Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010 Canon vs Nikon do 2250zł
Witam, chciałbym kupić Canona lub Nikona do 2200-2300zł.
Jestem amatorem, zdjęcia robię w trybie M, preselekcji czasu i preselekcji przesłony.
Od aparatu i obiektywu oczekuje :
1 dobra jakość wykonania, nic nie trzeszczy, nie stuka i puka
2 dobry uchwyt - miałem w ręku C1000D i C500D i ND5000 - 1 - do dupy, 2 - dobrze , 3 - dobrze się trzyma
3 dobra jakość zdjęć - do ISO800 włącznie - bardzo mało szumu
4 dobra ostrość zdjęcia - by na przesłonie F8,0 -> f5,6 było ostro a nie mgiełka
5 odwzorowanie kolorów - czerwony to czerwony a nie różowy
6 szybkość działania - szybkie włączenie i wyłączenie, wejście do odtwarzania zdjęć - 0,5 sekundy lub szybciej
7 szybkie ostrzenie - ale to od obiektywu zależy
8 duży wybór obiektywów
9 łatwość zmiany parametrów
Najważniejsze punkty :
1,2,3,4,6,7
Na to wszystko 2200 +/- 100zł
Na początek kit, 18-55IS albo 18-55mm VR
Witam, chciałbym kupić Canona lub Nikona do 2200-2300zł.
Jestem amatorem, zdjęcia robię w trybie M, preselekcji czasu i preselekcji przesłony.
Od aparatu i obiektywu oczekuje :
2 dobry uchwyt - miałem w ręku C1000D i C500D i ND5000 - 1 - do dupy, 2 - dobrze , 3 - dobrze się trzyma
4 dobra ostrość zdjęcia - by na przesłonie F8,0 -> f5,6 było ostro a nie mgiełka
6 szybkość działania - szybkie włączenie i wyłączenie, wejście do odtwarzania zdjęć - 0,5 sekundy lub szybciej
8 duży wybór obiektywów
Najważniejsze punkty :
1,2,3,4,6,7
Na to wszystko 2200 +/- 100zł
Na początek kit, 18-55IS albo 18-55mm VR
widać, że mniej więcej wiesz czego chcesz, teraz tylko musi upłynąć trochę czasu, zebyś zdał sobie sprawę że w tej cenie (jeżeli nówka) jest to mało mozliwe, szczególnie jeżeli chodzi o jakość szkieł i szybkość af, bo jeżeli ergonomia 500D ci pasuje no to okey
zależy mi na tym by aparat robił zdjęcia , powiedzmy o 80% lepsze niż te które wypluwa kompakt za 500zł (Fuji S1500). Chodzi mi o ostrość, szybkość działania - głównie włączania menu przeglądania zdjęć - aparat który mam teraz , włącza to menu w 2sekundy - krew zalewa, a sam się włącza i robi zdjęcie w 5sekund ...potem jest lepiej ale ... jest widoczny front i back focus - na super makro zamiast ostrzyć kwiatka który jest bliżej, on ostrzy tego który jest 10-20cm dalej... a funkcja działa od 1cm ... przez to straciłem wiele całkiem dobrych ujęć. Jaka jest różnica między 18-55mm IS a Sigmą 18-55mm DC za 500zł ?
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010
jeśli i tak na początek zostajesz przy kitach to zastanów się jeszcze nad K-x
z kitami 18-55 i 55-200 (ponoć jedne z lepszych w tej kategorii) miałbyś nówkę za 2200 zł
a w kwestiach szumu na tym poziomie cenowym jest bezkonkurencyjny i dobrze wykonany
na przesiadkę z kompaktu w sam raz
kazda lustrzanka bedzie gotowa do robienia zdjec szybciej niz kompakt dlatego, ze bazuje na wizjerze optycznym a nie na wyswietlaczu. problem z ostrzeniem w kompakcie pewnie nie wynikal z tendencji do BF/FF (inaczej na danej ogniskowej zawsze bylby to tylko BF albo tylko FF), raczej po prostu z tego ze aparat probowal wyostrzyc na cala scene a nie na konkretny punkt, i dlatego wybieral pukt optymalny dla calosci a nie konkretny obiekt. albo miales AF w trbie ciaglym (jesli takowy byl), ostrzyles na obiekt nie w centrum, przekadrowywales i aparat ponownie dobieral ostrosc. w kazdym razie to rowniez powinno sprawowac sie lepiej bez wzgledu co wybierzesz, o ile oczywiscie bedziesz dobieral odpowiedni tryb AF do sytuacji
jesli bedziesz mial okazje to moze pomacaj w sklepiej nikona d3100 i zobacz, jak ci lezy. d5000 to rowniez dobry sprzet, rozwaz dorzucenie 250zl do kita 18-105, duzo bardziej uniwersalny i bardzo przyzwoity optycznie
pan.tadeusz - myślałem o dalszej rozbudowie systemu o kolejne obiektywy np. 70-200mm F4,0 i Sigma 10-20mm . i myslałem o sprzęcie renomowanym Canon, Nikon. Canon i Nikon maja najlepiej rozbudowane "zaplecze" i dlatego jeden z tych producentów.
Zapomniałem dodać, robię zdjęcia krajobrazowe, troszkę makro - kwiatki, samochody, zwierzęta - ale to jak będzie kasa na kupienie 55-250mm IS lub Sigmy 70-300mm APO
moronica - teraz zauważyłem, że Nikon D5000 nie ma silnika Af, zresztą tak jak Canon - ale u Canona silnik jest w prawie każdym obiektywie. A u Nikona w droższych. Słyszałem wiele dobrych opiń o 18-105mm Nikona, ale nie mogę naciągnąć budżetu.
silnik jest nie tyle w drozszych ile w nowszych obiektywach. wszystkie nowe go maja (od kilku lat)
edit: zerknij tu, od 2002r dopatrzylam sie tylko 2 szkiel, ktore nie maja AF-S (oczywiscie poza T/S ktore w ogole AF nie maja ze wzgledu na ich konstrukcje)
a Canon od jakiego body ma silnik AF ? czy w ogóle go ma, w jakimkolwiek body ?
jakby nie patrzeć, u Nikona nie ma żadnego tele z VR , u Canona jest 55-250mm, u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR - niezbyt mi to odpowiada, gdyż chciałbym dość tanio zestaw szerokokątny + tele na początek.
D5000 ma ekran 2,7" i 230tys pikseli , a Canon 3" i 921tys pikseli , nikon ma obracany.
Canon ma przyciski : WB i ISO, Nikon nie
Przejrzałem test Nikona i jest troszkę lepszy od Canona. Na wykresach troszkę mniej szumu, lepszy zakres tonalny. Oj, ciężka decyzja będzie.
Znajdź mi jakieś tele Nikona do 1000zł - 400mm i więcej po przeliczeniu na pełna klatkę ma być, albo okolice 400mm. Ewentualnie Sigma/Tamron z autofokusem i stabilizacją.
widziałem 55-300mm za 1300zł - dobry jest ?
widziałem również Tamrona 10-24mm za 1700zł
jest też Tamron 70-300 za 1600zł
widziałem Canona 500D + kit za 2200 zł - ale to bubel - 18-55mm II , bez IS
filippo1990P, przede wszystkim zastanow sie czego tak naprawde chcesz, bo raz tele z VR, raz kita, raz UWA. nie nastawiaj sie za bardzo na to, ze w tym budzecie dostaniesz korpus i wiecej niz 1 szklo
Zapomnij o Canonach i Sony entry level.
filippo1990P napisał/a:
2 dobry uchwyt
Zapomnij w ogóle o entry level...
filippo1990P napisał/a:
To da Ci każda lustrzanka wyprodukowana w ostatnich trzech latach.
filippo1990P napisał/a:
Większość obiektywów pracuje najlepiej przymknięta o jedną-dwie działki - im ciemniejsze szkło, tym mniejsze szanse na naprawdę dobra ostrość w podanym zakresie przysłon.
filippo1990P napisał/a:
A masz skalibrowany monitor?
filippo1990P napisał/a:
Większość nowych DSLR-ów włącza się bez widocznego opóźnienia.
filippo1990P napisał/a:
Właśnie.
filippo1990P napisał/a:
8 duży wybór obiektywów
Wszystkie systemy posiadają wybór obiektywów mogący zaspokoić wymagania zdecydowanej większości fotografujących, a już zwłaszcza początkujących.
filippo1990P napisał/a:
Zapomnij o entry level.
filippo1990P napisał/a:
Jaka jest różnica między 18-55mm IS a Sigmą 18-55mm DC za 500zł ?
Obydwa szkła są gówniane, Sigma trochę bardziej.
moronica napisał/a:
problem z ostrzeniem w kompakcie pewnie nie wynikal z tendencji do BF/FF (inaczej na danej ogniskowej zawsze bylby to tylko BF albo tylko FF), raczej po prostu z tego ze aparat probowal wyostrzyc na cala scene a nie na konkretny punkt, i dlatego wybieral pukt optymalny dla calosci a nie konkretny obiekt.
A jak to sobie technicznie wyobrażasz?...
filippo1990P napisał/a:
myslałem o sprzęcie renomowanym Canon, Nikon.
To nie są jedyni renomowani producenci. Prawdę mówiąc, na rynku DSLR, trudno znaleźć nierenomowanych....
filippo1990P napisał/a:
u Canona silnik jest w prawie każdym obiektywie.
Jest w każdym obiektywie AF systemu EOS.
filippo1990P napisał/a:
a Canon od jakiego body ma silnik AF ? czy w ogóle go ma, w jakimkolwiek body ?
Nie ma. Cały system został zaprojektowany z myślą o silniku AF w obiektywach. Tak jak FourThirds Olympusa.
filippo1990P napisał/a:
jakby nie patrzeć, u Nikona nie ma żadnego tele z VR
Jaja sobie robisz?
filippo1990P napisał/a:
u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR - niezbyt mi to odpowiada, gdyż chciałbym dość tanio zestaw szerokokątny + tele na początek.
To jest tanio. Witamy w świecie lustrzanek.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010
filippo1990P napisał/a:
u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR - niezbyt mi to odpowiada, gdyż chciałbym dość tanio zestaw szerokokątny + tele na początek.
K-x z dual kitem będzie dla Ciebie w sam raz
no ale Ty nie chcesz znaczka Pentaxa na pasku
bo pentax nie jest ani trendi zani jezzy ani cool ani nie nadaje sie do czegokolwiek sensownego...... kurde nawet ja nie mialem takich wymagan przy kupnie puszki za okolo 2/2.5tys :O :O
Chodzi mi o Body + kit + 250-300mm obiektyw - do 3200zł max
Canon 1000D : Tamron 10-24mm + 55-250mm Canon - 3800zł - ponad budżet ...
Canon 500D : 18-55mm IS + 55-250mm IS - 3100zł
Nikon D5000 : 18-55mm VR + 55-300mm VR - 3300zł
Pentax - widziałem test i kiepsko u niego z jakością zdjęć w rawach, i jakością wykonania...
Canon - najlepiej wykonany, dobry obiektyw - za 1,5 roku zmiana kita na Sigmę/Tamron 10-24mm , dobra jakość zdjęć,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13