Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamron 28-75 + TC 1,5
Autor Wiadomość
bass98 
Uczestnik

Wysłany: Sro 12 Mar, 2008   Tamron 28-75 + TC 1,5

Witam,
jestem posiadaczem obiektywu Tamrona 28-75, czasem brakuje mi tele ale to znów kolejny dosyć poważny koszt na który w obecnej chwili mnie nie stać, ale być może teleconverter byłby pomocny, czy TC Kenko 1,5 to dobry wybór? I czy bardzo obniża jakość obrazu chodzi mi o aberracje, itp?

dziekuje z góry za wypowiedzi oraz przepraszam ewentualnie jezeli w złym miejscu zamieściłem post.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 12 Mar, 2008   

Zysk w ogniskowej prawie żaden, bo uzyskasz 112.5 mm po podpięciu TC. Tyle to nadrobisz nogami.
Nie lepiej kupić Sigmę 70-300 APO w cenie niewiele większej niż ten TC? Będziesz miał tele z prawdziwego zdarzenia, w zakresie 70-200 spisujące się b. dobrze i mające ratunkowe 300 mm.

007areka
[Usunięty]

...faktycznie, kup sobie jakies tele - proponowana sigma bedzie na pewno tania a na poczatek wystarczy lub 70-300IS albo 70-200L, ale tu bedzie troche drozej

bass98 
Uczestnik

faktycznie nie patrzylem na używki, ale używki chodzą w cenie około 300zł to faktycznie nie dużo, tylko kwestia, czy ktoś nie sprzedaje bo ma problem z AF, bo z tego co czytałem na stronie optycznych, AF sigmy średnio działa bo uzywane TC stoi obecnie kolo 100 to pojdzie max 150 mysle także faktycznie w TC nie ma co sie bawić wypadku kupowania używki sigmy bo nowa stoi kolo 740 a narazie daleko mi do takiego nadmiaru pieniedzy:)

Arek 
Redaktor

No ale na nadmiar jakości nie będziesz narzekał, co?

bass98 
Uczestnik

Cytat:
No ale na nadmiar jakości nie będziesz narzekał, co?

hehe zależy co masz na myśli, oczywiście nigdy nie narzekam;)
z tamrona jestem bardzo zadowolony jeżeli chodzi o jakość zdjęć, ale pasowałoby mi się zaopatrzeć jeszcze w jakies tele:) ale narazie nie widze u siebie wielkich zasobów finansowych i kurcze...uzywana sigma apo za 300 zeta to dobry wybór czy bede się ciąć i wieszać przez AF?

Arek 
Redaktor

Musisz brać pod uwagę, że TC zawsze pogarsza jakość obrazu, często bardzo mocno. Dodatkowo tak krótkie obiektywy nie są optymalizowane do współpracy z TC, więc wyniki pracy takiego tandemu mogą
być opłakane. Jeśli Sigma dla Ciebie za droga, może warto popatrzeć Tamrona 55-200?

minimalguy
[Usunięty]

Ten tamron do 135mm trzyma światło f/4 co jest świetnym wynikiem i na nikona kosztuje jakieś 270 pln nówka. Do Canona chyba coś koło 340.

Smola 
Maniak

Bylem w podobnej sytuacji. I kupilem Tamiego 70-300. Podobnie jak Sigma: 70-200 ok, 300 ratunek. Choc Tami jes gorszy od Sigmy. I przyznam, ze czesto go uzywam. A jak czlowiek dozyje i zarobi to sie kupi L + TC. Podlaczanie TC do obiektywow kiepkiej lub dobrej klasy mija sie z celem jesli zalezy ci na jakosci obrazu.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008   

Ten TC 1.5 Kenko to zdecydowanie zły wybór. Generalnie podłączenie TC do tego obiektywu jest pozbawione sesnu, ale jeżeli już musisz to podłącz wersję z linii Pro 300, jest zdecydowanie lepsza.

bass98 
Uczestnik

mysle ze ten tamron 55-200 byłby super wyborem, ogniskowa o ekwiwalencie 300 w zupelnosci mi wystarczy bo z kolei w modelu tamrona 70-300 to "300" jest dla picu byle było, a jakosc zdjec jest podobna do 200 tak jak w modelu 55-200 a mozna go kupic za jakies 300 zł nóweczke:)

007areka
[Usunięty]

...gdzies, kiedys i dawno temu mialem mozliwosc zalozenia tamrona 75czy 70 -300 i sigmy 70-300apo i zdecydowanie stawial bym na sigme...naprawde zdecydowanie, pod kazdym wzgledem.

bass98 
Uczestnik

tak porównując te 300-tki to sigma lepiej wychodzi przy obiektywach tele to fakt, ale do 200 tamron jest ok, dobra a co sądzicie o starych obiektywach canona np 70-210/4 sa w cenie około 630zl i jest bardzo podobny stówke droższy, nowszy o 3 lata ale ze zmiennym światłem 70-210/3,5-4,5 z tymże doszedł silnik USM, bo ogólnie opini tego ze stałym światłem nie widziałem a o tym drugim czytam ze ma duze aberracje, tylko, że "duże aberracje" - to pojęcie względne i nie wiadomo jak bardzo tegmu wierzyć i jak się do tego odnieść

P_M_ 
Maniak

MM napisał/a:
Ten TC 1.5 Kenko to zdecydowanie zły wybór...

A ktory? A moze obydwa? - bo sa dwa modele. Posiadany przeze mnie model z koncowwka DG jest niczego sobie.

Smola 
Maniak

bass98 napisał/a:
mysle ze ten tamron 55-200 byłby super wyborem, ogniskowa o ekwiwalencie 300 w zupelnosci mi wystarczy bo z kolei w modelu tamrona 70-300 to "300" jest dla picu byle było, a jakosc zdjec jest podobna do 200 tak jak w modelu 55-200 a mozna go kupic za jakies 300 zł nóweczke:)

Kup Sigme. Jest lepsza od Tamiego. A jak masz mniej kasy to Tamiego 70-300, anie 55-200. Jest lepiej wykonany, ma metalowy bagnet, ostrzejszy do 200mm i jasniejszy od mniejszego brata.

Albo daj sobie troche czasu i zbieraj na cos dla patrycjatu, a nie dla plebsu :wink:

Odpowiedz do tematu