Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
vigorator, poszukaj filtra Hoya ND400 (przyciemnia 9 EV, czyli 512 razy) lub Heliopan ND 3.0 (10 EV, czyli 1024 razy). Może się to wydawać przesadą, ale jeśli chcesz naprawdę pozbyć się przechodniów to tego właśnie potrzebujesz, zwłaszcza w co jaśniejsze dni.
Problem z tymi filtrami jest taki, że sporo kosztują i są u nas trudne do dostania (choć to zależy od średnicy). Ja kupowałem taki filtr na gwint 77 mm miesiącami, zamawiając w różnych sklepach, które cały czas zbywały mnie informacją, że nie wiadomo kiedy uda się sprowadzić. W końcu pojawił się jeden na allegro i łyknąłem go natychmiast.
vigorator napisał/a:
ewentualnie TU - Cokin P155 ND100
Obawiam się, że z mocnymi filtrami szarymi cokina może być za dużo zabawy. Pasują do każdego szkła, ale trzeba bardzo uważać, żeby nie było szczelin między filtrem, a obiektywem. Im mocniejszy filtr, tym większe z tym kłopoty. Mam filtr IR Cokina, który odcina znaczną ilość światła i praca z nim nie należy do przyjemności.
A właśnie, ostatnio widziałem na allegro filterek i zmiennej wartości (ND2-ND1000). Próbował ktoś takie wynalazki? Firma ma też w ofercie NDhardcore czyli ND500-ND5000 choć cenowo to też jest hardcore (jakieś 800 zeta za 77mm).
Problem takich ciemnych filtrów Cikin polega na tym, że czasem ciężko jest uniknąć odblasków od czegoś, co się ma za plecami, szczególnie w słoneczny dzień. Pod tym względem IMO lepiej sprawdza się filtr nakręcany.
a ja tam lubie się dowiedzieć na jakiej zasadzie coś działa
Skoro to
hijax_pl napisał/a:
dwa złożone polary.
to efekt powinien być inny niż ze zwykłym filtrem szarym bo przepuszczane będzie tylko światło o konkretnej polaryzacji. Czyli przyciemniając równocześnie zmieniamy wygląd odbić na wodzie, w szybach, masakrujemy niebo na szerokim kącie. Dobrze kombinuję?
Kocur napisał/a:
Problem takich ciemnych filtrów Cikin polega na tym, że czasem ciężko jest uniknąć odblasków od czegoś, co się ma za plecami, szczególnie w słoneczny dzień. Pod tym względem IMO lepiej sprawdza się filtr nakręcany.
Dzięki za uzupełnienie. Wydawało mi się, że napisałem, iż chodzi konkretnie o odblaski, a teraz czytam swój post i faktycznie potrzeba telepatii, żeby to zrozumieć
Witam grupowiczow.
Chcialem zakupic filtr cokin P najlepiej 2.0 przepuszczajacy 1% swiatla
Niestety wszedzie widzialem filtry maxymalnie nd0.9
Zna ktos z Was jakis godny sklep?
Moze bawil sie ktos takim filtrem...
Chcialem porobic troche fotek architektury bez przypadkowych przechodniow.
Pozdrawiam.
Ale po co Ci filtr ND do eliminowania przechodniów ?
Nie taniej jest wyczekać moment, w którym nikogo nie ma ?
Jak chcesz nie mieć ludzi w kadrze to polecam ranną porę w niedzielę. Wtedy jest nikła szansa na spotkanie kogokolwiek na ulicy.
Jeśli się upierasz przy filtrach to masz praktycznie tylko jeden z transmisją ~1%:
B+W NDx64 (ND 1.8) przepuszcza 1,56% światła i pozwala na wydłużenie czasu ekspozycji o 6 działek.
Dla mnie taki filtr jest nieprzydatny. Używam dość często tego modelu - B+W NDx1000 (ND 3.0), przepuszcza jedynie 0,10% i daje możliwość zwiększenia czasu naświetlania o 10 działek, co w praktyce pozwala zejść z czasu 1/125s na 8s przy f16. Efekty możesz sobie wyobrazić - wszystko płynie ) Ostrzenie oczywiście przed założeniem filtra.
Podałem Ci filtr z gwintem, bo do Cokina mam organiczną niechęć. Ich filtry są robione z jakiejś tam żywicy, a te od B+W ze szkła Schott. Różnicy w jakości chyba nie trzeba wyjaśniać.
petrus33, nie zawsze mozna wyczkec az nikogo nie bedzie, ja to dos dobrze zanm ten problem
Cokin nie ma takich mocnych filtrow (przynajmniej P w katalogu, najmocniejszy chyba 1.2), a pozatym ten piekny zafarb ktory daja, skutecznie mnie jakos zniechecil. Chwalili tu HiTech'a wiec ja taki zamirzam kupic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10