Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
550D vs 500D
Autor Wiadomość
tomek970 
Nowy

Wysłany: Sob 23 Paź, 2010   550D vs 500D

Witam,
Już kiedyś zadawałem podobne pytanie, ale teraz chodzi o co innego. Budżet zwiększył się do ok. 3000zł (ale jakieś 2870zł, by starczyło na kartę SD), lecz teraz jest większy problem. Zastanawiam się nad 500d + Sigma 18-200mm i 550d + Canon 18-55mm + (jak starczy) Canon 50mm. Fotografować będę czasami krajobrazy, portrety, macro... Ogólnie wszystkiego po trochu. Filmować będę z rzadka, może jakieś specjalne okazje. Nikony i inne firmy odpadają, w ręce lepiej leżą mi Canony, i bardzo przypadła mi do gustu ich ergonomia. 50d na starcie odpada, za duży i za ciężki. 450d też się przyglądałem, w ręce wydaje mi się za bardzo plastikowy, zupełnie inaczej niż 500d/550d. Nie wiem, czy do nauki dobra będzie ta Sigma/te dwa Canony. Jestem amatorem (lecz mam jakieś pojęcie, przeczytałem 1 książkę o makro fotografii i 1 książkę o fotografii cyfrowej), swoim (starym, ale jarym) kompaktem robię zdjęcia gdy tylko mogę, lecz brakuje mi szybkostrzelności, zdjęcia zazwyczaj wychodzą zamazane, nie mogę ingerować w iso... Zakup planowany jest na okolice gwiazdki/sylwestra. Oczywiście później chcę rozwijać zasób obiektywów itd. Jak widać, ciągle nie mogę się zdecydować, więc proszę was o pomoc.
Pozdrowienia,
tomek970

PS. Na początek (w wypadku Canona 500d + w.w. Sigma) dobry będzie "STATYW DIGIPOD TR-130 114 CM"? I na początek kupić kartę 8GB czy 16GB ? A po za tym, wysokość chyba będzie dobra, bo mam jakieś 150cm wzrostu :) Chodzi mi bardziej o jakość.

[ Dodano: Nie 24 Paź, 2010 10:29 ]
Zapomniałem dodać:
W przypadku 500d rozważam jeszcze ten zestaw. Które szkiełko będzie najlepsze do nauki ? (Sigma 18-200 z 500D, 550D z C50mm i kitem, czy 500D z C17-85mm?)

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010   

tomek970, na forum zwykle nie polecamy megazoomów typu 18-200, no czasem, niektóre są warte grzechu, może ktoś się wypowie konkretnie o tej Sigmie. Ja osobiście wolałbym C170-85, bo sądząc z ceny, ta Sigma to nie jest to jakiś super-sprzęt.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010   Re: 550D vs 500D

tomek970 napisał/a:
Witam,
Zastanawiam się nad 500d + Sigma 18-200mm i 550d + Canon 18-55mm + (jak starczy) Canon 50mm.

Abstrahując od puszek drugi zestaw szkieł wydaje się ciekawszy...
tomek970 napisał/a:

50d na starcie odpada, za duży i za ciężki.

A szkoda, kawał solidnej puszki, cena też chyba nadal bardzo atrakcyjna. Do tego z czasem pewnie docenisz to co daje względem serii xxxD.
tomek970 napisał/a:

450d też się przyglądałem, w ręce wydaje mi się za bardzo plastikowy, zupełnie inaczej niż 500d/550d.

Wydawało Ci się, to praktycznie to samo.

tomek970 
Nowy

Czyli mam się skłaniać ku [Canonowi 500D + 17-85mm + statyw + karta 8GB] czy [550D + kit + 50mm]? Jak komor radzi, odrzuciłem 500D + 18-200mm.
Pozdrawiam,
tomek970

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

tomek970 napisał/a:
Czyli mam się skłaniać ku [Canonowi 500D + 17-85mm + statyw + karta 8GB] czy [550D + kit + 50mm]?

Może skałaniaj się ku canonowi 550d+kit18-135IS :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders napisał/a:
Może skałaniaj się ku canonowi 550d+kit18-135IS :???:

Tak - w końcu to kanonierski zestaw marzeń ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

tomek970 napisał/a:
Czyli mam się skłaniać ku [Canonowi 500D + 17-85mm + statyw + karta 8GB] czy [550D + kit + 50mm]?

Ja wogóle nie rozumiem takiego zestawienia.
Czy w drugim wypadku nie potrzebujesz karty? A statyw potrzebny w końcu, czy nie?

Proponuje wpierw się zastanowić co musisz kupić i ile to kosztuje, a potem na co styka reszta pieniędzy.
Z perspektywy obiektywu w w/w zestawach, zdecydowanie namawiam na ten z 17-85 IS USM. :smile:

tomek970 
Nowy

Sunders, jak narazie nie stać mnie na taki zestaw.
B o g d a n, potrzebna jest mi dobra lustrzanka, obiektyw do nauki, karta pamięci i statyw, więc chyba rzeczywiście kupię 500D, w.w. statyw, kartę pamięci 8GB i 17-85 IS USM. Może nawet starczy na torbę :roll: Przed chwilą byłem w Euro i zauważyłem, że jest niewiele zmian w 550D, więc po co przepłacać?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

tomek970 napisał/a:
Sunders, jak narazie nie stać mnie na taki zestaw/.../ chyba rzeczywiście kupię 500D, w.w. statyw, kartę pamięci 8GB i 17-85 IS USM. Może nawet starczy na torbę Przed chwilą byłem w Euro i zauważyłem, że jest niewiele zmian w 550D, więc po co przepłacać?

To kup 500d+18-135IS nawet kosztem torby :smile: 18-135IS jest lepszym obiektywem, a różnica w cenie nie taka wielka.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

tomek970 napisał/a:
dobry będzie "STATYW DIGIPOD TR-130 114 CM

Tylko nie kupuj takiego czegoś, co tylko z wyglądu jest statywem :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

tomek970 napisał/a:
Na początek (w wypadku Canona 500d + w.w. Sigma) dobry będzie "STATYW DIGIPOD TR-130 114 CM"?

Zdecydowanie nie - ten pseudostatyw ma niby nośność 2kg. Zakładam, że po zamontowaniu tam 500D + 18-200 zacznie się chwiać jak trawa na wietrze..

sigmiarz 
Optyczny

dlaczego Canon ?

[ Dodano: Nie 24 Paź, 2010 20:23 ]
dlaczego nie Pentax kr ?

zug
[Usunięty]

sigmiarz napisał/a:
dlaczego Canon ?

dlaczego nie Pentax kr ?

dlaczego nie nikon ? :P
ale jak znam życie za kilka postów zacznie być brany po uwagę ;)

tomek970 
Nowy

Ok, to na razie nie kupię statywu :)
sigmiarz, tylko Canon, bo tylko w nim jest dla mnie odpowiednia ergonomia. W pentaxie kółko (niby pod kciukiem) jest wg. mnie źle umieszczone, w nikonie za małe kółko centralne (<^>) i za mało przycisków...
Sunders Na pewno 18-135 zamiast 17-85? Będzie najbardziej wielofunkcyjne? Widzę rzeczywiście, różnica w cenie minimalna, a do tego za 2990 w Euro (na szczęście w moim mieście), tylko ledwo starczy na kartę pamięci :)

[ Dodano: Nie 24 Paź, 2010 20:46 ]
A tak na przyszłość:
Możecie poradzić jakiś dobry i tani statyw? Super wysoki nie musi być, jak wspominałem mam ok. 150cm wzrostu, więc chyba nie będzie problemu.
Ostatnio zmieniony przez tomek970 Nie 24 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

zug napisał/a:
ale jak znam życie za kilka postów zacznie być brany po uwagę ;)

No cóż.. Co mogę powiedzieć... Błądzić jest rzeczą ludzką :D

Odpowiedz do tematu