Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
chyba niektórzy nie mogą uwierzyć, że nawet Canona trzeba profilować
No właśnie takie odnoszę wrażenie... To może napiszmy to wyraźnie - jeśli priorytetem są rzeczywiste kolory, to profilowanie po prostu jest koniecznością. Co więcej, nie jest czynnoscią skomplikowaną i jeśli ktoś nie ma wyśrubowanych wymagań, to wystarczy je zrobić raz dla danej puszki i cieszyć się neutralnymi i wystarczająco wiernymi kolorami dla każdego zdjęcia otwieranego w LR.
cybertoman, profile różne - tak, przecież światło, transmisja mają największy wpływ. Ale gdy już masz profil pod światło (słońce, cień itd) to różnice są aż tak widoczne przy zmianie szkła?
Aby sprowadzić obrazek z D700 tak by kolorystycznie wyglądał jak ten z 5D, oprócz profilowania należy dodatkowo skorygować w LR kolorystykę:...
No cóż...a jednak!
Dobranoc...
Przed kupnem FF też się zastanawiałem co będzie z tymi kolorami, ale po obejżeniu sampli z obu puszek przestałem się przejmować bo były to delikatne niuanse a nie rażące różnice. Reszte pod siebie robimy to już sami. Używam capture 2x i nie mam problemu z kolorami. Skupiłem się na samych zaletach technicznych tych puszek.
po kupnie passporta meczylem go dosc intensywnie i profile byly rozne w zaleznosci od obiektywu, czulosci i rodzaju swiatla.
To oczywiste, dlatego napisałem:
Cytat:
jeśli ktoś nie ma wyśrubowanych wymagań, to wystarczy je zrobić raz dla danej puszki i cieszyć się neutralnymi i wystarczająco wiernymi kolorami
Jeśli masz bardzo wysokie wymagania, co do wierności kolorów, kalibrujesz pod każde posiadane szkło i pod różne swiatło, albo po prostu robisz jedno zdjęcie z Color Checkerem na początku każdej sesji. Mnie generalnie wystarczy oprofilowanie puszki.
[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 23:43 ]
hijax_pl napisał/a:
Widzisz różnicę w zdjęciach?
Taa, z całą pewnością... Nawet crossowanych zdjęć nie potrafił rozpoznać...
Ja różnicę w tych zdjęciach widzę i to zdecydowanie. Canona są bardziej kontrastowe i prawidłowo naświetlone. Nikona jakby prześwietlone w stosunku do 5D.
Ja różnicę w tych zdjęciach widzę i to zdecydowanie. Canona są bardziej kontrastowe i prawidłowo naświetlone. Nikona jakby prześwietlone w stosunku do 5D.
Canona są bardziej kontrastowe i prawidłowo naświetlone. Nikona jakby prześwietlone w stosunku do 5D.
W JPGach tak, w RAWach kontrast został już wyrównany. W JPG celowo korzystaliśmy z domyślnych nastaw przetwarzania profilu Standard. W LR natomiast nie dotykaliśmy się niczego poza kalibracją i WB.
Co do samej ekspozycji tu pisałem o tym wyżej - przy tych samych nastawach czułości, czasu migawki i otworu przysłony Nikon dał bardziej naświetlony obrazek - różnica wyszła około 0.3EV I o tyle też została skorygowana ekspozycja w przypadku foty z Nikona - o ile histogram LR można traktować jako instrument pomiarowy
Skąd to wynika? Nie mam pojęcia... Jedyne co mi przychodzi do głowy to automatyczne kompensacje utraty jasności światła poprzez podnoszenie ISO opisane tu: http://www.luminous-lands...facturers.shtml
Ja wlaanie odwrotnie, to nikon daje mi wiecej szczegolow w swietle, ma lepszy pomiar
Co do kontrastu to zalezy od szkla i twoich ustawien w puszce
To prawda, że po profilowaniu barwnym dany kolor/kolory zostanie sprowadzony do tej samej wartości, należy pamiętać jednak, że stara 5ka ma przetwornik 12 bitowy a nowa 14. Różnica w przejściach pomiędzy poszczególnymi kolorami będzie więc znacznie większa (4096 vs 16384). Po drugie profilowanie w zasadzie należy wykonywać do każdej sesji (no chyba, że pracujemy w studio bez zmiany koloru tła, ścian itp.) bo profi wykonuje się dla określonej temp. barwowej a ta będzie różna praktycznie w każdej scenie. Na dobrą sprawę powinno się robić również dla różnych szkieł - choć zazwyczaj korzystając z optyki systemowych różnice są pomijalne.
Jaad stale nas przekonuje, że w przypadku Canona te 14-bitowe RAW-y nic nie dają.
Po raz enty mówię, że nic nie dają w przypadku puszek z niskim DR... Jeśli Canon zrobi korpus, w którym całkowity DR będzie wynosił ok. 14EV, to faktycznie może te 14 bitów wykorzystać na coś innego, niż tylko niepotrzebne puchnięcie plików.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10