Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 01 Lis, 2010
Sigma 10-20 3.5 czy Tokina 11-16 2.8?
Autor Wiadomość
splice 
Nowy

Wysłany: Pon 01 Lis, 2010   Sigma 10-20 3.5 czy Tokina 11-16 2.8?

Witam

To mój pierwszy temat na tym forum, choć optyczne nie będe kłamał że odwiedzam codziennie. W chwili obecnej potrzebuje bardzo szerokiego kąta do Canona 50D i po przejrzeniu całej oferty spośród wszystkich firm waham się między dwoma modelami:

1) Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
2) Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8

Obiektywu będę używał w większości w pomieszczeniach, często również w kościołach :) Za Tokiną przemawia lepsze światło (tyle że przy 2.8 obraz generuje jednak mniej szczegółów) a za sigmą przemawia szybszy AF, większa rozpiętość 10-20. Czy różnica w świetle jest na tyle duża żeby skłonić się w kierunku Tokiny?

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Pon 01 Lis, 2010   

splice, stałem przed podobnym wyborem :D kupiłem 10-22 Canona... Ale ja nie robię dużo zdjęć we wnętrzach (chociaż ostatnio udało mi się na f.3,5 zrobić fajne fotki w pomieszczeniu i wyszły całkiem ostre). Jeśli w Twojej pracy zdecydowanie przeważają fotki z pomieszczeń to spójrz przychylnym okiem na Tokinę... Chociaż ten milimetr na krótkim końcu wbrew pozorom to wcale nie jest tak mało.

splice 
Nowy

Tylko Tokina ma mniej celny AF, według Optycznych to 12% a dla Sigmy 1%
Już sam nie wiem :shock:

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

AF nie jest kluczowa sprawa w tego typu szklach ze wzgledu na duza glebie ostrosci przy tak szerokim kacie

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica napisał/a:
AF nie jest kluczowa sprawa w tego typu szklach ze wzgledu na duza glebie ostrosci przy tak szerokim kacie
Powiedziałbym, że nawet pomijalna w większości przypadków ;)

splice 
Nowy

Wysłany: Wto 02 Lis, 2010   

OK w takim razie na AF przy wyborze szerokiego kąta już nie patrze :) Ale jest jeszcze jedna kwestia, po przejrzeniu fotek z obydwu obiektywów zamieszczonych w testach na optyczne wydaje mi się że Sigma daje bardziej ostry obraz a z Tokiny jest taki hmmm jakby troszke mniej ostry

A wy jak to widzicie? I czy ktoś używał któregoś z tych obiektywów do zdjęć w pomieszczeniach?

moronica 

tutaj rowniez masz porownanie http://www.juzaphoto.com/...mron_tokina.htm

splice 
Nowy

Dzięki tą stronkę już też przeglądałem, była gdzieś już zamieszczona na tym forum :) Po samych fotkach widać że sigma jest na pewno ostrzejsza w rogach, w centrum minimalnie też. Zaś zdjęcia z żyrandolem jakieś takie dość ciemne wyszły i wydaje mi się że lepsze są z Tokiny :/

moronica 

Sigmy maja tendencje do winietowania. niektorzy to lubia, niektorym nie przeszkadza, jeszcze inni twierdza, ze latwo to winietowanie skorygowac ;)

Tokina jest nieco tansza od Sigmy ze swiatlem 3.5, jakies 300zl

splice 
Nowy

Właśnie jeśli chodzi o cene to tą Sigmę moge mieć troszkę taniej niż Tokinę, 2150,- za nową sigmę to chyba dobra cena, prawda? Tokine najtaniej jaką znalazłem to koszt 2300,-

moronica 

ah wybacz, wpisalam w skapcu "tokina 11-16" i nie patrzac na modele sprawdzilam cene a tymczasem zaplatala sie tam tokina 12-24 ;) no tak, w Japonii Tokiny sa sporo tansze od Sigm a w Europie niestety ceny zrownane

splice 
Nowy

Dokładnie dlatego cena tutaj nie gra roli :) Za Tokiną jak dla mnie przemawia światło i masywność budowy, reszta za Sigmą. Dlatego interesuje mnie czy jest tutaj może ktoś kto pstryka zdjęcia tymi obiektywami, czy stałe światło 3.5 wystarczy mi na wnętrza (używając ISO do 1600) czy nie ma co brać tego i lepiej zdecydować się na troszkę jaśniejszą tokinę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica napisał/a:
Sigmy maja tendencje do winietowania. niektorzy to lubia, niektorym nie przeszkadza, jeszcze inni twierdza, ze latwo to winietowanie skorygowac ;)

Winieta to jest fajna do portretów a nie widoków ;) Co do korekcji - zależy jak silna, ale zawsze trzeba mieć na względzie że lokalne takie rozjaśnianie prowadzi do lokalnego wzmacniania poziomu szumów ;)
Poza tymi drobnostkami - zgadzam się z Tobą całkowicie :)

oranżewski 
Optyczny

no ale przecież:

Sigma 10-20 3.5
Pole widzenia 102.4 - 63.8

Tokina 11-16
Pole widzenia 104 - 83

:???:

więc to stwierdzenie:
ophiuchus napisał/a:
Chociaż ten milimetr na krótkim końcu wbrew pozorom to wcale nie jest tak mało.
ni jak mi się ima.

splice 
Nowy

No tak teraz przyjrzałem się dokładniej tej winiecie w sigmie... jest spora, dużo większa niż w Tokinie :sad:

Odpowiedz do tematu