Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 lampy quantuum R+600 Digital i R+300 Digital..jak ustawić
witam. mam maly problem... mam te dwie lampy 300 i 600.. uzwamich ale nie umiem ustawić ich tak by udało mi sie wyciągnąć z nich 100% normy,..ogólnie która pierwsza powinna byc wyzwalana?? jaka najlepsza moc jak osoba stoi tak mniej wiecej 2metry dalej? ustawiam i ustawiam ale mi jakoś kiepsko idzie;/ mam wyzwalacz radiowy ale używam lampy 580 spee...II- bo go nie kumam:)))
w końcu się odważyłam napisać wiec licze ze moze ktoś mi pomoże:) ?
dziękuję
Jakie masz modyfikatory?
Jakie masz wyzwalacze?
Najprościej to chyba będzie lampki z fotoceli wyzwolić, za pomocą wbudowanej ustawionej na niską moc, jeśli się nie ogarniasz z wyzwalaczami
Najlepsza moc??!!
Nie ma czegoś takiego, moc lamp zależy od miliarda czynników (m.in zastanego i tego, czy je chcesz mieć, czy nie na zdjęciu)
Ustaw sobie najniższe ISO(100), czas taki, żeby się dało radę wszystko zsynchronizować (np. 1/125s), przysłona pewnie wyjdzie w okolicach 5.6/8. Do tego dobierz moc lamp. Ja bym ustawił na minimum i stopniowo zwiększał, aż uznasz,że efekt jest taki, jak miał być.
Wyzwalane MUSZĄ być jednocześnie
krótko mówiąc, z trzema lampami (za pomocą wyzwalanej ze slave'a 580'ki możesz np. oswietlić tło), można naprawdę poczarować!
witam. mam maly problem... mam te dwie lampy 300 i 600.. uzwamich ale nie umiem ustawić ich tak by udało mi sie wyciągnąć z nich 100% normy,..
Co to znaczy 100% normy? Po prostu ustaw je na pełną moc - więcej z nich nie wyciśniesz...
AgaCh napisał/a:
ogólnie która pierwsza powinna byc wyzwalana??
Obie jednocześnie. Jesli pytasz do której podpiąć radio, a którą wyzwalać fotocelą, to zazwyczaj radio podpinasz do tej, która szerzej świeci.
AgaCh napisał/a:
jaka najlepsza moc jak osoba stoi tak mniej wiecej 2metry dalej?
To zależy jaką przysłonę chcesz uzyskać. Dla ~2m 600-tka ze srebrną parasolką na pełnej mocy da Ci jakieś f/16 (dla ISO100), 300-tka połowę z tego, czyli f/11. Chcesz wyższą przysłonę (chociaż nie polecam ze względu na dyfrakcję) - podbij ISO (dla ISO200 dostaniesz odpowiednio f/22 i f/16), chcesz uzyć większej dziury przy tym samym dystansie - skręć lampy (1/2 da Ci odpowiednio f/11 i f/8, 1/4 - f/8 i f/5.6 itd.) pamietaj jednak, że lampy o tej konstrukcji wydłużają błysk przy skręcaniu, więc możesz mieć kłopot z mrożeniem ruchu. Oczywiście podane wyniki będą się różnić w zależności od użytego modyfikatora, ale zasada jest ta sama - przy tej samej odległości i ustawieniu błysku 300Ws da 2x mniej światła od 600Ws.
AgaCh napisał/a:
mam wyzwalacz radiowy ale używam lampy 580 spee...II- bo go nie kumam:)))
Ale czego można "nie kumać" w wyzwalaczu? Co to za radio?
ov_Darkness napisał/a:
1. Przede wszystkim musisz wiedzieć, jaki efekt chcesz osiągnąć.
Uczyć się z tych przykładów raczej nie polecałbym nikomu. Tragedia.
ov_Darkness napisał/a:
Najprościej to chyba będzie lampki z fotoceli wyzwolić, za pomocą wbudowanej ustawionej na niską moc, jeśli się nie ogarniasz z wyzwalaczami
Właśnie najprościej jest uzyć wyzwalaczy - odpalanie z fotocel przy pomocy wybudowanej, to znacznie więcej kombinowania.
ov_Darkness napisał/a:
Najlepsza moc??!!
Nie ma czegoś takiego, moc lamp zależy od miliarda czynników (m.in zastanego i tego, czy je chcesz mieć, czy nie na zdjęciu)
Miliarda? Nie... W zasadzie zależy od głównie energii zgromadzonej w kondensatorze... Oczywiście efektywność oświetlenia zależy od użytego modyfikatora i odległości, a efektywność naświetlenia klatki zależy od użytej przysłony i czułości, ale to tyle... A zastane póki co zostawiłbym w spokoju - wystarczy, żeby koleżanka wiedziała, że jego ilość w takim setupie regulujemy długością czasu naświetlania i w studio raczej dbamy o to, żeby się nie rejestrowało, używając czasów w okolicach synchro (ale nie krótszych).
ov_Darkness napisał/a:
Ustaw sobie najniższe ISO(100), czas taki, żeby się dało radę wszystko zsynchronizować (np. 1/125s), przysłona pewnie wyjdzie w okolicach 5.6/8. Do tego dobierz moc lamp. Ja bym ustawił na minimum i stopniowo zwiększał, aż uznasz,że efekt jest taki, jak miał być.
Kombinujesz w drugą stronę... To nie Strobist i zabawa w dopasowywanie lamp do zastanego... Poza tym, tego typu monobloki najlepiej pracują w okolicach pełnej mocy.
Specjalnie wrzuciłem takie przykłady, żeby zachęcić do eksperymentowania.
Dwa, starałem się opisać całą rzecz jak najprościej, jelsi wprowadzisz dziewczynie od razu 20 zmiennych do kontrolowania, to się pogubi i zniechęci.
Brak informacji jest też informacją. Jeśli nie napisała, jakie ma wyzwalacze i z czym ma konkretnie problem, znaczy że nie wie albo z czym się to je sprzętowo, albo nie umie zadawac pytań na forum, więc odpisanie sążnistego posta ją po prostu przestraszy.
Całkowita eliminacja zatanego.... mnie się takie zdjęcia jakoś słabo podobają.
Poza tym naprawdę trzeba mieć skilla, żeby ustawić lampy tak, żeby było dobrze odcinając zastane.
Porosto się pisze, natomiast prawda jest taka, że po wiekszości zdjęć jakie ogladam widać brak skilla w zakresie oświetlenia.
Sam się dopiero tego uczę (ze spidlajtami) i wiem, jaka to potrafi być rzeźnia...
Poza tym naprawdę trzeba mieć skilla, żeby ustawić lampy tak, żeby było dobrze odcinając zastane.
Well… z drugiej strony łatwiej się nauczyć co się dzieje z lampą, jak zastane nam nie brudzi planu. Wszystko ma swoje wady i zalety.
Specjalnie wrzuciłem takie przykłady, żeby zachęcić do eksperymentowania.
Te przykłady nie dość, że są okropne, to jeszcze wprowadzają w błąd.
ov_Darkness napisał/a:
Dwa, starałem się opisać całą rzecz jak najprościej, jelsi wprowadzisz dziewczynie od razu 20 zmiennych do kontrolowania, to się pogubi i zniechęci.
Dodając do kontroli nad błyskiem jeszcze kontrolę nad zastanym?... Parametry takie jak relacja energia błysku-odległość-przysłona-czułość kontrolować musi. Bez tego nie ma fotografii studyjnej. Stosunek błysk-zastane narazie może sobie darować.
ov_Darkness napisał/a:
Ale zdajesz sobie sprawę, ze piszesz w temacie o lampach studyjnych? Odcięcie zastanego to w studio podstawa.
ov_Darkness napisał/a:
To, czy zastane jest, czy go nie ma, nie wpływa szczególnie na ustawienie innych lamp. Zastane, to po prostu kolejna lampa - czasem na wypełnieniu, czasem w kontrze, a czasem główna, tyle tylko, że nie da się jej kontrolować tak swobodnie jak pozostałych...
komor, nie - zmierzy jaki jest aktualny kontrast miedzy błyskiem i zastanym.. Np w procentach. Jak wiesz jaki mix chcesz uzyskać nie musisz doświadczalnie dobierać parametrów, ale po prostu ustawić odpowiednie parametry ekspozycji.
hijax_pl, przyznam, że ja też nigdy nie liczę, ani nie mierzę stosunku zastane-błyskowe w procentach... Zwyczajnie, wiem o ile chcę niedoświetlić (zazwyczaj) zastane i tyle - nie przejmuje się jego udziałem w ekspozycji elementów oświetlanych światłem błyskowym.
jaad75, ale mi nie chodzi o bieganie z kalkulatorem... Mówię o wyobraźni jaki efekt dadzą dane nastawy. Światłomierz jest tylko pomocnikiem skracającym czas - nic więcej...
okurde dziękuję chłopaki!!!! ja dopiero sie uczę wiec jestem bardzo wdzieczna!!!ktoś mi ustawiał ostatnio lampy ( ze niby sie zna)... aa ja powiedziałam jaki chce uzyskać efekt... wiem powinnaam sama próbowac ale skorzystałam z pomocy..skończyło sie na tym że zdjęcia wyszły beznadziejnie... nic co chciałam nie udało sie zrobic.. ustawił tak lampy ze cien padał obok modela tak wielki ze obojetnie co zmienił w ustawieniach wychodziło starsznie...zdjecia wygladały tak jakbym ja sama starała sie ustawic je nie wiedzac co i jak...eh.. dlategopytałam..podajeciemi mase informacji ale dokładnie niestety zanimje rozszyfruję tosie duzo widze musze nauczyc:)
wczesniej robiłamzdjecia w plenerach i nie było problemu ... nie wiem czy tu mozna wklejac zdjecia pod tekstem bo bymto zrobiła by pokazac co i jak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11