Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Z tego co się orientuję, to jest ten sam sensor Sony w K5 i D7000, Sony A55 i A580.
Tak jest - w każdym razie na to wskazują różne źródła. Jednak w K5,D7000 oprogramowanie już nie to samo no i w K5,D7000,A580 +1/3 EV większa czułość = mniejsze szumy na tej samej czułości
@hijax_pl - filmy bardzo się przydają, 10 fps narazie nie, ale jesli są to pewnie będzie moment w którym się przydadzą. Wizjer nie jest tak piękny jak OVF, ale jest przydatny ze względu na ilość informacji w samym obrazie jak i w parametrach które wyświetla,
napewno nie jest łatwo się do niego przyzwyczaić.
Postęp kosztuje nie tylko pieniądze, to także nasze przyzwyczajenia i uprzedzenia które mamy.
10 fps narazie nie, ale jesli są to pewnie będzie moment w którym się przydadzą
Właśnie dlatego czekam na test, bo dla mnie nie ważne ile razy strzeli - ważne ile z tych strzałów będzie ostrych.
kitikat napisał/a:
Wizjer nie jest tak piękny jak OVF
Dla mnie nic specjalnego. By nie powiedzieć "kiepski".
kitikat napisał/a:
ale jest przydatny ze względu na ilość informacji w samym obrazie
A dla mnie to wątpliwa zaleta. Bo co potrzeba widzieć? Światłomierz, ISO, WB? Jedyne na co mogę się zgodzić to obecność możliwości powiększenia fragmentu przy MF, no ale ma u siebei matówkę z klinem i mikropryzmacikami - też daję radę
kitikat napisał/a:
napewno nie jest łatwo się do niego przyzwyczaić.
Robiłem trzy podejścia - za każdym razem zniesmaczony odchdziłem.
kitikat napisał/a:
Postęp kosztuje nie tylko pieniądze, to także nasze przyzwyczajenia i uprzedzenia które mamy.
Uprzedzeń nie mam. Mocno kibicuję. Czekam na następce z lepszym EVF. O rozdzielczości co najmniej DC4K
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 04 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co się orientuję, to jest ten sam sensor Sony w K5 i D7000, Sony A55 i A580.
Tak jest - w każdym razie na to wskazują różne źródła. Jednak w K5,D7000 oprogramowanie już nie to samo no i w K5,D7000,A580 +1/3 EV większa czułość = mniejsze szumy na tej samej czułości
To się rozumie, ale mimo tej straty światła to i tak nadal parametry A33/55 są nadal dobre.
Oglądałem zdjęcia porównawcze A580 i A55 i jakieś porażającej straty na wysokich czułościach nie ma i są zupełnie akceptowalne dla większości amatorów.
jakieś porażającej straty na wysokich czułościach nie ma i są zupełnie akceptowalne dla większości amatorów.
No rozumie się samo przez się. W dzisiejszych czasach dla mnie (jak już gdzieś tu mówiłem) technologia jest już tak zaawansowana, że różnice między matrycami są - aptekarskie. Widoczne może w 5% zastosowań. A dla amatora nie widoczne w ogóle. Za chwilę producenci będą rywalizować wszystkim poza matrycą - jak za dawnych, analogowych czasów;)
Można porównać wyniki pomiędzy D7000 i A55, np. ze sampli IR, są faktycznie minimalne na korzyść D7000 (oczywiscie RAW LR3.3) ale różnica jest zaskakujaco niewielka (nawet sie zdarzają sprzeczne opinie, zależnie od motywu na zdjęciu) i obydwa lepsze niż z poprzednich sensorów 14 i 12 MP. (poszperać na forach dpreview)
Warto zobaczyć testy na DXO ale angażować sie emocjonalnie nie warto.
I D90 jest tutaj najlepszym przykładem, duzo pretensji dlaczego nikon do tańszego D90 daje lepszy sensor niż do drogiego d300 a potem D300S (w dxo też to widać w wynikach gdize D90 bije wszystkich) skończyło sie tym, że ktoś słusznie zauważył że d90 ma spreparowane RAWy. Krzywe kontrastu i dziwne artifakty nieznane w D300. co by nie mówić Nikon zrobił to sprawnie
Ale faktem jest że na pewno D300S nie ma gorszego sensora niż D90
Nowy sensor 16MP biorąc pod uwagę wzrost rozdzielczości jest lepszy niż sensory 12 MP i 14MP.
Można porównać wyniki pomiędzy D7000 i A55, /.../ obydwa lepsze niż z poprzednich sensorów 14 i 12 MP
Właśnie dlatego tak bardzo czekam na jakieś dokładne testy tej matrycy. Z sampli K5 widać, że to całkiem nowa jakość, która spowodowała rozłam w dość konserwatywnym podejściu Nikona do kwestii MPix.
agat1 napisał/a:
nikon do tańszego D90 daje lepszy sensor niż do drogiego d300 a potem D300S
Sensor w D300 jest inny niż w D5000/D90/D300s. Co prawda nie wiem czy jest różnica w samych senselach - ale na pewno różni się kontrolerem. Ten z D300 nie wspierał "filmowania" A różnice być może wynikają z tego co piszesz - że D90 manipuluje
hijax_pl, z przyjemnoscia i ciekawoscia przygladal bede sie takiej dyskusji. Sam jestem pragmatykiem i bawi mnie nawet robienie panoram by uzyskac szeroki kat czy tez rozdzielczosc, HDR'ow by miec wiekszy DR, dodawac zdjecia by miec lepsze szumy czy ISO, stackowac dla GO - ja to sie ciesze byle czym...
Do tego, żeby przeskalować zdjęcie w dół np. do 10 mpx i mieć na nim tyle detali, co na zdjęciach z dotychczasowymi matrycami 10 mpx... tyle że ze zdjętym filtrem AA.
Sam jestem pragmatykiem i bawi mnie nawet robienie panoram by uzyskac szeroki kat czy tez rozdzielczosc, HDR'ow by miec wiekszy DR, dodawac zdjecia by miec lepsze szumy czy ISO, stackowac dla GO - ja to sie ciesze byle czym...
OK - sam się też tak bawię, więc Cię doskonale rozumie. Ale do tego nie potrzeba więcej niż 12Mpix
Cytat:
Do tego, żeby przeskalować zdjęcie w dół np. do 10 mpx i mieć na nim tyle detali, co na zdjęciach z dotychczasowymi matrycami 10 mpx... tyle że ze zdjętym filtrem AA.
Rozumiem. Nie wierzę jednak, że każdy tak robi - bo gdyby tak było, producenci wypieprzyli by filtr anyalisaingowy
Swoją drogą bawił się ktoś w składnie kliku pstryków z np12MPix by uzyskać 48MPix?
Wypieprzenie filtra AA nie jest takie proste. Gdyby nie niosło ze sobą żadnych skutków ubocznych, już dawno by go nie było na matrycach. Ale przeskalowanie zdjęcia w dół nie pociąga za sobą takich konsekwencji, a można uzyskać zdjęcie o ilości detali odpowiadającej temu, jakie powstałoby z matrycy o mniejszej ilości pikseli ze zdjętym filtrem AA (lub przynajmniej osłabionym).
Mówiąc krótko: zdjęcie z matrycy 24 mpx przeskalowane do 12 mpx będzie miało więcej detali, niż zdjęcie z matrycy 12 mpx. I jeśli da się tą różnicę zauważyć na monitorze, to będzie ją też widać na odbitkach powyżej 20x30 (sądzę, że nawet i na mniejszych, ale zachowajmy bezpieczny margines).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10