Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy ktoś z doradzających D7000 sam go już wypróbował
Jak najbardziej choć nie na ślubie i ze szkłem kilka razy cięższym niż sam aparat
Wystarczająco długo robię zdjęcia by wiedzieć, że to co z ciężkim obiektywem jest wadą z czymś małym wadą już nie będzie. Obrazek przekonujący choć z całą pewnością mając pod ręką D700 wybrałbym do ślubu tego ostatniego
Czy ktoś z doradzających D7000 sam go już wypróbował
Co prawda nie polecałem, ale próbowałem. Podpinałem różne szkła - nikkory i tamrony, robiłem foty na różnych ISO, przy różnym oświetleniu, bawiłem się AF-F. Jest spoko.
Od D7000 lepszy będzie D300s. Dlaczego? Przede wszystkim AF i co najważniejsze ergonomia. Kilka godzin intensywnego focenia zrobi swoje. Aczkolwiek żonie z pewnością lepiej w dłoni będzie leżał D7000.
Co do szkieł, jeśli kiedyś zmienisz body na FF to nie pakuj się w najdroższe zoomy APS-C, lepiej stałkę i tańszego Tamrona. Często nowe body kupuje się po sprzedaniu starszego, jak załapiesz to sprzedasz APS-C na rzecz FF, na tym zawsze się traci więc lepiej od razu ten temat przemyśleć.
Nie w kategoriach obrazowania, a te będą tu znacznie ważniejsze, od (byc może) ciut lepszego AF, czy parę klatek szybszej serii.
GoOrange napisał/a:
Kilka godzin intensywnego focenia zrobi swoje. Aczkolwiek żonie z pewnością lepiej w dłoni będzie leżał D7000.
Dla pełnej wygody, grip trzeba będzie w końcu dokupić zarówno do jednego, jak i drugiego. Do D700 docelowo zresztą też.
GoOrange napisał/a:
Co do szkieł, jeśli kiedyś zmienisz body na FF to nie pakuj się w najdroższe zoomy APS-C, lepiej stałkę i tańszego Tamrona.
Jak kiedyś zmieni, jeśli będzie chciał zmienić itd. Po cholerę ma się przez ten czas męczyć z plastikiem Tamrona i jego marnym AF-em, jak stać go na szybkie i pewne szkło bardzo dobrej jakości?
GoOrange napisał/a:
Często nowe body kupuje się po sprzedaniu starszego, jak załapiesz to sprzedasz APS-C na rzecz FF, na tym zawsze się traci więc lepiej od razu ten temat przemyśleć.
I meczyć się półśrodkami, bo może kiedyś coś tam? To dopiero jest głupota.
decjan, zacznij od księdza, jak będzie wymagał papierka z kurii to sobie nie popstrykasz i problem z głowy Jeśli nie, to obejrzyj sobie Masters of wedding photography a potem zacznij rozglądać się za sprzętem
A na koniec, żeby nie spartolić tych jedynych w życiu chwil członków Twojej rodziny, wynajmij fotografa zawodowego
A na koniec, żeby nie spartolić tych jedynych w życiu chwil członków Twojej rodziny, wynajmij fotografa zawodowego
Myslisz, że przez pół roku nie opanuje warsztatu na tyle, by nie zrobić przyzwoitych zdjęć? Takie trudne, to to nie jest... A poza tym, raz w życiu, to ma się pogrzeb i to też nie zawsze...
jaad75, no ja nie wiem Ale to jest zabieranie się do tematu od d... strony Jakby najpierw poznał podstawy, bez problemu wybrałby sprzęt sam, albo był mocno ukierunkowany.
jaad75, przecież cały ten temat jest o półśrodkach, no może poza głosem z 5D + szkła na start.
Sprzęt do pracy ma być sprzętem do pracy a Wy mu polecacie, co by nie mówić i jak bardzo nie chwalić, puszkę amatorską... To nie jest wydatek na D3100 ani 550D z kitem (nic nie ujmując wymienionym zestawom), którego za rok nie będzie aż tak szkoda poświęcić. Facet chce wydać 10k a jak załapie i ogarnie to zanim się obejrzy wyda drugie 10k. Niech kupi dwa porządne szkła pod FF i najlepsze na jakie go stać body a nie zabawkę*... Chyba że rozważa wariant z dokupieniem zapasu i/lub robienie ślubów z żoną, wtedy D7000 to fajny wybór a za rok używka D700 i będzie super.
* w tym wypadku mówię o jakości pracy i częściowo AF.
Dodam jeszcze że to co piszę powyżej w kwestii jakości pracy to subiektywna opinia, ja mam duże łapki
A to nie jest półsrodek?...
Są półśrodki i półśrodki - zestaw o którym mówię da mu jakość zdjęć i komfort pracy porównywalny z droższymi sprzętami, na które go nie stać. Zejście do Tamrona 17-50, nawet z D300, ten komfort i jakość obniży i naprawdę nie widzę tu żadnych korzyści z takiego rozwiązania.
Zejście do Tamrona 17-50, nawet z D300, ten komfort i jakość obniży i naprawdę nie widzę tu żadnych korzyści z takiego rozwiązania.
Nie zapominaj, że ten Tamron na Nikonie działa jednak lepiej niż na Canonie. Mam dwóch kolegów robiących zdjęcia na tamich 17-35 i 28-75 i D700 no i nie narzekają za bardzo na AF choć świetnie wiedzą, że można lepiej. Mieli porównanie jak te szkła działają na Canonie i w N jest dużo lepiej.
Ja wiem, że Nikkor 17-55/2.8 jest bardzo dobry mechanicznie, ale ktoś ma jakiś tam budźet. Piszesz o AF-ie. Sam pracuję w kościele z aparatem mającym beznadziejny AF i daję radę. Optycznie Tamron jest bardzo ok. Zresztą ja proponowałem też stałki a czas na ich użycie znajdzie się bez problemu. Ten zoom jest konieczny do szerokich ujęć i wszędzie tam, gdzie kadry muszą być różne a czas ograniczony. Bez drugiego korpusu ciężko opędzić się wtedy stałkami nawet komuś mającemu jakąś tam wprawę.
decjan [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011
witam,
Przepraszam za bardzo długie milczenie, ale miałem mały wypadek finansowy i plany musiałem zawiesić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9