Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Wto 31 Maj, 2011
Canon EF 70-300 f/4-5.6 IS czy Canon EF 70-200 f/4.0 L
Autor Wiadomość
Smola 
Maniak

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008   

Mata chopy!!!! :mrgreen:

Sarny jak i zielony byly robione z łapy. Zero stabilizaji.

Lecim na Sczecin:

[ Dodano: Czw 13 Mar, 2008 ]
Pstrykacz...cudna fotka. No ale juz po paru twoich kadrach wiem co to znaczy miec umiejetnosci, doswiadczenie i dobre szkla. Ja odstaje.

Pragne jeszcze zaznaczyc, ze "pewna" nieostrosc na moich fotach wynika z dosc dlugich czasów naswietlania jak na ta ogniskowa i ptaka, który nie jest z drewna.

Przyznajcie, ze Tamim tez mozna na upartego. A gdyby byl statyw.....

Te fotki sa z okresu godowego w zeszlym roku. Dla zaintersownych powiem, ze 3 tygodnie temu Dziecioly Zielone zaczely juz baraszkowac. Mam namierzona dziuple na wsyokosci twarzy czlowieka i zakochana parke przy rzece Kamiennej. Tak wiec w najblizsza sobote biore statyw i ogien. Moze sie uda cos pstryknac.

Dz Z 2 crop.jpg
Crop ze zdjecia Dz Z 2 1024
Plik ściągnięto 6582 raz(y) 421 KB

Dz Z 3 1024.JPG
ISO 100 f5.6 1/125s 154 mm
Plik ściągnięto 6559 raz(y) 770,07 KB

Dz Z 2 1024.JPG
ISO 100 f5.6 1/200s 259mm
Plik ściągnięto 6571 raz(y) 715 KB

Dz Z 1 1024.JPG
ISO 100 f5.0 1/400s na 70mm
Plik ściągnięto 6561 raz(y) 808,85 KB

Reklama

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008   

Pstrykacz czy Twoja fotka dzięcioła robiona była 100-400 L?Bardzo mnie się widzi bokeh na tym zdjęciu.

Smola 
Maniak

Wysłany: Pią 14 Mar, 2008   

Przeciez napisal ze sigma 100-300/4 nad zdjeciem.

Ten bokeh jest niesamowity.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Dalem ciala i wziąlęm do budy 100-300, bo blisko bylo do galązki na których siaday ptaszki. A dzięciol przylecia i siadl obok na drzewku. Mial bym jeszcze lepsze zbliżenia. Zdjęcie nie jest kadrowane. Tak wyszlo. Mam jeszcze krogulca który siadl mi dwa metry przed obiektywem. Niesamowite przeżycie. Smola weź ze sobą na dzięciola przynajmniej siatke maskującą.

Paweł_G 
Maniak

Faktycznie nie zauważyłem. Coś czuję, że musze ustawić się z kolegą Monastorem który dysponuje takim szkiełkiem celem przeprowadzenia testów.

Monastor 
Optyczny

Paweł_G, bardzo chętnie :-)
Zawsze miło znaleźć kogoś na plener.

Jak tylko uporam się z konkursem astronomicznym (dzisiaj referuję pracę o 15) to zamierzam udać się na polowanie na pewnego upatrzonego ptaka :-)
Najprawdopodobniej w sobotę rano, do parku Kasprowicza. Przyuważyłem tam między krzyżówkami świstuna. Obserwowałem go 3 dni, w tym 2 dni ze sprzętem w plecaku. Światło było takie, że nawet nie wyciągałem :razz:
Jak chcesz, możemy się gdzieś umówić. Napisz na priv, albo najlepiej na gg, ale raczej po południu bo teraz muszę dokończyć prezentację na konkurs :roll:

komor 
Moderator

sławek_38 napisał/a:
Komor, a może pochwaliłbyś się jakimś ujęciem z Twojej kompilacjii 200 x 1,4? Czy wyglądają podobnie jak Te co Smola pokazał? :wink: Oraz powiedz ile Cię kosztował ten tele 1,4 (L-kę mozna kupić już za 1900 zł - to nie dużo chyba)

Witam po przerwie. Nie odzywałem się długo, bo roboty miałem nawał i wybiórczo zaglądałem do wątków. Kenko kupiłem używane za 400 zł ze źródła poleconego przez MM.

Z moimi osiągnięciami fotograficznymi jest tak, że zarówno 70-200 jak i Kenko kupiłem na jesieni, nie miałem więc jeszcze zbyt wielu słonecznych okazji na zrobienie jakichś żyletkowych fotek. Ale ponieważ w międzyczasie kolega Smola przymusił mnie na priva do przygotowania jakichś sampelków to podam tu na forum adres do tymczasowej stronki WWW, gdzie zebrałem kilka w miarę sensownych zdjęć z samego 70-200/4L oraz w komplecie z Kenko. Dwa pierwsze zdjęcia są o tyle miarodajne, że ze statywu, z tej samej pozycji: z Kenko i bez, to samo ujęcie. Zrobiłem je dla tylko w ramach testu. Pogoda jaka była - każdy widzi, a zdjęcia robione wcześnie rano, pod słońce! Tylko się nie śmiać, zdjęcia wybierałem pod kątem (byle)jakości technicznej, a nie walorów artystycznych :) do miana artysty zresztą nie aspiruję.

http://homepage.mac.com/k...0-200_4L_Kenko/

Jak znajdę w domu chwilkę to wrzucę jeszcze cropy z tych zdjęć to będzie widać jak jest z ostrością czy aberracjami. Co do samego używania Kenko w połączeniu z obiektywem bez łącznika statywowego i moją plastikową puszką 400D to napisałem kilka istotnych słów napisałem tutaj.

No i ostatnia uwaga: ani gołębia, ani kaczki, ani tych piłkarzy nie pytałem o prawo do wizerunku :D więc strona za parę dni zniknie. Małe niunie (lat 7 i 2) są mojej własnej produkcji :) więc nie muszę się chyba pytać...

Paweł_G 
Maniak

Komor no o to mi chodziło. Widać niewielki spadek ostrości ale akceptowalny czekam jeszcze na cropy ale w zasadzie decyzja podjęta - zamawiam Kenko.

komor 
Moderator

Paweł_G, a skoro już masz 70-200/4L to nie zauważyłeś przypadkiem u siebie zjawiska, które opisałem w tym wątku? Ciągle szukam rozwiązania zagadki, a Kenko wydaje się być tutaj niewinne, bo bez niego też mam opisane paski.

Nie mogę się doczekać wiosny/lata i wyjazdu jakiegoś...

Paweł_G 
Maniak

A wiesz ciekawe nie analizowałem moich fot pod tym kątem. Poszperam wśród tego co mam na kompie to może coś znajdę. Aco do wyjazdu to ja po świętach będe gościł w mojej ukochanej Roztoce :lol:

koraf 
Optyczny
Koraf

Smola napisał/a:
Mata chopy!!!! :mrgreen:

Sarny jak i zielony byly robione z łapy. Zero stabilizaji.

Lecim na Sczecin:

[ Dodano: Czw 13 Mar, 2008 ]
Pstrykacz...cudna fotka. No ale juz po paru twoich kadrach wiem co to znaczy miec umiejetnosci, doswiadczenie i dobre szkla. Ja odstaje.

Pragne jeszcze zaznaczyc, ze "pewna" nieostrosc na moich fotach wynika z dosc dlugich czasów naswietlania jak na ta ogniskowa i ptaka, który nie jest z drewna.

Przyznajcie, ze Tamim tez mozna na upartego. A gdyby byl statyw.....

Te fotki sa z okresu godowego w zeszlym roku. Dla zaintersownych powiem, ze 3 tygodnie temu Dziecioly Zielone zaczely juz baraszkowac. Mam namierzona dziuple na wsyokosci twarzy czlowieka i zakochana parke przy rzece Kamiennej. Tak wiec w najblizsza sobote biore statyw i ogien. Moze sie uda cos pstryknac.

Smola ptaki bardzo fajne i ostre jak na tamiego ... nie masz co być taki skromny :wink:
i to jeszcze z ręki ... gratuluję :grin: .

Natomiast dzięcioł pstrykacza jest z tego co mogłem dojrzeć lekko nieostry ( za to drzewo bardzo ) ale może to wina małego rozmiaru foty .
Ptaki bardzo pierwsza klasa :mrgreen: !

Smola a gdzie te sarny :shock: ?

[ Dodano: Pią 14 Mar, 2008 ]
Smola napisał/a:
Przeciez napisal ze sigma 100-300/4 nad zdjeciem.

Ten bokeh jest niesamowity.

Ta sigma jest całkiem , całkiem ....miałem :grin: i choć bez stabilizacji daje cłakiem fajne foty .Trzeba do niej mieć statyw lub monopod choćby ze względu na wagę tego obiektywu.

sławek_38 
Rozmowny

Wszystkie Wasze fotki oki!. Ja jednak doszedłem do wniosku (okaże się za kilka miesięcy czy słusznego) że kupię 70-300 i kupiłem. Zaważyła kompaktowa wielkość szkła i jednak obecność stabilizacji. Gdybym wybrał 70-200 zmuszony byłbym kupic pewnie Kenko, bo to 200 to ciut mało nie.. .Jak przyjdzie pogoda i uda mi się coś fajnego pstryknąć to Wam pokażę.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Sob 15 Mar, 2008   

sławek_38 napisał/a:
Wszystkie Wasze fotki oki!. Ja jednak doszedłem do wniosku (okaże się za kilka miesięcy czy słusznego) że kupię 70-300 i kupiłem. Zaważyła kompaktowa wielkość szkła i jednak obecność stabilizacji. Gdybym wybrał 70-200 zmuszony byłbym kupic pewnie Kenko, bo to 200 to ciut mało nie.. .Jak przyjdzie pogoda i uda mi się coś fajnego pstryknąć to Wam pokażę.

Kupiłeś canona 70-300/4-5.6 IS USM jak rozumiem ?

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 15 Mar, 2008   

Paweł_G napisał/a:
Komor no o to mi chodziło. Widać niewielki spadek ostrości ale akceptowalny czekam jeszcze na cropy ale w zasadzie decyzja podjęta - zamawiam Kenko.

Oto cropy zdjęć z użyciem Kenko. Wszystkie ujęcia zrobione jako RAW, wywołane w Lightroomie bez ruszania ustawień, nie ostrzone ani nic nie grzebane w kolorach i zapisane do TIFF w celu otwarcia w Photoshopie. Zamieszczone wycinki powstały z Save For Web w Photoshopie CS1, jakość JPG ustawiona na 95%. Wszystkie zdjęcia na maksymalnej ogniskowej, czyli 200 lub 280 mm (odpowiednio sam obiektyw oraz z konwerterem), z wyjątkiem ostatniego, co jest zaznaczone.

Najpierw dla porównania te „techniczne” zdjęcia budowlane, warianty z Kenko i bez, to najbardziej bezpośrednio można porównać co się dzieje z ostrością (no, o kolorach nie da się wiele powiedzieć, skoro zdjęcie pod słońce...). ISO 100, przesłona otwarta, czyli ujęcie bez Kenko ma f/4, z Kenko f/5.6, statyw, MLU.

Teraz leci fragment kaczki, wybrałem taki fragment, który wydaje mi się najbardziej w ostrości, choć obiekt był ruchomy. ISO 400, f/5.6, 1/1000s.

Gołąb, też najostrzejszy fragment, ale blisko centrum. ISO 400, f/6.3, 1/1000s.

Buzia, centrum kadru, obiekt zasadniczo nieruchomy. ISO 400, f/6.3, 1/2000s. Kurde mogłem zmniejszyć ISO do 200, byłoby lepsze zdjęcie. To jest właśnie moment, kiedy brakuje dedykowanego guzika do zmiany ISO... :)

No i na koniec coś z krótkiego końca, czyli obiektyw ustawiony na 70 mm, co z konwerterem 1.4 daje 98 mm. Przypominam, że według testu 70-200/4L na Optycznych jest to słabszy koniec tego obiektywu. Tym razem przesłona na f/8, więc wyszło lepiej niż na otwartej dziurze, na szczęście udało się uniknąć poruszenia. ISO 100, f/8, 1/200s.

No a skoro wątek jest zasadniczo o wyborze pomiędzy 70-200 a 70-300, a nie o Kenko :) to jeszcze dla przyzwoitości crop z czystego obiektywu 70-200/4L, bez konwertera.

Smola 
Maniak

Wysłany: Nie 16 Mar, 2008   

Koraf sarny sa na stronie nr 2 w tym temacie.

Odpowiedz do tematu