Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pią 03 Gru, 2010
Canon EOS 50D +...
Autor Wiadomość
Parasite 
Nowy

Wysłany: Czw 02 Gru, 2010   Canon EOS 50D +...

Jestem nowym użytkownikiem forum, więc witam wszystkich. W poniedziałek udało mi się zdobyć ciekawy zestaw: Canon EOS 50D + Canon 50mm f/1.8 + GRIP BG-E2N + torba.
Dziewczynę mogę fotografować stałką która była w zestwie, ale chciałbym jeszcze jakieś szkło na wycieczki:
1. Planuję wycieczkę świąteczno-sylwestrową w góry.
2. Planuję dwutygodniową wycieczkę rowerową w najbliższe wakacje
Generalnie bardzo często wybieram się na jakieś wycieczki piesze, rowerowe, itp.
Chciałbym jedno szkło które "obsłuży" moje wyprawy.
Problemem może być ograniczenie finansowe:
chciałbym wydać max. 1400 złotych
Nie znalazłem Canona 18-200 f/3,5-5,6 is mieszczącego się w cenie
Sigma 18-200 f/3,5-6,3 os dc jest ciemniejsza i z rozmowy ze znajomym to może być problem, ponieważ taki ciemniejszy obiektyw będzie wolniej pracował
Canon 17-85 f/4-5,6 is usm - jest troszkę ciemniejszy na początku, za to ma usm i kosztuje niecały 1000 złotych
Canon 18-135 f/3,5-5,6 is - ma troszkę większy zakres od 17-85, jest jaśniejszy i niewiele droższy (około 1050 złotych), ale nie ma USM
W tej chwili nie wiem co mam wybrać. Gdzieś wyczytałem, że Sigma przy ogniskowej ma światło 5,6 (tyle co canon 18-135), więc pozostały zakres jest tak jakby "gratis".

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 02 Gru, 2010   

Parasite napisał/a:
Chciałbym jedno szkło które "obsłuży" moje wyprawy.
Parasite napisał/a:
chciałbym wydać max. 1400 złotych
Parasite napisał/a:
Nie znalazłem Canona 18-200 f/3,5-5,6 is mieszczącego się w cenie

To może jakiś kompakt z 10x zumem? Za taką kasę da się wybrać już coś ciekawego. A na wycieczki jak znalazł...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Po pierwsze nie kupuj Sigmy o tak dużym zakresie ogniskowych.
Po drugie ja bym wybrał Tamrona 17-50/2.8 (jakość zdjęć), ale nie wiem czy go naprawdę docenisz.
Po trzecie gdybym chciał zakres i jakość to bym kupił na wycieczki Canona 15-85, ale ten jest drogi.
Po czwarte Canon 17-85 za 1000 zł to niezły wybór (choć jakość szerokiego kąta mocno przeciętna), jest solidniej zbudowany niż 18-135.
Po piąte Canon 18-135 choć budowa mechaniczna szału nie robi to optycznie jest akceptowalny, ma stabilizację a napęd AF jest naprawdę dość szybki (choć nie tak bezgłośny jak USM).
Wybór należy do Ciebie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Parasite napisał/a:
Sigma 18-200 f/3,5-6,3 os dc jest ciemniejsza i z rozmowy ze znajomym to może być problem, ponieważ taki ciemniejszy obiektyw będzie wolniej pracował
Canon 17-85 f/4-5,6 is usm - jest troszkę ciemniejszy na początku, za to ma usm i kosztuje niecały 1000 złotych
Canon 18-135 f/3,5-5,6 is - ma troszkę większy zakres od 17-85, jest jaśniejszy i niewiele droższy (około 1050 złotych), ale nie ma USM

Wolniej bo ciemniejszy? Pierwsze słyszę.. :roll:
Z tych trzech wybrałbym 18-135

Usjwo 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:

Wolniej bo ciemniejszy? Pierwsze słyszę.. :roll:

Bo musi kilka razy zakres przeleciec zaczym zlapie ostrosc :mrgreen:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Parasite, zdecydowanie 18-135. Nie przejmuj się brakiem napędu USM - to bzyczenie jest akceptowalne a szybkość i celność zbliżona do USM. Za to otrzymujesz bardzo wygodny zakres ogniskowych i niezłą stabilizację. To obiektyw wprost stworzony na wycieczki. Poza tym jego cena jest na tyle atrakcyjna, że nawet jeśli przydarzy mu się jakaś przykra przygoda, to i cierpienia Twoje będą mniejsze. :wink:

Parasite 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
To może jakiś kompakt z 10x zumem? Za taką kasę da się wybrać już coś ciekawego. A na wycieczki jak znalazł...

Jeśli chciałbym kompakta, to taki bym kupił zamiast lustra. A to, że potrzebuje czegoś uniwersalnego, żeby na wyprawie nie żonglować obiektywami to już inna sprawa.

MM napisał/a:

Dlaczego akurat od Sigmy? Są gorsze od Canona czy Tamrona?

MM napisał/a:
Po drugie ja bym wybrał Tamrona 17-50/2.8 (jakość zdjęć), ale nie wiem czy go naprawdę docenisz
Po trzecie gdybym chciał zakres i jakość to bym kupił na wycieczki Canona 15-85, ale ten jest drogi.

Jak będę miał wolne środki finansowe, to na pewno będę się rozglądał za sprzętem lepszej jakości. W tej chwili muszę iść na kompromisy.

MM napisał/a:
Po czwarte Canon 17-85 za 1000 zł to niezły wybór (choć jakość szerokiego kąta mocno przeciętna), jest solidniej zbudowany niż 18-135.
Po piąte Canon 18-135 choć budowa mechaniczna szału nie robi to optycznie jest akceptowalny, ma stabilizację a napęd AF jest naprawdę dość szybki (choć nie tak bezgłośny jak USM).

Czyli jeden z tych dwóch. Głośność pracy nie jest dla mnie istotna, bo tak jak pisałem, to ma być szkło typowo wycieczkowe.

Baku napisał/a:
Parasite, zdecydowanie 18-135. Nie przejmuj się brakiem napędu USM - to bzyczenie jest akceptowalne a szybkość i celność zbliżona do USM. Za to otrzymujesz bardzo wygodny zakres ogniskowych i niezłą stabilizację. To obiektyw wprost stworzony na wycieczki. Poza tym jego cena jest na tyle atrakcyjna, że nawet jeśli przydarzy mu się jakaś przykra przygoda, to i cierpienia Twoje będą mniejsze.

I tutaj pytanie zostaje, czy lepiej postawić na jakość wykonania, czy zakres ogniskowych. Różnica cenowa jest nie istotna (między tymi szkłami).

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Porównujesz 17-85 i 18-135? Ja bym zdecydowanie wziął to drugie...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Parasite napisał/a:

MM napisał/a:

Niestety gorsze. Widziałem zbyt wielu ludzi oddających w komis tego typu obiektyw i składających deklarację typu "nigdy więcej Sigmy". Jak już kupić 18-200 to firmowe (czy to Canona czy to Nikona - do Nikona oczywiście). Do tego przy Canonach często trzeba te Sigmy naprawdę przebrać szukając czegoś dobrze działającego z konkretnym korpusem.

Parasite 
Nowy

W takim razie który Ty byś wybrał C 17-85, czy C 18-135?
EDIT:
Czy może jednak polecany przez Ciebie T 17-50 f/2.8

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Parasite napisał/a:
Jeśli chciałbym kompakta, to taki bym kupił zamiast lustra. A to, że potrzebuje czegoś uniwersalnego, żeby na wyprawie nie żonglować obiektywami to już inna sprawa.
Posiadanie kompakta jako drugiego aparaciku do lustra w niczym nie uwłacza. Obiektywy typu 18-270 dają w sumie takie same efekty jak zdjęcia z kompakta - ale kompakty są wygodniejsze - szczególnie w podróży.
Parasite napisał/a:
Każdy obiektyw o super zakresie będzie gorszy od innych z mniejszym zumem - coś za coś. A z tych o 10-krotnym zumem wybiją się tylko zabawki Canona i Nikona. Niestety nadal są to jakościowo średnie obiektywy. No ale one są znacznie droższe niż próg finansowy ustalony przez Ciebie...

Luke_S 
Maniak

Mam czasem okazję pobawić się 550D i EF-S 18-135 kumpla. Zakres ogniskowych bardzo przyjemny, szybkość AF w zupełności wystarczająca na amatorskie potrzeby, jakość optyki też w porządku. Na wycieczki czy jako uniwersalny obiektyw spacerowy można brać śmiało.

Parasite 
Nowy

Wysłany: Pią 03 Gru, 2010   

Witam, dziękuję wszystkim za pomoc. Zamówiłem obiektyw i za jakieś 2 godziny będę go odbierał ze sklepu. Mam nadzieję, że będę zadowolony z zakupu.

dżony 
Rozmowny

a jaki ? ;d

Parasite 
Nowy

Canon 18-135 f/3.5-5.6 IS - z tego względu, że jest trochę jaśniejszy i ma większy zakres ogniskowych.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi