Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat na wakacje!
Autor Wiadomość
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pią 27 Sie, 2010   

Te wyżej wymienione puszki należy stawiać w jednym rzędzie to fakt niezaprzeczalny, jest tylko mała różnica - 18-105 jest bardziej funkcjonalny od 18-55 IS ze względu na szerszy zakres ogniskowych, no i ta mniej istotna różnica - w Nikonie nie wykorzystasz w pełni firmowego 50/1,8 - brak będzie AF. Ale to taki mały szczegół. :razz:

Reklama

K@MiL
[Usunięty]

Oglądałem dzisiaj tego Nikona z obiektywem 18-105 O TAKI :) i już chciałem brać ale... ten AF... czy jako początkującemu z lustrzanką brak autofocus będzie odczuwalny? Chciałem jeszcze obejrzeć tego Canona ale był tylko 500D z obiektywem 18-55 a chciałem zobaczyć jeszcze tego z lepszym obiektywem :neutral:
I jeszcze w podobnej cenie był aparat Olympus z obiektywem 30-200(?) coś takiego dokładnie nie pamiętam. Co sądzicie o takim aparacie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

K@MiL napisał/a:
Oglądałem dzisiaj tego Nikona z obiektywem 18-105 i już chciałem brać ale... ten AF... czy jako początkującemu z lustrzanką brak autofocus będzie odczuwalny?

Po pierwsze są początkujący, którzy od razu dokręcają heliosy i są uśmiechnięci i zadowoleni... A są też tacy którzy nie wychodzą poza zielony program...
Po drugie z D5000 AF nie będziesz miał ze starszymi szkłami. Fakt, że 50/1.8D to fajny i tani obiektywik, ale świat się na nim nie kończy. Dokładając trochę możesz kupić świetny 35/1.8G. Brak napędu w w D5000 jest znakiem czasów - Nikon już nie projektuje obiektywów bez silników...
Po trzecie jak będziesz chciał mieć obrazek z najwyższej półki to... Zeissy mają AF tylko u sony ;)

[ Dodano: Pią 27 Sie, 2010 20:47 ]
K@MiL napisał/a:
I jeszcze w podobnej cenie był aparat Olympus z obiektywem 30-200(?)

Jaki olek? I co to za szkiełko? Chyba 50-200.. Raczej nie - tego nie dodają w kitach...

FuzBal 
Rozmowny

czemu nikt nie poleca najlepszego przekozackiego mistrzowskiego super bajeranckiego PENTAXA k-x z 2 kitami!? w tej cenie pentax wypada najlepiej (i starczy na plecak/torbe, karte pam, akumulatorki i statyw;])

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

FuzBal napisał/a:
czemu nikt nie poleca najlepszego przekozackiego mistrzowskiego super bajeranckiego PENTAXA k-x z 2 kitami!?

Nie chcemy zrobić nikomu krzywdy :razz:

FuzBal 
Rozmowny

no ta w koncu to forum wyznawcow C i N...;]

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Forum wyznawców dobrego sprzętu, poleć K7 - poprzemy Cię. Tylko w tym przypadku jest trochę za drogi :grin:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Nie chcemy zrobić nikomu krzywdy :razz:
Nie zauważyłeś, że OP czyta Twoje teksty dosłownie? Po cholerę piszesz takie głupoty?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010   

FuzBal napisał/a:
najlepszego przekozackiego mistrzowskiego super bajeranckiego

Widzę, że Twoje uwielbienie w stosunku do posiadanego sprzętu osiąga już niebezpieczne rozmiary... :zalamany:

A K-x się pojawił. Gdybyś uważnie czytał wątek - znajdziesz go ;)

FuzBal 
Rozmowny

lekarz tez mi doradzal separacje na jakis czas... :shock:

no sry taka prawda wypada najtaniej i najlepiej + najwieksza rozpietosc ognislpwych z dual kitem

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

jaad75 napisał/a:
Po cholerę piszesz takie głupoty?

Żebyś mógł się trochę podenerwować, a i doczytać się ikonki na końcu mojego postu, o takiej: :razz:
I na końcu trochę zluzować :wink:
No i to taka trochę przewrotna odpowiedź na pentaksowskie zauroczenie (nie powiem gorzej) co niektórych wyznawców marki, zresztą nieważne, tak chciałem napisać :grin:

FuzBal 
Rozmowny

szczerze to to zadne zauroczenie tylko raczej wstawienie ''pentax'' zamiast nikon/canon i ta wypowiedz pasowalaby tu do kazdego z uzytkownikow... po prostu na tym forum nie ocenia sie obiektywnie sprzetu tylko wazne jest N i C na pasku na karku.... smutne ale prawdziwe... chyba tylko psychopata mogby na serio napisac i uwazac pentaxa za "najlepszego przekozackiego mistrzowskiego super bajeranckiego"... od takie zwrocenie uwagi akurat na kixa...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FuzBal, gdyby tylko w K-x AF działał tak jak ja sobie tego życzę i gdybym widział gdzie ostrzy - wtedy też używałbym wobec tego aparaciku takich wzniosłych określeń jak Ty.

Chociaż po pojawieniu się Nikona D3100 w moim przekonaniu niestety, ale K-x schodzi w cień...

FuzBal napisał/a:
wazne jest N i C na pasku na karku

No cóż... Ja pasek wymieniłem z uwagi nie na napis, ale na to że te dołączane do aparatów (wszystkich) są tak tandetne że zakrawa to na czarny humor... A do analogowego nikona doczepiłem oryginalny, czerwony pasek Canona ;)
FuzBal napisał/a:
chyba tylko psychopata mogby na serio napisac i uwazac pentaxa za "najlepszego przekozackiego mistrzowskiego super bajeranckiego"

Czyżby to był samokrytycyzm? :shock: :wink:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

No i to taka trochę przewrotna odpowiedź na pentaksowskie zauroczenie (nie powiem gorzej) co niektórych wyznawców marki, zresztą nieważne, tak chciałem napisać :grin:

Wujek, a co z takimi pewnymi... antywyznawcami marki (różnych marek...) :mrgreen:

może faktycznie lepiej posłuchac od czasu do czasu i sie najzwyczajniej ugryźć w język/klawiaturę :razz:

Forum wyznawców dobrego sprzętu, poleć K7 - poprzemy Cię. Tylko w tym przypadku jest trochę za drogi :grin:

A który jest niedobry?

FuzBal 
Rozmowny

centralny punkt i af trafia tam gdzie chcesz, zaden argument no chyba ze koniecznie musisz miec podswitlone punkty bo inaczej...

d3100 chyba bedzie kosztowal jednak wiecej niz k-x czy nawet d5000... no i chyba nadal brak srubokreta ?? :twisted:

Odpowiedz do tematu