Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Używany zestaw ślubny do 10k
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 09 Gru, 2010   

Sunders napisał/a:

Czy ktoś z doradzających D7000 sam go już wypróbował :???:

Jak najbardziej choć nie na ślubie i ze szkłem kilka razy cięższym niż sam aparat :lol:
Wystarczająco długo robię zdjęcia by wiedzieć, że to co z ciężkim obiektywem jest wadą z czymś małym wadą już nie będzie. Obrazek przekonujący choć z całą pewnością mając pod ręką D700 wybrałbym do ślubu tego ostatniego :wink:

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 09 Gru, 2010   

Sunders napisał/a:
Co prawda nie polecałem, ale próbowałem. Podpinałem różne szkła - nikkory i tamrony, robiłem foty na różnych ISO, przy różnym oświetleniu, bawiłem się AF-F. Jest spoko. :cool:

GoOrange 
Rozmowny

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010   

Od D7000 lepszy będzie D300s. Dlaczego? Przede wszystkim AF i co najważniejsze ergonomia. Kilka godzin intensywnego focenia zrobi swoje. Aczkolwiek żonie z pewnością lepiej w dłoni będzie leżał D7000.

Co do szkieł, jeśli kiedyś zmienisz body na FF to nie pakuj się w najdroższe zoomy APS-C, lepiej stałkę i tańszego Tamrona. Często nowe body kupuje się po sprzedaniu starszego, jak załapiesz to sprzedasz APS-C na rzecz FF, na tym zawsze się traci więc lepiej od razu ten temat przemyśleć.

Coman 
Bywalec

Sunders napisał/a:

Nie doradzałem, ale wypróbowałem :wink: Jako amator jestem z niego bardzo zadowolony :razz:

jaad75 
Klub Pierdzieli

GoOrange napisał/a:
Od D7000 lepszy będzie D300s.
Nie w kategoriach obrazowania, a te będą tu znacznie ważniejsze, od (byc może) ciut lepszego AF, czy parę klatek szybszej serii.
GoOrange napisał/a:
Kilka godzin intensywnego focenia zrobi swoje. Aczkolwiek żonie z pewnością lepiej w dłoni będzie leżał D7000.
Dla pełnej wygody, grip trzeba będzie w końcu dokupić zarówno do jednego, jak i drugiego. Do D700 docelowo zresztą też.
GoOrange napisał/a:
Co do szkieł, jeśli kiedyś zmienisz body na FF to nie pakuj się w najdroższe zoomy APS-C, lepiej stałkę i tańszego Tamrona.
Jak kiedyś zmieni, jeśli będzie chciał zmienić itd. Po cholerę ma się przez ten czas męczyć z plastikiem Tamrona i jego marnym AF-em, jak stać go na szybkie i pewne szkło bardzo dobrej jakości?
GoOrange napisał/a:
Często nowe body kupuje się po sprzedaniu starszego, jak załapiesz to sprzedasz APS-C na rzecz FF, na tym zawsze się traci więc lepiej od razu ten temat przemyśleć.
I meczyć się półśrodkami, bo może kiedyś coś tam? To dopiero jest głupota.

belkot77 
Rozmowny

GoOrange napisał/a:
jak załapiesz to sprzedasz APS-C na rzecz FF, na tym zawsze się traci

NIe tak duzo sie traci. Szczegolnie jak sprzedajesz dobre obiektywy.

dr11 
Optyczny

decjan, zacznij od księdza, jak będzie wymagał papierka z kurii to sobie nie popstrykasz i problem z głowy :) Jeśli nie, to obejrzyj sobie Masters of wedding photography a potem zacznij rozglądać się za sprzętem ;)
A na koniec, żeby nie spartolić tych jedynych w życiu chwil członków Twojej rodziny, wynajmij fotografa zawodowego :D

jaad75 
Klub Pierdzieli

dr11 napisał/a:
A na koniec, żeby nie spartolić tych jedynych w życiu chwil członków Twojej rodziny, wynajmij fotografa zawodowego :D
Myslisz, że przez pół roku nie opanuje warsztatu na tyle, by nie zrobić przyzwoitych zdjęć? Takie trudne, to to nie jest... :smile: A poza tym, raz w życiu, to ma się pogrzeb i to też nie zawsze... :razz:

dr11 
Optyczny

jaad75, no ja nie wiem :D Ale to jest zabieranie się do tematu od d... strony :P Jakby najpierw poznał podstawy, bez problemu wybrałby sprzęt sam, albo był mocno ukierunkowany.

Sunders 

MM napisał/a:
z całą pewnością mając pod ręką D700 wybrałbym do ślubu tego ostatniego

To może jednak lepszy byłby taki zestaw używany: D700+S24-70/2,8HSM+SB900 :???:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Sunders, może, tylko trudniej będzie nim robić zdjęcia (mniejsza GO i AF Sigmy) i niekoniecznie da lepszą jakość.

GoOrange 
Rozmowny

jaad75, przecież cały ten temat jest o półśrodkach, no może poza głosem z 5D + szkła na start.
Sprzęt do pracy ma być sprzętem do pracy a Wy mu polecacie, co by nie mówić i jak bardzo nie chwalić, puszkę amatorską... To nie jest wydatek na D3100 ani 550D z kitem (nic nie ujmując wymienionym zestawom), którego za rok nie będzie aż tak szkoda poświęcić. Facet chce wydać 10k a jak załapie i ogarnie to zanim się obejrzy wyda drugie 10k. Niech kupi dwa porządne szkła pod FF i najlepsze na jakie go stać body a nie zabawkę*... Chyba że rozważa wariant z dokupieniem zapasu i/lub robienie ślubów z żoną, wtedy D7000 to fajny wybór a za rok używka D700 i będzie super.

* w tym wypadku mówię o jakości pracy i częściowo AF.

Dodam jeszcze że to co piszę powyżej w kwestii jakości pracy to subiektywna opinia, ja mam duże łapki :cool:

jaad75 
Klub Pierdzieli

GoOrange napisał/a:
no może poza głosem z 5D + szkła na start.
A to nie jest półsrodek?... :roll:
Są półśrodki i półśrodki - zestaw o którym mówię da mu jakość zdjęć i komfort pracy porównywalny z droższymi sprzętami, na które go nie stać. Zejście do Tamrona 17-50, nawet z D300, ten komfort i jakość obniży i naprawdę nie widzę tu żadnych korzyści z takiego rozwiązania.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

jaad75 napisał/a:
Zejście do Tamrona 17-50, nawet z D300, ten komfort i jakość obniży i naprawdę nie widzę tu żadnych korzyści z takiego rozwiązania.

Nie zapominaj, że ten Tamron na Nikonie działa jednak lepiej niż na Canonie. Mam dwóch kolegów robiących zdjęcia na tamich 17-35 i 28-75 i D700 no i nie narzekają za bardzo na AF choć świetnie wiedzą, że można lepiej. Mieli porównanie jak te szkła działają na Canonie i w N jest dużo lepiej.
Ja wiem, że Nikkor 17-55/2.8 jest bardzo dobry mechanicznie, ale ktoś ma jakiś tam budźet. Piszesz o AF-ie. Sam pracuję w kościele z aparatem mającym beznadziejny AF i daję radę. Optycznie Tamron jest bardzo ok. Zresztą ja proponowałem też stałki a czas na ich użycie znajdzie się bez problemu. Ten zoom jest konieczny do szerokich ujęć i wszędzie tam, gdzie kadry muszą być różne a czas ograniczony. Bez drugiego korpusu ciężko opędzić się wtedy stałkami nawet komuś mającemu jakąś tam wprawę.

decjan
[Usunięty]

Wysłany: Pon 17 Sty, 2011   

witam,

Przepraszam za bardzo długie milczenie, ale miałem mały wypadek finansowy i plany musiałem zawiesić.

Ograniczyłem budżet i zakupiłem już część srzętu:

lambę SB900

oraz obiektyw Sigmę :

http://allegro.pl/okazja-...1407179624.html

Zostały mi jeszcze 5k na APARAT, baterię, kartę i torbę.

Oczywiście waham się co z aparatem:

w tym przedziale cenowym mam do wyboru tylko dwa nikony:

d7000 (nowy) za 3900 lub d300s lekko używany za 4000.

Nie znalazłem nigdzie jasnej odpowiedzi,który będzie lepszy do fotografii ślubnej. Prosiłbym o pomoc :)

Odpowiedz do tematu