Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
jestem posiadaczem obiektywu Tamrona 28-75, czasem brakuje mi tele ale to znów kolejny dosyć poważny koszt na który w obecnej chwili mnie nie stać, ale być może teleconverter byłby pomocny, czy TC Kenko 1,5 to dobry wybór? I czy bardzo obniża jakość obrazu chodzi mi o aberracje, itp?
dziekuje z góry za wypowiedzi oraz przepraszam ewentualnie jezeli w złym miejscu zamieściłem post.
Zysk w ogniskowej prawie żaden, bo uzyskasz 112.5 mm po podpięciu TC. Tyle to nadrobisz nogami.
Nie lepiej kupić Sigmę 70-300 APO w cenie niewiele większej niż ten TC? Będziesz miał tele z prawdziwego zdarzenia, w zakresie 70-200 spisujące się b. dobrze i mające ratunkowe 300 mm.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sro 12 Mar, 2008
...faktycznie, kup sobie jakies tele - proponowana sigma bedzie na pewno tania a na poczatek wystarczy lub 70-300IS albo 70-200L, ale tu bedzie troche drozej
faktycznie nie patrzylem na używki, ale używki chodzą w cenie około 300zł to faktycznie nie dużo, tylko kwestia, czy ktoś nie sprzedaje bo ma problem z AF, bo z tego co czytałem na stronie optycznych, AF sigmy średnio działa bo uzywane TC stoi obecnie kolo 100 to pojdzie max 150 mysle także faktycznie w TC nie ma co sie bawić wypadku kupowania używki sigmy bo nowa stoi kolo 740 a narazie daleko mi do takiego nadmiaru pieniedzy:)
No ale na nadmiar jakości nie będziesz narzekał, co?
hehe zależy co masz na myśli, oczywiście nigdy nie narzekam;)
z tamrona jestem bardzo zadowolony jeżeli chodzi o jakość zdjęć, ale pasowałoby mi się zaopatrzeć jeszcze w jakies tele:) ale narazie nie widze u siebie wielkich zasobów finansowych i kurcze...uzywana sigma apo za 300 zeta to dobry wybór czy bede się ciąć i wieszać przez AF?
Musisz brać pod uwagę, że TC zawsze pogarsza jakość obrazu, często bardzo mocno. Dodatkowo tak krótkie obiektywy nie są optymalizowane do współpracy z TC, więc wyniki pracy takiego tandemu mogą
być opłakane. Jeśli Sigma dla Ciebie za droga, może warto popatrzeć Tamrona 55-200?
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Sro 12 Mar, 2008
Ten tamron do 135mm trzyma światło f/4 co jest świetnym wynikiem i na nikona kosztuje jakieś 270 pln nówka. Do Canona chyba coś koło 340.
Bylem w podobnej sytuacji. I kupilem Tamiego 70-300. Podobnie jak Sigma: 70-200 ok, 300 ratunek. Choc Tami jes gorszy od Sigmy. I przyznam, ze czesto go uzywam. A jak czlowiek dozyje i zarobi to sie kupi L + TC. Podlaczanie TC do obiektywow kiepkiej lub dobrej klasy mija sie z celem jesli zalezy ci na jakosci obrazu.
Ten TC 1.5 Kenko to zdecydowanie zły wybór. Generalnie podłączenie TC do tego obiektywu jest pozbawione sesnu, ale jeżeli już musisz to podłącz wersję z linii Pro 300, jest zdecydowanie lepsza.
mysle ze ten tamron 55-200 byłby super wyborem, ogniskowa o ekwiwalencie 300 w zupelnosci mi wystarczy bo z kolei w modelu tamrona 70-300 to "300" jest dla picu byle było, a jakosc zdjec jest podobna do 200 tak jak w modelu 55-200 a mozna go kupic za jakies 300 zł nóweczke:)
007areka [Usunięty]
Wysłany: Czw 13 Mar, 2008
...gdzies, kiedys i dawno temu mialem mozliwosc zalozenia tamrona 75czy 70 -300 i sigmy 70-300apo i zdecydowanie stawial bym na sigme...naprawde zdecydowanie, pod kazdym wzgledem.
tak porównując te 300-tki to sigma lepiej wychodzi przy obiektywach tele to fakt, ale do 200 tamron jest ok, dobra a co sądzicie o starych obiektywach canona np 70-210/4 sa w cenie około 630zl i jest bardzo podobny stówke droższy, nowszy o 3 lata ale ze zmiennym światłem 70-210/3,5-4,5 z tymże doszedł silnik USM, bo ogólnie opini tego ze stałym światłem nie widziałem a o tym drugim czytam ze ma duze aberracje, tylko, że "duże aberracje" - to pojęcie względne i nie wiadomo jak bardzo tegmu wierzyć i jak się do tego odnieść
mysle ze ten tamron 55-200 byłby super wyborem, ogniskowa o ekwiwalencie 300 w zupelnosci mi wystarczy bo z kolei w modelu tamrona 70-300 to "300" jest dla picu byle było, a jakosc zdjec jest podobna do 200 tak jak w modelu 55-200 a mozna go kupic za jakies 300 zł nóweczke:)
Kup Sigme. Jest lepsza od Tamiego. A jak masz mniej kasy to Tamiego 70-300, anie 55-200. Jest lepiej wykonany, ma metalowy bagnet, ostrzejszy do 200mm i jasniejszy od mniejszego brata.
Albo daj sobie troche czasu i zbieraj na cos dla patrycjatu, a nie dla plebsu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10