Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A rozwalanie zębatek w Sigmie 70-300APO to standard i wina tutaj leży raczej po stronie producenta obiektywu.
MC, RB, niczego innego nie sugerowałem.
Co do:
MC napisał/a:
śrubokręt w 18-135 jest szybszy niż USM w 70-300
to w ciekawe, faktem jest, że te obiektywy dzieli sporo lat, ale chyba trudno też porównywać tele do zooma standardowego czy prawie megazooma, bo chyba jednak inne warunki pracy, ze względu na ogniskowe. Ale może się mylę i nie ma to znaczenia?
A wiesz ilu ludzisk to przeczyta przez parę lat?
I będą powtarzać, że Canon ma silniki AF w korpusach aparatów?
OK, napiszmy wyraźnie, że w Canonie są napędy AF tylko w obiektywach, tyle, że nie wszystkie są typu USM. W tym wypadku jest to nowy silnik stałoprądowy, działający podobno z ulepszonym algorytmem AF. Widać efekt uzyskano i tu pochwała dla Canona.
-------------------------
Dodać też przy okazji warto, że odpowiednie do USM rozwiązanie Sigmy pod nazwą HSM, często sprawia wrażenie powolnego tam gdzie układ napędowy AF dołącza się do układu grupy soczewek AF'a poprzez kółko zębate. Nie są stosowane wtedy silniki pierścieniowe i jest, jak jest. Nie działa też wtedy FTM.
Nazwa jest fajna i nośna marketingowo (HSM), a działa tak samo jak zwykły silnik, tyle, że tak głośno nie warczy.
Z innej beczki. Ciekawi mnie jak się sprawuje ustrojstwo pod względem transmisji i oddania kontrastu. http://optyczne.pl/204.4-...ość_obrazu.html sugeruje, że słabo z kontrastem.
Może się wypowie ten kto używa... jest bledziutko czy soczyście?
A wracając do tematu - interesujący wynik tego testu. Canon ma 2 ciekawe uniwersalne zumy w dobrej cenia dla amatora.
1) 18-135 f3.5-5.5 is
2) jaki jest drugi polecany
dość poważnie się zastanawiam czy nie sprzedać tego co mam i nie kupić przed wiosną tego 18-135. cena jest taka że może uda mi się to przełknąć. lub ewentualnie może rozważyć coś innego (dlatego dopytuję się o ten drugi)
Czy 18-135 ma lepsze elementy optyki od 18-200
Słyszałem wiele pochlebnych opinii na temat 18-135 a jestem akurat w stanie
rozważania zakupu nowego szkła zamiast kita.
Test brzmi bardzo interesująco.
Czy warto go mieć
Sprecyzuję, że szukam uniwersalnego zamiennika za kita.
Zakres ogniskowych pasuje mi jak najbardziej
W późniejszym okresie zapewne wyklarują się moje oczekiwania.
A wracając do tematu - interesujący wynik tego testu. Canon ma 2 ciekawe uniwersalne zumy w dobrej cenia dla amatora.
1) 18-135 f3.5-5.5 is
2) jaki jest drugi polecany
dość poważnie się zastanawiam czy nie sprzedać tego co mam i nie kupić przed wiosną tego 18-135. cena jest taka że może uda mi się to przełknąć. lub ewentualnie może rozważyć coś innego (dlatego dopytuję się o ten drugi)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10