Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 14 Gru, 2010
Zdjęcia reklamowe, 2000-2500 zł
Autor Wiadomość
fotograficzny11 
Nowy

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010   Zdjęcia reklamowe, 2000-2500 zł

witam
Jestem nowy na forum i troszkę niezręcznie jest mi prosić od razu kogoś o pomoc, mam jednak nadzieję, że znajdą się dobre dusze, aby mi pomoc Smile
Otóż mam przeznaczone 2000-2500zł na aparat cyfrowy + zestaw studyjny.
Do czego? Do robienia dobrej jakości zdjęć przedmiotom które będę wystawiał na allegro. Chciałbym, aby dodatkowo aparat miał (o ile to możliwe) funkcje nagrywania video w dobrej jakości.
Czy ktoś mógłby mi pomoc ? Smile
Chciałbym się zamknąć w 2200zł ale jeżeli na prawdę warto będzie dołożyć parę stówek Smile to myślę, że coś tam się wydłubie jeszcze ze skarpety Smile
Bardzo proszę o pomoc Smile
l

Przedmioty którym będę robił zdjęcia będą wielkości laptopa 17-calowego

zastanawiam się teraz między :
- nikon 3000, 3100, 5000 - nie wiem czy to dobry wybór, może coś z canona? sony raczej nikt nie poleca
a zestaw studyjny prosty, taki :
- namiot 100x100x100
- 3 x http://allegro.pl/oprawka...1350106057.html
- http://allegro.pl/zarowka...1351697842.html
takie cos, co wy na to?

A może lepiej wybrać jakiś porządny kompakt?

[ Dodano: Wto 14 Gru, 2010 08:38 ]
albo może kompakt z wymienną optyką?
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 14 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010   

fotograficzny11, przeczytaj sobie ten temat: Jaki zestaw wybrać do zdjęć reklamowych ale budżet wystarczy Ci tylko na podstawowy aparat z podstawowym obiektywem. Kompakty z wymienną optyką to w sumie mogą się okazać droższe, jeśli wybrać odpowiednią optykę, gdzie zresztą wyboru zbyt dużego jeszcze nie ma.

Co do tych żarówek to się nie znam, ale oprócz żarówki i oprawki musisz dołożyć jeszcze statyw oświetleniowy, choćby najprostszy. Od tego samego dostawcy co oprawka to masz np. taki STATYW OŚWIETLENIOWY PROFESJONALNY 293 CM lub mniejszy, tańszy, pewnie mniej sztywny: STATYW OŚWIETLENIOWY WYSOKOŚĆ 225 CM.

fotograficzny11 
Nowy

a zwykly kompakcik?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Jeśli zdecydujesz się na oświetlenie ciągłe, kup jakikolwiek aparat i statyw do niego. Ewentualnie zwracaj uwagę na zachowanie na większych czułościach jeśli zamierzasz robić zdjęcia z ręki. Jeśli będziesz chciał używać błysku, kup jakikolwiek aparat, który ma tryb M i da Ci możliwość jego wyzwalania (goraca stopka, ew. gniazdo sync). Resztę zainwestuj w sprzęt oświetleniowy. Do zdjęć na Allegro wystarczy z nawiązką.

fotograficzny11 
Nowy

czyli mi lustrzanka nie jest potrzebna?
co myslicie o tych modelach:
taki by wystarczyl?
http://allegro.pl/panason...1362763343.html
a taki:
http://allegro.pl/canon-s...1350375584.html
moze taki
http://allegro.pl/fujifil...1362673555.html

kamil* 
Początkujący

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010   

Albo:
- http://allegro.pl/nikon-d...1361803023.html
- namiot
- 2 razy http://allegro.pl/nikon-sb-600-i1373889675.html (z tego co pamiętam to ta lampa ma możliwość bezprzewodowego wyzwalania błysku)

Wg. mnie lepiej kupić lustrzankę za 1000zł niż kompakt za 1600zł.
Powinieneś się zmieścić w 2200zł. :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010   

kamil* napisał/a:
Wg. mnie lepiej kupić lustrzankę za 1000zł niż kompakt za 1600zł.
Niekoniecznie - w lustrzance (nawet APS-C, czy 4:3) potrzeba więcej światła, by mieć sensowną GO, kompakty mają wystarczajaco dużą głębię już przy otwartej przysłonie.

kamil* 
Początkujący

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010   

No ale kiedy będzie potrzebna mała GO a czasem takie zdjęcia też się w fotografii reklamowej wykonuje to już kompaktem tego nie wykona.

Jeśli będzie chęć na większą GO to na lustrzance da się ją uzyskać a mając 2 lampy spokojnie światła wystarczy.

Warto też wspomnieć właśnie o współpracy lustrzanki z fleshami i o zmianie obiektywów.

Mnie lustrzanka wydaje się bardziej uniwersalnym i elastycznym rozwiązaniem. Myślę, że jakością obrazu też się jednak różnią. Ja brał bym lustrzankę i nie martwił się później, że coś te zdjęcia mi się nie podobają. :wink:

PS. Na ścisłość to jedna lampa też by wystarczyła i pokombinować z lusterkami, blendami.

Pozdrawiam :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

kamil* napisał/a:
No ale kiedy będzie potrzebna mała GO a czasem takie zdjęcia też się w fotografii reklamowej wykonuje to już kompaktem tego nie wykona.
Ależ wykona - trzeba tylko krótkiego dystansu... :smile:
kamil* napisał/a:
Mnie lustrzanka wydaje się bardziej uniwersalnym i elastycznym rozwiązaniem.
Za 2500?

kamil* 
Początkujący

jaad75 napisał/a:
Ależ wykona - trzeba tylko krótkiego dystansu... :smile:

No tak można sobie tak powtarzać. :wink:

Za 2500 nie kupi się lustrzanki z dwoma lampami? Czy nie kupi się lustrzanki bardziej uniwersalnej i elastycznej niż kompakt?

jaad75 
Klub Pierdzieli

kamil* napisał/a:
Za 2500 nie kupi się lustrzanki z dwoma lampami? Czy nie kupi się lustrzanki bardziej uniwersalnej i elastycznej niż kompakt?
Nie majac 2500 do wydania na oświetlenie i aparat, nie ma najmniejszego sensu pakować się w lustrzankę. Zresztą po co? Do zdjęć na Allegro? Kompletnie zbędny wydatek.

kamil* 
Początkujący

W sumie to się trochę dziwię, że piszesz takie rzeczy. Wymyślasz na siłę jakieś problemy z GO, z brakiem światła, potem z ceną, w ogóle nie uzasadniasz. Napisz lepiej jaki zestaw z kompaktem do takiej fotografii byś polecił. Ja rozumiem, że to na allegro mają iść te zdjęcia i właśnie dlatego powinien zadbać o jakość takich zdjęć. Bo czym lepsze zdjęcia tym lepiej się może sprzedać. fotograficzny11 polecam: link
jaad75 Mam też nadzieję, że rozbiłeś już kiedyś takie zdjęcia albo jesteś dobrze zorientowany i rozeznany w tym typie fotografii i to dlatego z takim przekonaniem doradzasz kompakt. :wink:
Pozdrawiam :mrgreen:

RB 

kamil* napisał/a:

jaad75 Mam też nadzieję, że rozbiłeś już kiedyś takie zdjęcia albo jesteś dobrze zorientowany i rozeznany w tym typie fotografii i to dlatego z takim przekonaniem doradzasz kompakt. :wink:

Bożeeee, on nie będzie zdjęć sprzedawał...
Postawi na w miarę rozsądnym statywie (rozsądny statyw do kompaktu jest tańszy), doświetli to jakoś (nie lampą na wprost), użyje minimalnej czułości, wyzwalacza czasowego i zrobi te zdjęcia praktycznie czymkolwiek a potem je troche obrobi w jakims darmowym programie do obróbki... . Byle miał ten aparat jakis tam trb pólautomatyczny, coby nie kombinował za bardzo jak skłonic aparat do sfotografowania tego w taki sposób jak operator chce... Przy wielkości zdjęcia jakie ma na to allegro pójść to kompakt wieeeele może. Naprawdę wiele wad obiektywu i matrycy da się zgubić jak robisz resampling z obrazka 3900x2600 na obrazek nawet 1024x690.
Tu aparat jako taki jest zdecydowanie mniej istotny od oświetlenia i prostego faktu, że nalezy aparat na czymś postawić :-)
Byle jeszcze potrafić jakoś zdjecie zrobić...

kamil* 
Początkujący

No ja rozumiem, że kompaktem też się da ale czy mając wydać 1500zł na kompakt vs. 1000zł na lustrzankę + 600zl na lampę =1600zł to faktycznie lepiej kompakt? :cool:

jaad75 
Klub Pierdzieli

kamil* napisał/a:
W sumie to się trochę dziwię, że piszesz takie rzeczy. Wymyślasz na siłę jakieś problemy z GO,
Nie, nie wymyślam na siłę problemów z GO - to jeden z głównych problemów do obejścia w tego typu quasi-produktowej fotografii, który jeśli użyje aparatu z małą matrycą ma z głowy bez zbędnych wydatków na mocniejsze lampy.
kamil* napisał/a:
z brakiem światła
By uzyskać dużą GO z aparatu z większą matrycą, musi przymknąć mocno obiektyw, czyli by dostać takie samo naświetlenie musi albo podnieść czułość, albo dysponować mocniejszymi lampam, ewentualnie, w przypadku światła ciągłego wydłużyć czas, czyli dodatkowa komplikacja z lepszym statywem, wstępnym podnoszniem lustra itp. O niepotrzebnych utrudnieniach, typu brak LV, czy kiepski wizjer w najtańszych lustrzankach, już nawet nie wspominam.
kamil* napisał/a:
potem z ceną
Cena jest podana - nie ma tu co kombinować. Mieszczenie na siłę lustrzanki w tym budżecie jest bez sensu. Podobnie zresztą jak mieszczenie rozbudowanych hybryd - wystarczy najprostszy nawet stary kompakt, byle by miał tryb M i ewentualnie możliwość odpalenia lamp, czyli PC-Sync, czy gorącą stopkę. Mam taką możliwość nawet w mojej pierwszej cyfrówce z 2001 roku (Casio QV4000) - spokojnie by się nadała mimo śmiesznej jak na obecne czasy rozdzielczości 4MPix.
kamil* napisał/a:
w ogóle nie uzasadniasz
Cały czas uzasadniam. Ty za to w żaden sposób nie uzasadniasz po co mu DSLR.
kamil* napisał/a:
Na przestrzeni kilku lat trochę takich zdjęć "udało mi się" zrobić, parę przedmiotów też się m.in. dzięki nim sprzedało... :roll: Wiem też o ile więcej zachodu jest ze zrobieniem tego typu zdjęć lustrzanką (zwłaszcza taką bez LV), a różnica w jakości będzie na Allegro kompletnie niewidoczna.

[ Dodano: Sob 18 Gru, 2010 17:55 ]
kamil* napisał/a:
ale czy mając wydać 1500zł na kompakt
A coś się tak na te 1500zł uparł? To może być nawet stary kompakt za 100zł, byle by spełniał założenia, choć one też tyczą się głównie błysku, bo do stałego wystarczy tylko statyw (również on będzie tańszy pod wymagania kompaktu).

Odpowiedz do tematu