Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich!
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem używanej lustrzanki do 1000 zł. Po wielu godzinach czytania różnych recenzji, testów, itd. rozważam zakup Canona EOS 400D lub Pentaxa K10D. Myślałem także nad Canonem 20D, ale jest on już trochę leciwy. Aparat będzie mi służył głównie do zdjęć makro, zwierząt, jak również krajobrazów. Na początku mam zamiar korzystać z obiektywów M42, dlatego przy zakupie nie biorę pod uwagę Nikonów. Nie zależy mi także na takich bajerach jak LV czy filmy HD, dlatego wolę kupić aparat używany, niż np. 1000d.
400d i 1000d to praktycznie jeden czort, przy czym 1000d jest nowszy i mozna miec nowy. To duzy plus. Ergonomia licha, ale co tam.
Nie obraz sie, jesli zapytam, jakie masz doswiadczenie z m42 podpietymi do cyfrakow. Ja na analogu dobrze wspominam, ale z cyfrakiem az tak dobrze nie ma.
Nie obraz sie, jesli zapytam, jakie masz doswiadczenie z m42 podpietymi do cyfrakow. Ja na analogu dobrze wspominam, ale z cyfrakiem az tak dobrze nie ma.
Doświadczenia nie mam, bo będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Dlatego napisałem wcześniej, że w grę nie wchodzi Nikon, który źle współpracuje z M42. Jednak słyszałem, że stałki M42 podpięte do cyfry dają całkiem przyzwoity efekt.
jaad75 napisał/a:
K10D jest z pewnością aparatem z wyższej półki niż 400D...
Tylko zastanawiam się, czy dozbierać pieniędzy na tą wyższą półkę, czy wyłożyć mniej kasy na Body(400D), a więcej na obiektywy.
No cóż, w przypadku zabawy z M42, to jednak warto dozbierać - pryzmatyczny i znacznie większy wizjer (nawet ze stockową matówką będzie wyraźnie lepiej niż w przypadku 400D) + dwie rolki są tego warte. Niezłym wyborem byłby też 20D, ale to bardziej w kontekście przyszłego rozwijania systemu, niż w porównaniu z K10D + M42...
Tadam, ja bym wziął kadyszkę. Trzy, czterocyfrową serię Canona bym odpuścił ze względu na mały i ciemny wizjer - dla Ciebie sprawa krytyczna jeśli chcesz używać szkieł M42.
jaad75 napisał/a:
No nie, 1000D jest bliżej do 350D w jeszcze gorszej obudowie...
Jaad75 - idz na piwo, bo dzisiaj tylko dogryzasz bez sensu.
Do nikona takich nie zapinalem. Jaadowici mysla, ze jak sie ma nikona, to niczego innego do reki sie nie bierze. Coz, nie maja racji.
A tak nawiasem - do nikona sa ciekawe szkla z mocowaniem nikona, wiec przejsciowki nie potrzeba.
Nie o to mi jednak chodzilo, ale o to, ze jak sie ktos na taka zabawe napala, nie majac zadnego doswiadczenia, moze sie srogo rozczarowac. Zdecydowanie lepiej zakupic ktorac z tanich systemowych stalek typu 50/1.8 niz m42. Przy okazji wybierajac 'stajnie' ktora pozniej do niczego mu sie nie nada. Lepiej kierowac sie rozwojem systemu niz tymczasowosci (k10 + m42).
Akurat w zastosowaniach macro to Nikon z M42 działa wyśmienicie...
Ale tak jak mówi P_M_, w Nikonie nie brakuje świetnych szkiełek (m.in. Ai), które nadal można dokręcić
Jako użytkownik Pentaksa od razu odradzam korzystanie ze szklarni m42
Lepiej kupić szkło systemowe niż bawić się w przejściówki i pracę na przesłonie roboczej czy przymykanie jej do zrobienia zdjęcia. Do tego aby wygodnie ostrzyć musiałbyś zmienić matówkę na taką z rastrem i klinem, wtedy komfort ostrzenia manualnego rośnie niesamowicie.
Akurat w zastosowaniach macro to Nikon z M42 działa wyśmienicie...
Ale tak jak mówi P_M_, w Nikonie nie brakuje świetnych szkiełek (m.in. Ai), które nadal można dokręcić
Tylko podobno w Nikonach przejściówki na M42 mają soczewki, które pogarszają obraz. Oczywiście nie wiem czy to prawda, bo nie korzystałem, ale czytałem wiele opinii, że Nikon+M42 to strata czasu.
Teraz to już na prawdę nie wiem jaki aparat wybrać .
Tylko podobno w Nikonach przejściówki na M42 mają soczewki, które pogarszają obraz.
Do macro czy portretu wystarczy adapter bez soczewki.. w sumie nieskończoność nas i tak nie interesuje
Tadam napisał/a:
Teraz to już na prawdę nie wiem jaki aparat wybrać .
Jeśli koniecznie chcesz M42 - na Twoim miejscu wybrałbym jakiegoś Canona... Pentax wygrywa tylko stabilizacją matrycy, ale makro to też statyw, a wtedy stabilizację się i tak wyłącza...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11