Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy rok nowe porażki
Autor Wiadomość
wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011   Nowy rok nowe porażki

Na dzień dobry kilka dni po nowym roku mamy kilkanaście premier i co?
W wiekszości aparatów wpakowano matryce wielkości paznokcia i 16 megapix na pokładzie.
Bez komentarza po prostu brak słów.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011   

Byliśmy na przedpremierowym spotkaniu zorganizowanym przez firmę Panasonic. Pokazy byly prowadzone przez Japończyków z centrali. Zapytałem wtedy, czy oni naprawdę uważają, że ludzie chcą 16 Mpix na takich małych matrycach. Pan odpowiedział, że ich badania wskazują, że ludzie tego faktycznie chcą...

fotoartysta 
Nowy
FOTOARTYSTA

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011   NOWE fajne KOMPAKTY 2011

Pojawiło się wiele ciekawych kompaktów w ostatnich dniach.Są one także opisane na optyczne pl. Które was zaciekawiły? Mi podoba się fajny olympus ambitny kompakt z jasnym obiektywem oraz sony nowe ciekawe co nikon pokaże

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

Arek napisał/a:
Pan odpowiedział, że ich badania wskazują, że ludzie tego faktycznie chcą...

Bo dla zwykłego użytkownika któremu zadano pytanie , czy
woli 16 Mpix zamiast ośmiu , odpowie z oburzeniem ,no jasne
że 16 Mpix !!!
Zresztą mało razy przysłuchiwałem się dyskusji gdzie MEGAPIKSELE
były najważniejszym atutem przy zakupie aparatu , nie wnikając w specyfikację
sprzętu , opinie , testy :mrgreen:
A ja mam 8 Mpix w komórce :mrgreen: :mrgreen: :razz:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

baracuda napisał/a:
Zresztą mało razy przysłuchiwałem się dyskusji gdzie MEGAPIKSELE
były najważniejszym atutem przy zakupie aparatu , nie wnikając w specyfikację

niestety potwierdzam

Scenka ze sklepu:
- Dzień dobry chciałabym/chciałbym kupić aparat
- A jakie wymagania co do samego aparatu?
- No musi mieć duży zoom i dużo megapikseli
- Duży zoom potrafię zrozumieć, ale po co Panu/Pani dużo megapikseli?
- No bo zdjęcia są lepszej jakości i bardziej wyraźne ! !

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

edmun napisał/a:
- No bo zdjęcia są lepszej jakości i bardziej wyraźne ! !
Hm.. A jak to się ma do tych niekończących się dyskusji 5Dmk2 vs D700? :wink: :lol: :razz:

Dominika 
Rozmowny

16 milionów to przegięcie na całego- przecież jak by wszyscy producenci zaprzestali na 10 milionach przeciętny Kowalski by zrozumiał nie zgłębiając się w szczegóły techniczne, że tyle wystarczy. Chciwość a nie jakość zdjęć czy korzyść użytkowników rządzi produkcją. Jeśli tak zaczyna się w styczniu 16 mpix to w grudniu 2011 bedzie 20 mpix w kompakcie i ewolucja sprzętu wróci do korzeni gdzie 4 megapix szumialo jak 16 mpix. Gdyby przy dzisiajszych możliwościach technicznych stworzyć aparat 5 mpix to powinien on mieć uzyteczne iso 3200 przy matrycy 1/25. Ponieważ wpieprzaja po 16 mpix nic nie zyskujemy jak szumiało na iso 200 tak i szumieć bedzie. Technologia idzie do przodu i głupota konstruktorów też .

TS
[Usunięty]

Arek napisał/a:
Pan odpowiedział, że ich badania wskazują, że ludzie tego faktycznie chcą...

I pewnie tak jest - problem w tym kto robi te badanie i jak.
Kilka lat pracowałem z badaczami rynku i wiem, że badacz-socjolog robi pieluchy, jogurty, zwyczaje świąteczne, aparaty, itd., co akurat wpadnie. M. in. projektuje ankietę lub prowadzi fokusa. Ale żeby zadać dobre pytania, trzeba znać się na tym co się bada, a nikt nie zna się na wszystkim.
Nie mówię już o właściwym doborze próby, bo tu też można sporo zaoszczędzić kosztem reprezentatywności.

[ Dodano: Czw 06 Sty, 2011 21:40 ]
Dominika napisał/a:
Technologia idzie do przodu i głupota konstruktorów też .

Nie - przypuszczam, że konstruktorów szlag trafia jak każą im zaprojektować aparat "marzeń" klienta :???:

civil 
Początkujący

ludziom można wmówić wszystko tylko trzeba to umiejętnie podać -- jeżeli od lat mówi się przede wszystkim o ilości pikseli a na chwilę obecną dodaje się zoom to nie można wymagać od prostego społeczeństwa - takiego jak np. ja -- by doszukiwało się szumów balansów bieli preselekcji iso itd.... a swoją drogą czy ktoś może coś więcej powiedzieć o sony wx10 - bo jakoś sony na swej stronie się wstydzi tego modela :)

i tak na marginesie -- to pytanie do tych co widzieli -- czy ewentualnie warto się ładować w DSC-HX7VB czy lepiej poprzestać na DSC-HX5VB chyba że coś równie godnego zainteresowania mógłby ktoś zaproponować (napaliłem się wcześniej na CX4 ale chyba odpuszczę :/

goltar 
Optyczny

Z wszystkich zaprezentowanych 75 kompaktów (stan na dziś), podoba mi się tylko jeden - Olek XZ-1. Wszystkie kompakty do których wpakowano matryce 1/2.3 cala i 16 mpix jak dla mnie są krokiem w tył i nadają się do kosza...

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011   

dość ciekawy jest jeszcze Casio TRYX i Fujifilm FinePix F550
ten ostatni ma moduł gps i z takim zoomem (24-360) to dobry kompakt wakacyjny.
Nie kupię żadnego z nich ale są dość ciekawe i wyróżniają się na tle reszty
której jest tyle że trudno zorientować się czy oprócz wyglądu czymś się różnią..

co do 16mpx nie wiem jak wyglądają zdjęcia, szczególnie że fuji daje iso 3200..
moze nie jest tak źle.

goltar 
Optyczny

sigmiarz napisał/a:
dość ciekawy jest jeszcze Casio TRYX i Fujifilm FinePix F550
ten ostatni ma moduł gps i z takim zoomem (24-360) to dobry kompakt wakacyjny.
Nie kupię żadnego z nich ale są dość ciekawe i wyróżniają się na tle reszty
której jest tyle że trudno zorientować się czy oprócz wyglądu czymś się różnią..

co do 16mpx nie wiem jak wyglądają zdjęcia, szczególnie że fuji daje iso 3200..
moze nie jest tak źle.
TRYX faktycznie ciekawy. A jeszcze co do 16 Mpix, dla mnie już teraz wszystkie kompakty z matrycami 1/2.3" powyżej 10 mpix dawały kiepską jakość (szczególnie w połączeniu z kompresją JPG), dołożenie kolejnych mpix może tą sytuację tylko pogorszyć, biorąc pod uwagę jakiś tam postęp technologii, może nie zmieni się na gorzej, ale mało prawdopodobne że będzie lepiej ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Będzie lepiej na odbitkach tej samej wielkości... :wink:
Zdaje się, ze konstruktorzy aparatów nie wiedzą jeszcze, że nie służą już one do robienia odbitek i wydruków, a co najwyżej do oglądania na ekranie telewizora... :smile:

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

jaad75 napisał/a:
Będzie lepiej na odbitkach tej samej wielkości... :wink:
Zdaje się, ze konstruktorzy aparatów nie wiedzą jeszcze, że nie służą już one do robienia odbitek i wydruków, a co najwyżej do oglądania na ekranie telewizora... :smile:

Cytujesz kogoś ? :twisted:

hereyoufindme 
Początkujący

goltar napisał/a:
dołożenie kolejnych mpix

Ba, żeby to było dołożenie... w rzeczywistości przecież jest to krojenie tej samej wielkości tortu na coraz mniejsze części. Ani goście nie najadają się więcej, ani smaku nie przybywa. Wręcz odwrotnie - coraz więcej kolorowych, syntetycznych posypek, galaretek i proszków do pieczenia...

Odpowiedz do tematu