Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
K10D czy 400D ?

Która lustrzanka lepsza?
Pentax K10D
42%
 42%  [ 9 ]
Canon 400D
23%
 23%  [ 5 ]
Canon 20D
33%
 33%  [ 7 ]
Głosowań: 21
Wszystkich Głosów: 21

Autor Wiadomość
Tadam 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010   K10D czy 400D ?

Witam wszystkich!
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem używanej lustrzanki do 1000 zł. Po wielu godzinach czytania różnych recenzji, testów, itd. rozważam zakup Canona EOS 400D lub Pentaxa K10D. Myślałem także nad Canonem 20D, ale jest on już trochę leciwy. Aparat będzie mi służył głównie do zdjęć makro, zwierząt, jak również krajobrazów. Na początku mam zamiar korzystać z obiektywów M42, dlatego przy zakupie nie biorę pod uwagę Nikonów. Nie zależy mi także na takich bajerach jak LV czy filmy HD, dlatego wolę kupić aparat używany, niż np. 1000d.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010   

Tadam, K10D jest z pewnością aparatem z wyższej półki niż 400D...

P_M_ 
Maniak

400d i 1000d to praktycznie jeden czort, przy czym 1000d jest nowszy i mozna miec nowy. To duzy plus. Ergonomia licha, ale co tam.
Nie obraz sie, jesli zapytam, jakie masz doswiadczenie z m42 podpietymi do cyfrakow. Ja na analogu dobrze wspominam, ale z cyfrakiem az tak dobrze nie ma.

jaad75 
Klub Pierdzieli

P_M_ napisał/a:
400d i 1000d to praktycznie jeden czort
No nie, 1000D jest bliżej do 350D w jeszcze gorszej obudowie...
P_M_ napisał/a:
jakie masz doswiadczenie z m42 podpietymi do cyfrakow. Ja na analogu dobrze wspominam, ale z cyfrakiem az tak dobrze nie ma.
Ale Ty masz doświadczenie z cyfrowym Nikonem, czyż nie?

Tadam 
Nowy

P_M_ napisał/a:
Nie obraz sie, jesli zapytam, jakie masz doswiadczenie z m42 podpietymi do cyfrakow. Ja na analogu dobrze wspominam, ale z cyfrakiem az tak dobrze nie ma.

Doświadczenia nie mam, bo będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Dlatego napisałem wcześniej, że w grę nie wchodzi Nikon, który źle współpracuje z M42. Jednak słyszałem, że stałki M42 podpięte do cyfry dają całkiem przyzwoity efekt.

jaad75 napisał/a:
K10D jest z pewnością aparatem z wyższej półki niż 400D...

Tylko zastanawiam się, czy dozbierać pieniędzy na tą wyższą półkę, czy wyłożyć mniej kasy na Body(400D), a więcej na obiektywy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

No cóż, w przypadku zabawy z M42, to jednak warto dozbierać - pryzmatyczny i znacznie większy wizjer (nawet ze stockową matówką będzie wyraźnie lepiej niż w przypadku 400D) + dwie rolki są tego warte. Niezłym wyborem byłby też 20D, ale to bardziej w kontekście przyszłego rozwijania systemu, niż w porównaniu z K10D + M42...

MasterB 
Maniak

Tadam, ja bym wziął kadyszkę. Trzy, czterocyfrową serię Canona bym odpuścił ze względu na mały i ciemny wizjer - dla Ciebie sprawa krytyczna jeśli chcesz używać szkieł M42.

jaad75 napisał/a:

A z tym się nie zgodzę :wink:

P_M_ 
Maniak

Jaad75 - idz na piwo, bo dzisiaj tylko dogryzasz bez sensu.

Do nikona takich nie zapinalem. Jaadowici mysla, ze jak sie ma nikona, to niczego innego do reki sie nie bierze. Coz, nie maja racji.
A tak nawiasem - do nikona sa ciekawe szkla z mocowaniem nikona, wiec przejsciowki nie potrzeba.
Nie o to mi jednak chodzilo, ale o to, ze jak sie ktos na taka zabawe napala, nie majac zadnego doswiadczenia, moze sie srogo rozczarowac. Zdecydowanie lepiej zakupic ktorac z tanich systemowych stalek typu 50/1.8 niz m42. Przy okazji wybierajac 'stajnie' ktora pozniej do niczego mu sie nie nada. Lepiej kierowac sie rozwojem systemu niz tymczasowosci (k10 + m42).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Akurat w zastosowaniach macro to Nikon z M42 działa wyśmienicie...
Ale tak jak mówi P_M_, w Nikonie nie brakuje świetnych szkiełek (m.in. Ai), które nadal można dokręcić ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

P_M_ napisał/a:
Przy okazji wybierajac 'stajnie' ktora pozniej do niczego mu sie nie nada.
Taa... :lol:

[ Dodano: Sob 28 Sie, 2010 21:15 ]
MasterB napisał/a:
jaad75 napisał/a:

A z tym się nie zgodzę :wink:
A czemuż to?

k33l 
Bywalec

Jako użytkownik Pentaksa od razu odradzam korzystanie ze szklarni m42 :lol:
Lepiej kupić szkło systemowe niż bawić się w przejściówki i pracę na przesłonie roboczej czy przymykanie jej do zrobienia zdjęcia. Do tego aby wygodnie ostrzyć musiałbyś zmienić matówkę na taką z rastrem i klinem, wtedy komfort ostrzenia manualnego rośnie niesamowicie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

k33l napisał/a:
Do tego aby wygodnie ostrzyć musiałbyś zmienić matówkę na taką z rastrem i klinem, wtedy komfort ostrzenia manualnego rośnie niesamowicie.
Zgadza się, ale wizjer w K10D jest jednak znacznie lepszy od tego w K100D i nawet bez muszli powiększającej i matówki z klinem nie ma tragedii...

Tadam 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Akurat w zastosowaniach macro to Nikon z M42 działa wyśmienicie...
Ale tak jak mówi P_M_, w Nikonie nie brakuje świetnych szkiełek (m.in. Ai), które nadal można dokręcić ;)

Tylko podobno w Nikonach przejściówki na M42 mają soczewki, które pogarszają obraz. Oczywiście nie wiem czy to prawda, bo nie korzystałem, ale czytałem wiele opinii, że Nikon+M42 to strata czasu.
Teraz to już na prawdę nie wiem jaki aparat wybrać :smile: .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tadam napisał/a:
Tylko podobno w Nikonach przejściówki na M42 mają soczewki, które pogarszają obraz.

Do macro czy portretu wystarczy adapter bez soczewki.. w sumie nieskończoność nas i tak nie interesuje ;)

Tadam napisał/a:
Teraz to już na prawdę nie wiem jaki aparat wybrać :smile: .

Jeśli koniecznie chcesz M42 - na Twoim miejscu wybrałbym jakiegoś Canona... Pentax wygrywa tylko stabilizacją matrycy, ale makro to też statyw, a wtedy stabilizację się i tak wyłącza...

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Pentax wygrywa tylko stabilizacją matrycy
Nie tylko - z Canonem 20D wygrywa lepszym wizjerem i matówką przede wszystkim. Plusem też jest tańsza przejściówka.

Odpowiedz do tematu