Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 02 Gru, 2010
Sony SLT A33 i A55V
Autor Wiadomość
zentaurus 
Rozmowny

Wysłany: Czw 04 Lis, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Ale nie chcę :) Chciałem do D90.

A teraz to chcę do D7000 albo K5. Tyle, że jeszcze nie ma.
Poczekam aż się pojawią - wtedy porównam wyniki z A55.
.
Z tego co się orientuję, to jest ten sam sensor Sony w K5 i D7000, Sony A55 i A580.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Cytat:
Z tego co się orientuję, to jest ten sam sensor Sony w K5 i D7000, Sony A55 i A580.

Tak jest - w każdym razie na to wskazują różne źródła. Jednak w K5,D7000 oprogramowanie już nie to samo no i w K5,D7000,A580 +1/3 EV większa czułość = mniejsze szumy na tej samej czułości ;)

kitikat 
Nowy

@hijax_pl - filmy bardzo się przydają, 10 fps narazie nie, ale jesli są to pewnie będzie moment w którym się przydadzą. Wizjer nie jest tak piękny jak OVF, ale jest przydatny ze względu na ilość informacji w samym obrazie jak i w parametrach które wyświetla,
napewno nie jest łatwo się do niego przyzwyczaić.
Postęp kosztuje nie tylko pieniądze, to także nasze przyzwyczajenia i uprzedzenia które mamy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kitikat napisał/a:
filmy bardzo się przydają,
Tak. Filmy - nie autofocus przy filmach ;)
kitikat napisał/a:
10 fps narazie nie, ale jesli są to pewnie będzie moment w którym się przydadzą
Właśnie dlatego czekam na test, bo dla mnie nie ważne ile razy strzeli - ważne ile z tych strzałów będzie ostrych.
kitikat napisał/a:
Wizjer nie jest tak piękny jak OVF
Dla mnie nic specjalnego. By nie powiedzieć "kiepski". :???:
kitikat napisał/a:
ale jest przydatny ze względu na ilość informacji w samym obrazie
A dla mnie to wątpliwa zaleta. Bo co potrzeba widzieć? Światłomierz, ISO, WB? Jedyne na co mogę się zgodzić to obecność możliwości powiększenia fragmentu przy MF, no ale ma u siebei matówkę z klinem i mikropryzmacikami - też daję radę ;)
kitikat napisał/a:
napewno nie jest łatwo się do niego przyzwyczaić.
Robiłem trzy podejścia - za każdym razem zniesmaczony odchdziłem.
kitikat napisał/a:
Postęp kosztuje nie tylko pieniądze, to także nasze przyzwyczajenia i uprzedzenia które mamy.
Uprzedzeń nie mam. Mocno kibicuję. Czekam na następce z lepszym EVF. O rozdzielczości co najmniej DC4K :)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 04 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

zentaurus 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
Cytat:

Tak jest - w każdym razie na to wskazują różne źródła. Jednak w K5,D7000 oprogramowanie już nie to samo no i w K5,D7000,A580 +1/3 EV większa czułość = mniejsze szumy na tej samej czułości ;)

To się rozumie, ale mimo tej straty światła to i tak nadal parametry A33/55 są nadal dobre.
Oglądałem zdjęcia porównawcze A580 i A55 i jakieś porażającej straty na wysokich czułościach nie ma i są zupełnie akceptowalne dla większości amatorów.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

zentaurus napisał/a:
jakieś porażającej straty na wysokich czułościach nie ma i są zupełnie akceptowalne dla większości amatorów.
No rozumie się samo przez się. W dzisiejszych czasach dla mnie (jak już gdzieś tu mówiłem) technologia jest już tak zaawansowana, że różnice między matrycami są - aptekarskie. Widoczne może w 5% zastosowań. A dla amatora nie widoczne w ogóle. Za chwilę producenci będą rywalizować wszystkim poza matrycą - jak za dawnych, analogowych czasów;)

agat1 
Rozmowny

Można porównać wyniki pomiędzy D7000 i A55, np. ze sampli IR, są faktycznie minimalne na korzyść D7000 (oczywiscie RAW LR3.3) ale różnica jest zaskakujaco niewielka (nawet sie zdarzają sprzeczne opinie, zależnie od motywu na zdjęciu) i obydwa lepsze niż z poprzednich sensorów 14 i 12 MP. (poszperać na forach dpreview)

Warto zobaczyć testy na DXO ale angażować sie emocjonalnie nie warto. :)
I D90 jest tutaj najlepszym przykładem, duzo pretensji dlaczego nikon do tańszego D90 daje lepszy sensor niż do drogiego d300 a potem D300S (w dxo też to widać w wynikach gdize D90 bije wszystkich) skończyło sie tym, że ktoś słusznie zauważył że d90 ma spreparowane RAWy. Krzywe kontrastu i dziwne artifakty nieznane w D300. co by nie mówić Nikon zrobił to sprawnie
Ale faktem jest że na pewno D300S nie ma gorszego sensora niż D90 :)
Nowy sensor 16MP biorąc pod uwagę wzrost rozdzielczości jest lepszy niż sensory 12 MP i 14MP.

przykład z D90
http://www.cameralabs.com...ISO_noise.shtml

kluczowe słowo
(auto contrast modes disabled)

zentaurus 
Rozmowny

Zgadzam się z Tobą hijax_pl. Parametry matryc są już tak wyżyłowane i żeby zauważyć różnice trzeba cropy ogladać przez lupę :grin: .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

agat1 napisał/a:
Można porównać wyniki pomiędzy D7000 i A55, /.../ obydwa lepsze niż z poprzednich sensorów 14 i 12 MP
Właśnie dlatego tak bardzo czekam na jakieś dokładne testy tej matrycy. Z sampli K5 widać, że to całkiem nowa jakość, która spowodowała rozłam w dość konserwatywnym podejściu Nikona do kwestii MPix.
agat1 napisał/a:
nikon do tańszego D90 daje lepszy sensor niż do drogiego d300 a potem D300S
Sensor w D300 jest inny niż w D5000/D90/D300s. Co prawda nie wiem czy jest różnica w samych senselach - ale na pewno różni się kontrolerem. Ten z D300 nie wspierał "filmowania" ;) A różnice być może wynikają z tego co piszesz - że D90 manipuluje ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl napisał/a:
konserwatywnym podejściu Nikona do kwestii MPix.
- rowniez gleboko zakorzenionym u Nikoniarzy - teraz trzeba bedzie odkrecac zaklecia o 12 MPixach wystarczajacych do wszystkiego. Bedzie wesolo.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman, dzięki temu nie musiał na tempa odświeżać szkieł, a dziś kluczowe szkiełka (przynajmniej częściowo) już są ;)

A teraz pytanie - do czego więcej MPix ;)

W konkretnych studyjnych zastosowaniach - owszem - ale tu jest D3x. Dla fotoamatorów? Bo HDD tańsze?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl, z przyjemnoscia i ciekawoscia przygladal bede sie takiej dyskusji. Sam jestem pragmatykiem i bawi mnie nawet robienie panoram by uzyskac szeroki kat czy tez rozdzielczosc, HDR'ow by miec wiekszy DR, dodawac zdjecia by miec lepsze szumy czy ISO, stackowac dla GO - ja to sie ciesze byle czym...

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
A teraz pytanie - do czego więcej MPix ;)

Do tego, żeby przeskalować zdjęcie w dół np. do 10 mpx i mieć na nim tyle detali, co na zdjęciach z dotychczasowymi matrycami 10 mpx... tyle że ze zdjętym filtrem AA.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:
Sam jestem pragmatykiem i bawi mnie nawet robienie panoram by uzyskac szeroki kat czy tez rozdzielczosc, HDR'ow by miec wiekszy DR, dodawac zdjecia by miec lepsze szumy czy ISO, stackowac dla GO - ja to sie ciesze byle czym...
OK - sam się też tak bawię, więc Cię doskonale rozumie. Ale do tego nie potrzeba więcej niż 12Mpix ;)
Cytat:
Do tego, żeby przeskalować zdjęcie w dół np. do 10 mpx i mieć na nim tyle detali, co na zdjęciach z dotychczasowymi matrycami 10 mpx... tyle że ze zdjętym filtrem AA.
Rozumiem. Nie wierzę jednak, że każdy tak robi - bo gdyby tak było, producenci wypieprzyli by filtr anyalisaingowy

Swoją drogą bawił się ktoś w składnie kliku pstryków z np12MPix by uzyskać 48MPix?

Luke_S 
Maniak

Wypieprzenie filtra AA nie jest takie proste. Gdyby nie niosło ze sobą żadnych skutków ubocznych, już dawno by go nie było na matrycach. Ale przeskalowanie zdjęcia w dół nie pociąga za sobą takich konsekwencji, a można uzyskać zdjęcie o ilości detali odpowiadającej temu, jakie powstałoby z matrycy o mniejszej ilości pikseli ze zdjętym filtrem AA (lub przynajmniej osłabionym).

Mówiąc krótko: zdjęcie z matrycy 24 mpx przeskalowane do 12 mpx będzie miało więcej detali, niż zdjęcie z matrycy 12 mpx. I jeśli da się tą różnicę zauważyć na monitorze, to będzie ją też widać na odbitkach powyżej 20x30 (sądzę, że nawet i na mniejszych, ale zachowajmy bezpieczny margines).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi