Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Battle for Color 5D vs D700
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 05 Gru, 2010   

hijax_pl napisał/a:
chyba niektórzy nie mogą uwierzyć, że nawet Canona trzeba profilować ;)
No właśnie takie odnoszę wrażenie... :roll: To może napiszmy to wyraźnie - jeśli priorytetem są rzeczywiste kolory, to profilowanie po prostu jest koniecznością. Co więcej, nie jest czynnoscią skomplikowaną i jeśli ktoś nie ma wyśrubowanych wymagań, to wystarczy je zrobić raz dla danej puszki i cieszyć się neutralnymi i wystarczająco wiernymi kolorami dla każdego zdjęcia otwieranego w LR.

Reklama

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaad75 napisał/a:
to wystarczy je zrobić raz dla danej puszki
po kupnie passporta meczylem go dosc intensywnie i profile byly rozne w zaleznosci od obiektywu, czulosci i rodzaju swiatla.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman, profile różne - tak, przecież światło, transmisja mają największy wpływ. Ale gdy już masz profil pod światło (słońce, cień itd) to różnice są aż tak widoczne przy zmianie szkła?

GoOrange 
Rozmowny

Cytat:
Aby sprowadzić obrazek z D700 tak by kolorystycznie wyglądał jak ten z 5D, oprócz profilowania należy dodatkowo skorygować w LR kolorystykę:...

No cóż...a jednak!

Dobranoc...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

GoOrange, co jednak? Widzisz różnicę w zdjęciach? Chyba nie zrozumiałeś nic z tego mojego długiego posta... Współczuję. Z empatią.

AM 
Maniak

cybertoman napisał/a:
po kupnie passporta meczylem go dosc intensywnie i profile byly rozne w zaleznosci od obiektywu, czulosci i rodzaju swiatla.

Jak praca do sprzedazy to ja przed kazdym ujeciem najpierw strzelam fotke passporta. Gorzej jak sie ustawi dwa w kadrze i kazdy inny profil generuje.

tkosiada 
Rozmowny

GoOrange napisał/a:
Cytat:
Aby sprowadzić obrazek z D700 tak by kolorystycznie wyglądał jak ten z 5D, oprócz profilowania należy dodatkowo skorygować w LR kolorystykę:...

No cóż...a jednak!

Dobranoc...

Przed kupnem FF też się zastanawiałem co będzie z tymi kolorami, ale po obejżeniu sampli z obu puszek przestałem się przejmować bo były to delikatne niuanse a nie rażące różnice. Reszte pod siebie robimy to już sami. Używam capture 2x i nie mam problemu z kolorami. Skupiłem się na samych zaletach technicznych tych puszek.

jaad75 
Klub Pierdzieli

cybertoman napisał/a:
To oczywiste, dlatego napisałem:
Cytat:
jeśli ktoś nie ma wyśrubowanych wymagań, to wystarczy je zrobić raz dla danej puszki i cieszyć się neutralnymi i wystarczająco wiernymi kolorami
Jeśli masz bardzo wysokie wymagania, co do wierności kolorów, kalibrujesz pod każde posiadane szkło i pod różne swiatło, albo po prostu robisz jedno zdjęcie z Color Checkerem na początku każdej sesji. Mnie generalnie wystarczy oprofilowanie puszki.

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 23:43 ]
hijax_pl napisał/a:
Widzisz różnicę w zdjęciach?
Taa, z całą pewnością... Nawet crossowanych zdjęć nie potrafił rozpoznać... :lol:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 06 Gru, 2010   

Ja różnicę w tych zdjęciach widzę i to zdecydowanie. Canona są bardziej kontrastowe i prawidłowo naświetlone. Nikona jakby prześwietlone w stosunku do 5D.

jaad75 
Klub Pierdzieli

MM napisał/a:
Ja różnicę w tych zdjęciach widzę i to zdecydowanie. Canona są bardziej kontrastowe i prawidłowo naświetlone. Nikona jakby prześwietlone w stosunku do 5D.
Mówisz o ostatniej parze?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MM napisał/a:
Canona są bardziej kontrastowe i prawidłowo naświetlone. Nikona jakby prześwietlone w stosunku do 5D.
W JPGach tak, w RAWach kontrast został już wyrównany. W JPG celowo korzystaliśmy z domyślnych nastaw przetwarzania profilu Standard. W LR natomiast nie dotykaliśmy się niczego poza kalibracją i WB.

Co do samej ekspozycji tu pisałem o tym wyżej - przy tych samych nastawach czułości, czasu migawki i otworu przysłony Nikon dał bardziej naświetlony obrazek - różnica wyszła około 0.3EV I o tyle też została skorygowana ekspozycja w przypadku foty z Nikona - o ile histogram LR można traktować jako instrument pomiarowy ;)
Skąd to wynika? Nie mam pojęcia... Jedyne co mi przychodzi do głowy to automatyczne kompensacje utraty jasności światła poprzez podnoszenie ISO opisane tu: http://www.luminous-lands...facturers.shtml

tkosiada 
Rozmowny

.
MM napisał/a:

Ja wlaanie odwrotnie, to nikon daje mi wiecej szczegolow w swietle, ma lepszy pomiar
Co do kontrastu to zalezy od szkla i twoich ustawien w puszce

papatki 
Rozmowny

Brawo, świetna robota Panowie.

To prawda, że po profilowaniu barwnym dany kolor/kolory zostanie sprowadzony do tej samej wartości, należy pamiętać jednak, że stara 5ka ma przetwornik 12 bitowy a nowa 14. Różnica w przejściach pomiędzy poszczególnymi kolorami będzie więc znacznie większa (4096 vs 16384). Po drugie profilowanie w zasadzie należy wykonywać do każdej sesji (no chyba, że pracujemy w studio bez zmiany koloru tła, ścian itp.) bo profi wykonuje się dla określonej temp. barwowej a ta będzie różna praktycznie w każdej scenie. Na dobrą sprawę powinno się robić również dla różnych szkieł - choć zazwyczaj korzystając z optyki systemowych różnice są pomijalne.

Pozdrawiam!

komor 
Moderator

papatki napisał/a:
należy pamiętać jednak, że stara 5ka ma przetwornik 12 bitowy a nowa 14

Jaad stale nas przekonuje, że w przypadku Canona te 14-bitowe RAW-y nic nie dają. :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Jaad stale nas przekonuje, że w przypadku Canona te 14-bitowe RAW-y nic nie dają. :)
Po raz enty mówię, że nic nie dają w przypadku puszek z niskim DR... :roll: Jeśli Canon zrobi korpus, w którym całkowity DR będzie wynosił ok. 14EV, to faktycznie może te 14 bitów wykorzystać na coś innego, niż tylko niepotrzebne puchnięcie plików.

Odpowiedz do tematu