Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Już kiedyś zadawałem podobne pytanie, ale teraz chodzi o co innego. Budżet zwiększył się do ok. 3000zł (ale jakieś 2870zł, by starczyło na kartę SD), lecz teraz jest większy problem. Zastanawiam się nad 500d + Sigma 18-200mm i 550d + Canon 18-55mm + (jak starczy) Canon 50mm. Fotografować będę czasami krajobrazy, portrety, macro... Ogólnie wszystkiego po trochu. Filmować będę z rzadka, może jakieś specjalne okazje. Nikony i inne firmy odpadają, w ręce lepiej leżą mi Canony, i bardzo przypadła mi do gustu ich ergonomia. 50d na starcie odpada, za duży i za ciężki. 450d też się przyglądałem, w ręce wydaje mi się za bardzo plastikowy, zupełnie inaczej niż 500d/550d. Nie wiem, czy do nauki dobra będzie ta Sigma/te dwa Canony. Jestem amatorem (lecz mam jakieś pojęcie, przeczytałem 1 książkę o makro fotografii i 1 książkę o fotografii cyfrowej), swoim (starym, ale jarym) kompaktem robię zdjęcia gdy tylko mogę, lecz brakuje mi szybkostrzelności, zdjęcia zazwyczaj wychodzą zamazane, nie mogę ingerować w iso... Zakup planowany jest na okolice gwiazdki/sylwestra. Oczywiście później chcę rozwijać zasób obiektywów itd. Jak widać, ciągle nie mogę się zdecydować, więc proszę was o pomoc.
Pozdrowienia,
tomek970
PS. Na początek (w wypadku Canona 500d + w.w. Sigma) dobry będzie "STATYW DIGIPOD TR-130 114 CM"? I na początek kupić kartę 8GB czy 16GB ? A po za tym, wysokość chyba będzie dobra, bo mam jakieś 150cm wzrostu Chodzi mi bardziej o jakość.
[ Dodano: Nie 24 Paź, 2010 10:29 ]
Zapomniałem dodać:
W przypadku 500d rozważam jeszcze ten zestaw. Które szkiełko będzie najlepsze do nauki ? (Sigma 18-200 z 500D, 550D z C50mm i kitem, czy 500D z C17-85mm?)
tomek970, na forum zwykle nie polecamy megazoomów typu 18-200, no czasem, niektóre są warte grzechu, może ktoś się wypowie konkretnie o tej Sigmie. Ja osobiście wolałbym C170-85, bo sądząc z ceny, ta Sigma to nie jest to jakiś super-sprzęt.
Czyli mam się skłaniać ku [Canonowi 500D + 17-85mm + statyw + karta 8GB] czy [550D + kit + 50mm]? Jak komor radzi, odrzuciłem 500D + 18-200mm.
Pozdrawiam,
tomek970
Czyli mam się skłaniać ku [Canonowi 500D + 17-85mm + statyw + karta 8GB] czy [550D + kit + 50mm]?
Ja wogóle nie rozumiem takiego zestawienia.
Czy w drugim wypadku nie potrzebujesz karty? A statyw potrzebny w końcu, czy nie?
Proponuje wpierw się zastanowić co musisz kupić i ile to kosztuje, a potem na co styka reszta pieniędzy.
Z perspektywy obiektywu w w/w zestawach, zdecydowanie namawiam na ten z 17-85 IS USM.
Sunders, jak narazie nie stać mnie na taki zestaw.
B o g d a n, potrzebna jest mi dobra lustrzanka, obiektyw do nauki, karta pamięci i statyw, więc chyba rzeczywiście kupię 500D, w.w. statyw, kartę pamięci 8GB i 17-85 IS USM. Może nawet starczy na torbę Przed chwilą byłem w Euro i zauważyłem, że jest niewiele zmian w 550D, więc po co przepłacać?
Sunders, jak narazie nie stać mnie na taki zestaw/.../ chyba rzeczywiście kupię 500D, w.w. statyw, kartę pamięci 8GB i 17-85 IS USM. Może nawet starczy na torbę Przed chwilą byłem w Euro i zauważyłem, że jest niewiele zmian w 550D, więc po co przepłacać?
To kup 500d+18-135IS nawet kosztem torby 18-135IS jest lepszym obiektywem, a różnica w cenie nie taka wielka.
Ok, to na razie nie kupię statywu sigmiarz, tylko Canon, bo tylko w nim jest dla mnie odpowiednia ergonomia. W pentaxie kółko (niby pod kciukiem) jest wg. mnie źle umieszczone, w nikonie za małe kółko centralne (<^>) i za mało przycisków...
Sunders Na pewno 18-135 zamiast 17-85? Będzie najbardziej wielofunkcyjne? Widzę rzeczywiście, różnica w cenie minimalna, a do tego za 2990 w Euro (na szczęście w moim mieście), tylko ledwo starczy na kartę pamięci
[ Dodano: Nie 24 Paź, 2010 20:46 ]
A tak na przyszłość:
Możecie poradzić jakiś dobry i tani statyw? Super wysoki nie musi być, jak wspominałem mam ok. 150cm wzrostu, więc chyba nie będzie problemu.
Ostatnio zmieniony przez tomek970 Nie 24 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10