Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Cokin powyzej nd8
Autor Wiadomość
vigorator 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Paź, 2010   Cokin powyzej nd8

Witam grupowiczow.

Chcialem zakupic filtr cokin P najlepiej 2.0 przepuszczajacy 1% swiatla

Niestety wszedzie widzialem filtry maxymalnie nd0.9

Zna ktos z Was jakis godny sklep?
Moze bawil sie ktos takim filtrem...

Chcialem porobic troche fotek architektury bez przypadkowych przechodniow.

Pozdrawiam.

Reklama

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pią 01 Paź, 2010   

np.: TU?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Albo nakręcany ND400?

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

ewentualnie TU - Cokin P155 ND100

Monastor 
Optyczny

vigorator, poszukaj filtra Hoya ND400 (przyciemnia 9 EV, czyli 512 razy) lub Heliopan ND 3.0 (10 EV, czyli 1024 razy). Może się to wydawać przesadą, ale jeśli chcesz naprawdę pozbyć się przechodniów to tego właśnie potrzebujesz, zwłaszcza w co jaśniejsze dni.
Problem z tymi filtrami jest taki, że sporo kosztują i są u nas trudne do dostania (choć to zależy od średnicy). Ja kupowałem taki filtr na gwint 77 mm miesiącami, zamawiając w różnych sklepach, które cały czas zbywały mnie informacją, że nie wiadomo kiedy uda się sprowadzić. W końcu pojawił się jeden na allegro i łyknąłem go natychmiast.

vigorator napisał/a:
ewentualnie TU - Cokin P155 ND100

Obawiam się, że z mocnymi filtrami szarymi cokina może być za dużo zabawy. Pasują do każdego szkła, ale trzeba bardzo uważać, żeby nie było szczelin między filtrem, a obiektywem. Im mocniejszy filtr, tym większe z tym kłopoty. Mam filtr IR Cokina, który odcina znaczną ilość światła i praca z nim nie należy do przyjemności.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Monastor napisał/a:
Może się to wydawać przesadą, ale jeśli chcesz naprawdę pozbyć się przechodniów to tego właśnie potrzebujesz, zwłaszcza w co jaśniejsze dni.

Hm... kasiakaaz właśnie proponowała ND3 ;)
Monastor napisał/a:
ale trzeba bardzo uważać, żeby nie było szczelin między filtrem, a obiektywem
właśnie dlatego proponowałem nakręcane.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

A właśnie, ostatnio widziałem na allegro filterek i zmiennej wartości (ND2-ND1000). Próbował ktoś takie wynalazki? Firma ma też w ofercie NDhardcore czyli ND500-ND5000 choć cenowo to też jest hardcore (jakieś 800 zeta za 77mm).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jesienny, dwa złożone polary.

Kocur 
Maniak

Problem takich ciemnych filtrów Cikin polega na tym, że czasem ciężko jest uniknąć odblasków od czegoś, co się ma za plecami, szczególnie w słoneczny dzień. Pod tym względem IMO lepiej sprawdza się filtr nakręcany.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

No spoko, tylko bardziej mi o jakość chodzi :D

Monastor 
Optyczny

Jesienny napisał/a:
No spoko, tylko bardziej mi o jakość chodzi :D

a ja tam lubie się dowiedzieć na jakiej zasadzie coś działa

Skoro to
hijax_pl napisał/a:
dwa złożone polary.

to efekt powinien być inny niż ze zwykłym filtrem szarym bo przepuszczane będzie tylko światło o konkretnej polaryzacji. Czyli przyciemniając równocześnie zmieniamy wygląd odbić na wodzie, w szybach, masakrujemy niebo na szerokim kącie. Dobrze kombinuję?

Kocur napisał/a:
Problem takich ciemnych filtrów Cikin polega na tym, że czasem ciężko jest uniknąć odblasków od czegoś, co się ma za plecami, szczególnie w słoneczny dzień. Pod tym względem IMO lepiej sprawdza się filtr nakręcany.

Dzięki za uzupełnienie. Wydawało mi się, że napisałem, iż chodzi konkretnie o odblaski, a teraz czytam swój post i faktycznie potrzeba telepatii, żeby to zrozumieć :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Monastor napisał/a:
a ja tam lubie się dowiedzieć na jakiej zasadzie coś działa

Dlatego napisałem - dwa złożone polary. I efekt tego jest inny niż zwykłych filtrów szarych - co jest oczywiste ;)

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

W sumie to macie rację ;) tak czy siak na razie mam ND500 i mało czasu by go używać.

petrus33 
Uczestnik

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010   Re: Cokin powyzej nd8

vigorator napisał/a:
Witam grupowiczow.
Chcialem zakupic filtr cokin P najlepiej 2.0 przepuszczajacy 1% swiatla
Niestety wszedzie widzialem filtry maxymalnie nd0.9
Zna ktos z Was jakis godny sklep?
Moze bawil sie ktos takim filtrem...
Chcialem porobic troche fotek architektury bez przypadkowych przechodniow.
Pozdrawiam.

Ale po co Ci filtr ND do eliminowania przechodniów ?
Nie taniej jest wyczekać moment, w którym nikogo nie ma ?
Jak chcesz nie mieć ludzi w kadrze to polecam ranną porę w niedzielę. Wtedy jest nikła szansa na spotkanie kogokolwiek na ulicy.

Jeśli się upierasz przy filtrach to masz praktycznie tylko jeden z transmisją ~1%:
B+W NDx64 (ND 1.8) przepuszcza 1,56% światła i pozwala na wydłużenie czasu ekspozycji o 6 działek.
Dla mnie taki filtr jest nieprzydatny. Używam dość często tego modelu - B+W NDx1000 (ND 3.0), przepuszcza jedynie 0,10% i daje możliwość zwiększenia czasu naświetlania o 10 działek, co w praktyce pozwala zejść z czasu 1/125s na 8s przy f16. Efekty możesz sobie wyobrazić - wszystko płynie :) ) Ostrzenie oczywiście przed założeniem filtra.

Podałem Ci filtr z gwintem, bo do Cokina mam organiczną niechęć. Ich filtry są robione z jakiejś tam żywicy, a te od B+W ze szkła Schott. Różnicy w jakości chyba nie trzeba wyjaśniać.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010   

petrus33, nie zawsze mozna wyczkec az nikogo nie bedzie, ja to dos dobrze zanm ten problem :mrgreen:
Cokin nie ma takich mocnych filtrow (przynajmniej P w katalogu, najmocniejszy chyba 1.2), a pozatym ten piekny zafarb ktory daja, skutecznie mnie jakos zniechecil. Chwalili tu HiTech'a wiec ja taki zamirzam kupic.

Odpowiedz do tematu