Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dobra nie ma sensu zamieniac tak jak piszecie:) jeszcze sie okaze ze d5000 bedzie gorszy i dopiero przerabane;p po prostu ciagnie mnie tak do nikona ze wzgledu na marke;) mam pytanie, bo jak robie fotki, to wychodza mi jakies blade, te kolory nie sa takie zywe, realistyczne, probowalem robic w manualu, na P i tak samo, w pomieszczeniach jest ok gorzej na zew. i jeszcze jedno pytanie w h50 jak zmienialem czas przyslony i migawki, obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma, normalne to jest w lustrzankach ???
w h50 jak zmienialem czas przyslony i migawki, obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma, normalne to jest w lustrzankach ???
W lustrzankach to nie jest normalne, ale zajrzyj do instrukcji obsługi może. Nie wiem jak w Pentaksie ale w Canonie to się nazywa symulacja ekspozycji w Live View i można to wyłączyć. Nie wiem jak z podglądem głębi ostrości…
Co do żywych kolorów to też są odpowiednie ustawienia, zaraz przyjdzie Jaad i Ci wyjaśni jak to się konkretnie w Pentku nazywa.
jakies blade, te kolory nie sa takie zywe, realistyczne
Nie są takie "żywe" bo właśnie są realistyczne... Manual, czy nie, nic tu nie zmieni, bo masz wpływ na parametry naświetlania - wprawdzie można zwiększyć nasycenie kolorów lekko niedoświetlając, ale zapewne nie o to Ci chodzi. Zapewne robisz JPG, więc po prostu znajdź sobie ustawienia takie, żeby miały podciągniętą saturację, ostrość i kontrast - dostaniesz kiczowate kolorki jak z kompakta.
zdzislaw88365 napisał/a:
i jeszcze jedno pytanie w h50 jak zmienialem czas przyslony i migawki, obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma,
Nie wiem, nie używam wbudowanego ekranu do takich celów. BTW, nie wystarczy Ci światłomierz/drabinka ekspozycji/histogram? Robisz zdjęcia "na zombie"?
komor napisał/a:
Co do żywych kolorów to też są odpowiednie ustawienia, zaraz przyjdzie Jaad i Ci wyjaśni jak to się konkretnie w Pentku nazywa.
Nie wyjaśni, bo nie używa i nie pamięta... Ale pamięta, że wystarczy wcisnąć jeden klawisz... Jeśli nie wiadomo który to klawisz, należy zajrzeć do instrukcji...
BTW, kup tego Nikona... Albo chociaż Canona/Sony/Olympusa...
ogolnie robie zdjecia przez wizjer, chcialem tylko zobaczyc jak sie robi przez LV zmienialem, przeslone i czas i obraz taki sam, wiec mnie to zastanowilo dlatego napisalem:) fotke wrzuce jak bede w domu i sami zobaczycie jak to wyglada.
ak sie robi przez LV zmienialem, przeslone i czas i obraz taki sam
Ogólnie rzecz biorąc to w lustrzankach przysłona jest zawsze maksymalnie otwarta. To pozwala układom AF i światłomierzowi działać przy największej ilości światła. Parametry ekspozycji, które ustawiasz, to.. po prostu programujesz. Aparat je wykorzysta dopiero przy naciśnięciu spustu migawki. Naciskasz, i przed otwarciem migawki przysłona przymknie się do zadanej wartości. Później otwiera się migawka...
Akurat Nikkor AF-S 50mm f/1.4G kosztuje podobne pieniądze, chyba że nie musisz mieć działającego AF z D5000 to wtedy możesz wybrać tańszego Nikkora 50/1.8. Ultratania, a przy tym działająca bez żadnych ograniczeń z każdym korpusem 50ka to u Canona - EF 50/1.8 Także może dla odmiany zastanów się nad kupnem 1000D/500D
Co do pozostałym problemów, to zacznij od instrukcji obsługi i podstaw fotografii, na pewno wyjdzie Ci to na dobre...
zdzislaw88365, pogrzeb sobie w profilach przetwarzania kolorów tak aby podnieść kontrast lekko... Lustrzanka w przeciwieństwie do prostego kompakta ma tą zaletę, że dużo rzeczy możesz sobie skonfigurować według własnego widzimisie
ale tez jestes zdania, ze blade jest zdjecie prawda???
Są przede wszystkim bez kontrastu, pierwsze dwa nieco prześwietlone, ostatnie delikatnie niedoświetlone - ale przede wszystkim trudno o atrakcyjne zdjęcia w przypadku światła i kadrów jakie wybrałeś... Nawet jeśli podciągniesz kontrast i saturację na maksa, to wiele z tego nie wyciągniesz i absolutnie nie jest to wina aparatu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11