałem przy ISO 400, ale efekty marne - potrzebny statyw albo lepsze szkiełko, którego nie mam, a zwiększenie siły błysku jest tragiczne w skutkach, do tego tylko sztuczny sufit. Próbowałem ze stałką 35 i 50 przy f/2.8 do f/4, ale: mam jedno body, kadrowanie obok księdza i ołtarza nie pozostawało bez jego uwagi, więc stosuję zoom.
Dziękuję za porady - jutro przetestuję zdjęcia w kościele bez D-lighting, ale do manualu jakoś nie mogę się przekonać:)
Więc ta funcja nie działa przy RAW? Robiłem w domu próby - statyw z lampą, zdjęcie po zdjęciu i jest różnica. Dlatego założyłem ten wątek.
Dziala, ale efekt bedzie widoczny wylacznie jesli obrabiasz zdjecia w oprogramowaniu Nikona.
PS nie odczyta "zakletych" w NEFie ustawien, stad bedziesz widzial dzialajace D-Lighting na ekranie aparatu, ale juz nie po imporcie zdjecia do oprogramowania Adobe.
RAW to zrzut danych z matrycy. Nic więcej.
Jednak aparat tak czy siak generuje JPGa - po to żeby pokazać podgląd na wyświetlaczu czy też histogram. W sumie aparat wytwarza takie dwa techniczne JPGi.
Zatem to co oglądasz na wyświetlaczu aparatu jest JPGiem wywołanym wg ustawień takich jak balans bieli, profil kolorów, d-lighting, korekcja winietowania, korekcja dystorsji itp itd.
bo nie jest tak, ze jesli robisz zdjecia w RAW to nie mozesz korzystac z D-Lighting
Możesz korzystać ze wszystkiego, co dotyczy JPG, od przestrzeni kolorów i balansu bieli, do styli i wspomnianego D-Lighting, tyle, że jest to mało istotne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10