Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nie o tym jak nowe body rozpoznają ten obiektyw
a raczej exif i photoshop...!
Sądzę że jest tak samo jak w 28-105usm...
Ale może Cichy coś napiszę..
NIe miałem w ręku tego szkła widziałem rawy i wiadomo skąd tamron zapewne pociągnał ultradźwięki
ale w tym przypadku nie wiem nie znam się tylko domniemywam
Ostatnio zmieniony przez as... Sro 03 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
drabcio, stabilizacja jeśli nie do dynamicznych zdjęć, to do każdych innych się przydaje, szczególnie dla dłuższych ogniskowych. Obiektywem 70-200 bez IS nie zrobisz zdjęcia z czasem 1/60s bez względu na ustawioną ogniskową. Ze stabilizacją owszem zrobisz śmiało fotkę nawet na 200mm i to z czasem 1/30s. Oczywiście w sytuacji gdy będzie można zejść do takiego czasu bez niezamierzonego poruszenia zdjęcia. Jeśli już nie będziesz miała stabilizacji to obowiązkowo przyda się podpora w postaci monopodu. Jeśli będziesz miała obiektyw ze stabilizacją, to monopod też się przyda choćby do odciążenia rąk podczas długiego fotografowania. Aparat z teleobiektywem, jaki by nie był już trochę waży.
Mam też inną propozycję - rozważ zakup obiektywu stałoogniskowego Canon EF 85mm/1.8 USM. Jak znam życie do koni nie wykorzystasz w hali raczej ogniskowych powyżej 100mm, szczególnie na matrycy APS-C Twego aparatu. Stałka ta jest bardzo jasna i może dać Ci wiele bardzo ładnych kadrów z pięknie rozmytym tłem. Mając pod ręką przysłonę f/1.8, czy f/2.2 zrobisz zdjecie nawet wtedy, gdy zoom f/2.8 nie dałby rady. AF oparty na silniku USM działa bardzo szybko, jakość optyczna bardzo dobra. Koszt ok. 1400 zł. nowego, używane ok. 1200 zł.
Kadry z większej odległości, gdy zabraknie ogniskowej, będziesz mogła śmiało wykadrować w komputerze. Zastanów się.
drabcio [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Lis, 2010
a jak nei do hali to nie bedzie mi potrzebny w okresie jesienno-zimowym a może na wiosne już bedę miala 70-200, chbya się jeszcze wstrzymam, ale zobacze sobie tego tamrona.
ale slyszalam od znajomego fotografa ,że tamron to najgorsza firma wj aką można wtopić odnośnie obiektywów.
[ Dodano: Czw 04 Lis, 2010 06:50 ]
a porównujac 70-200 i Canon EF 85mm/1.8 USM to chbya tne pierwszy bardziej opłacalny co?
Jeszcze się z sisotrą skontaktuje może coś w Norwegii tanio wysznupie
ale slyszalam od znajomego fotografa ,że tamron to najgorsza firma wj aką można wtopić odnośnie obiektywów.
Z Tamronem są problemy zupełnie innego kalibru. Mechaniczne.
Tamron udowodnił nie raz, że potrafi zrobić znakomity optycznie obiektyw, który pokazuje miejsce w szeregu znacznie droższym, firmowym konkurentom. Jest Tamron 70-200/2.8, który optycznie jest świetny, jednak jego AF jest poniżej przeciętnej a budowa mechaniczna dość wątpliwa. Dobry do spokojnych wystudiowanych zdjęć.
drabcio, stawiasz wysokie wymagania, więc tanio nie da się tego obskoczyć.
Sytuację komplikuje dodatkowo kwestia budżetowa: na razie jest tyle a tyle, a obiektyw potrzebny jest od zaraz. W przyszłości możliwy zastrzyk pieniędzy...
Myślę, że nie ma sensu kupować czegoś, czego i tak będziesz się chciała za jakiś czas pozbyć.
Jak dla mnie wybór jest oczywisty i w zasadzie tylko jeden: 70-200/4L. Ostry, o stałej światłosile i znakomitym AFie. Można śmiało kupować używane egzemplarze. Na allegro jeden stoi za niecałe 1800 zł. Na pewno będziesz zadowolona.
Na drugim biegunie stoi - moim zdaniem - znakomita propozycja B o g d a n a, mianowicie 85/1.8. Po spodziewanym napływie gotówki może to być Twój kolejny zakup, który doskonale uzupełni 70-200 tam gdzie liczy się przede wszystkim światło, a więc na zawodach halowych. Wszystko to łącznie zamknie się kwotą mniej więcej 3000-3500 zł. Jest to cena używanego 70-200/2.8.
A jeśli marzy Ci się bezkompromisowa jakość, światło i stabilizacja to dla osób z naprawdę dużym przypływem gotówki Canon przygotował 70-200/2.8 II L IS.
70-200L f4 w halach może się okazać za ciemny i trzeba będzie cały czas jechać na iso1600 bądź większym
To świetny obiektyw ale wg. mnie za ciemny do hal. Chyba że hala ma dużo światła.
Tak naprawdę nie ma kompromisu i zostaje tylko 70-200L f2.8 o mydlanej sigmie 70-200 f2.8 nie piszę, wszystko jest w niej dobrze na f2.8 ale po przekroczeniu 135mm i robi się mydełko
Gdyby tamron wpakował do swojego 70-200 ultradźwięki to był by to świetny obiektyw.
A tak jego af nadaje się tylko to zdjęć statycznych, o zdjęciach mały dzieci czy rajdach można zapomnieć, przetestowałem jak zawsze na swoim 350d
Ja fotografuje motocykle (sa bardziej dynamiczne niz konie). Do tej pory uzywalem 85 1,8 ale za krotki jak dla mnie wiec przymierzam sie do 70-200 4L. Moim zdaniem to najlepsza oferta do sportu za male pieniadze. 70-200 4L to naprawde dobry, szybki i ostry obiektyw.
drabcio [Usunięty]
ale w przypadku motocyklu możesz przewidzieć gdzie pojedize
no to sobie kupei tego canona 70-200 bo i tak na halach duzo nie przebywam ,a potrzebuje tylko zeby do teczki złożyć zdjęcia,a do dwoch lat i tak się przesiąde na kamere ,a fotografia to będzie tylko dla własnej przyjemności.
Patrzyłam na allegro ,ale jak mam do wyboru uzywany za 1800 z nieznanego zrodla bez faktury to juz wole nowy z gwarancja ,wyjdzie i tak taniej jak pojdzie w koszta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10