Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 02 Paź, 2010
kx vs d5000
Autor Wiadomość
zdzislaw88365 
Początkujący

Wysłany: Sro 13 Paź, 2010   

dobra nie ma sensu zamieniac tak jak piszecie:) jeszcze sie okaze ze d5000 bedzie gorszy i dopiero przerabane;p po prostu ciagnie mnie tak do nikona ze wzgledu na marke;) mam pytanie, bo jak robie fotki, to wychodza mi jakies blade, te kolory nie sa takie zywe, realistyczne, probowalem robic w manualu, na P i tak samo, w pomieszczeniach jest ok gorzej na zew. i jeszcze jedno pytanie w h50 jak zmienialem czas przyslony i migawki, obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma, normalne to jest w lustrzankach ???

Reklama

komor 
Moderator

zdzislaw88365 napisał/a:
w h50 jak zmienialem czas przyslony i migawki, obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma, normalne to jest w lustrzankach ???

W lustrzankach to nie jest normalne, ale zajrzyj do instrukcji obsługi może. Nie wiem jak w Pentaksie ale w Canonie to się nazywa symulacja ekspozycji w Live View i można to wyłączyć. Nie wiem jak z podglądem głębi ostrości…

Co do żywych kolorów to też są odpowiednie ustawienia, zaraz przyjdzie Jaad i Ci wyjaśni jak to się konkretnie w Pentku nazywa.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

zdzislaw88365 napisał/a:
mam pytanie, bo jak robie fotki, to wychodza mi jakies blade, te kolory nie sa takie zywe, realistyczne

Pokaż te fotki :)
zdzislaw88365 napisał/a:
obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma, normalne to jest w lustrzankach ???
A tutaj masz światłomierz, wg którego (lub też nie) ustawiasz parametry ekspozycji.
zdzislaw88365 napisał/a:
normalne to jest w lustrzankach ???
Tak.
Spójrz przez wizjer - zrozumiesz dlaczego ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

zdzislaw88365 napisał/a:
jakies blade, te kolory nie sa takie zywe, realistyczne
Nie są takie "żywe" bo właśnie są realistyczne... :twisted: Manual, czy nie, nic tu nie zmieni, bo masz wpływ na parametry naświetlania - wprawdzie można zwiększyć nasycenie kolorów lekko niedoświetlając, ale zapewne nie o to Ci chodzi. Zapewne robisz JPG, więc po prostu znajdź sobie ustawienia takie, żeby miały podciągniętą saturację, ostrość i kontrast - dostaniesz kiczowate kolorki jak z kompakta.
zdzislaw88365 napisał/a:
i jeszcze jedno pytanie w h50 jak zmienialem czas przyslony i migawki, obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma,
Nie wiem, nie używam wbudowanego ekranu do takich celów. BTW, nie wystarczy Ci światłomierz/drabinka ekspozycji/histogram? Robisz zdjęcia "na zombie"?
komor napisał/a:
Co do żywych kolorów to też są odpowiednie ustawienia, zaraz przyjdzie Jaad i Ci wyjaśni jak to się konkretnie w Pentku nazywa.
Nie wyjaśni, bo nie używa i nie pamięta... Ale pamięta, że wystarczy wcisnąć jeden klawisz... Jeśli nie wiadomo który to klawisz, należy zajrzeć do instrukcji... :roll:

BTW, kup tego Nikona... Albo chociaż Canona/Sony/Olympusa... :twisted:

zdzislaw88365 
Początkujący

ogolnie robie zdjecia przez wizjer, chcialem tylko zobaczyc jak sie robi przez LV zmienialem, przeslone i czas i obraz taki sam, wiec mnie to zastanowilo dlatego napisalem:) fotke wrzuce jak bede w domu i sami zobaczycie jak to wyglada.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

zdzislaw88365 napisał/a:
ak sie robi przez LV zmienialem, przeslone i czas i obraz taki sam

Ogólnie rzecz biorąc to w lustrzankach przysłona jest zawsze maksymalnie otwarta. To pozwala układom AF i światłomierzowi działać przy największej ilości światła. Parametry ekspozycji, które ustawiasz, to.. po prostu programujesz. Aparat je wykorzysta dopiero przy naciśnięciu spustu migawki. Naciskasz, i przed otwarciem migawki przysłona przymknie się do zadanej wartości. Później otwiera się migawka...

lotofag 
Optyczny

zdzislaw88365 napisał/a:
ta stalka co podales kosztuje 1400zl do kx

Akurat Nikkor AF-S 50mm f/1.4G kosztuje podobne pieniądze, chyba że nie musisz mieć działającego AF z D5000 to wtedy możesz wybrać tańszego Nikkora 50/1.8. Ultratania, a przy tym działająca bez żadnych ograniczeń z każdym korpusem 50ka to u Canona - EF 50/1.8 Także może dla odmiany zastanów się nad kupnem 1000D/500D :mrgreen:
Co do pozostałym problemów, to zacznij od instrukcji obsługi i podstaw fotografii, na pewno wyjdzie Ci to na dobre...

zdzislaw88365 
Początkujący

http://img340.imageshack....0/imgp0250p.jpg zobaczcie sami,jak dla mnie blade to zdjecie

[ Dodano: Sro 13 Paź, 2010 23:17 ]
http://img545.imageshack....1/imgp0302h.jpg

[ Dodano: Sro 13 Paź, 2010 23:21 ]
http://img440.imageshack....41/imgp0301.jpg

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 14 Paź, 2010   

zdzislaw88365, pogrzeb sobie w profilach przetwarzania kolorów tak aby podnieść kontrast lekko... Lustrzanka w przeciwieństwie do prostego kompakta ma tą zaletę, że dużo rzeczy możesz sobie skonfigurować według własnego widzimisie

zdzislaw88365 
Początkujący

ale tez jestes zdania, ze blade jest zdjecie prawda???

moronica 

Pomogła: 106 razy

moze lekko przeswietlone, mozna bylo uzyc kompensacji ekspozycji (mozesz rowniez po fakcie pomajstrowac w RAWie). aparat nie bedzie za ciebie myslal ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

zdzislaw88365 napisał/a:
ale tez jestes zdania, ze blade jest zdjecie prawda???
Są przede wszystkim bez kontrastu, pierwsze dwa nieco prześwietlone, ostatnie delikatnie niedoświetlone - ale przede wszystkim trudno o atrakcyjne zdjęcia w przypadku światła i kadrów jakie wybrałeś... Nawet jeśli podciągniesz kontrast i saturację na maksa, to wiele z tego nie wyciągniesz i absolutnie nie jest to wina aparatu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 16 Paź, 2010   

Po prostu niski kontrast. Ale nie wiem, jak masz ustawiony aparat ;)

Odpowiedz do tematu