Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja dałbym jednak większą tolerancję tzn. skrócił czas naświetlania od wynikającego z odwrotności ogniskowej. Zwłaszcza, gdy piesek biega - wtedy poruszasz obiektywem za uciekającym obiektem. Robiłem testy z moim 135L f/2 i nie zawsze 1/150 sek. zapewniała nieporuszony obraz.
Po drugie ustawiłaś ostrość na "0" - podnieś w korpusie na 4-5 jeżeli upierasz się przy jpg albo przerzuć się na raw. 500D jest w stanie strzelić do 9 zdjęć w serii, a czas na gotowość do następnej serii jest całkiem niezły.
No i ostania kwestia: przy tak małej odległości GO jest za mała - zobacz sama na białego psiaka: nosek przed zakresem ostrości, łapki już za - nie policzysz tu włosków. Spróbuj na 70mm 1/250 sek. plus ISO400 i przejdź na f/8. Wtedy i ogon i pyszczek w biegu mają być szanse ostre.
Robiłem testy z moim 135L f/2 i nie zawsze 1/150 sek zapewniała nieporuszony obraz.
to zawsze kwestia wprawy.
ja przy 200mm na APS-C potrafię zejść do 1/60s...
odsetek nieudanych to tylko 25% co uważam za bardzo dobry wynik
(przykłady
200mm 1/100s http://www.flickr.com/pho...N03/5135882502/
200mm 1/80s http://farm5.static.flick...9326aaa4_b.jpg)
przykładów dla 1/60s musiałbym szukać nie na koncie flickra ale na komputerze
Nie mówię że polecam schodzić do takich czasów, ale nie musimy trzymać się sztywno reguł
(więc każdemu z tele życzę równie dobrej stabilizacji w rękach i dobrego prowadzenia zestawu za fotografowanym obiektem)
Przy okazji ten ostatni... groźne to ? Jakiś miesiąc temu miałem z takimi dwoma "przyjemność" jak ktoś zapomniał zamknąć bramy od posesji. Mimo że małe, agresywne były strasznie.
Właśnie trafiłem na ten wątek. Dodam więc tylko, że krótki koniec (70 mm) Twojego obiektywu, anka_szklanka, jest słabszy niż długi (200 mm). Możesz też to wziąć pod uwagę przy doborze miejsca i parametrów na te portrety.
B o g d a n super, szczególnie, że było tak masakryczne słońce, że cięzko bylo robić zdjęcia (i wystawiac czarnego psa)...
To prawda, środek sierpnia w samo południe to masakra dla ludzi i dla piesków, które musiały się chować w ich cieniu. Kontrasty ogromne ale jakoś było.
1. Spotkany, nie znam imienia.
@200mm, ISO400, f/4, 1/1250s
3. Amaro - jego od kilku lat interesują tylko pierwsze miejsca. Zjeździł połowę Europy i całą Polskę. Jest wujkiem mojego Korki'ego. Mamy rodzinną słabość do tej rasy.
@200mm, ISO100, f/4, 1/400s
najbardziej podoba mi sie buldożek Lubie takie zdjęcia "jednoelementowe".
Na moich zdjęciach trawa ma niestety kolor zielono zółty odblaskowy taki jak zakreślacze do papieru
Byłam za to dziś na wyścigach konnych, masakra - troszke przypadkiem zamieniłam 500D na 40D i mam saaaame mydliny Na dwóch obiektywach Myślałam, że przez deszcz ale w domu to samo...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14