Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 09 Sty, 2011 Amatorska kalibracja monitora
Czy jest w ogóle sens samemu zabierać się za kalibrację ,
czy jak to się mówi , dać se siana , kupić kalibrator lub
oddać do zrobienia .
W/g pierwszego linka to widzę tak jak w opisie >>> kliknij <<<
Natomiast w/g drugiego to mieszam i mieszam i nic mi nie pasuje >>> kliknij <<<
Matryca jest nowa , ale to lapek więc nie jest to jakiś pro monitor do grafiki ,
więc chyba zakup urządzenia mija się z celem , no i jeszcze mój wzrok
i chyba z tego powodu ta "domowa" kalibracja jest o kant de potłuc.
Następnie powoli regulujemy jasność i obserwujemy powyższy obrazek. Powinniśmy na środkowym pasku zobaczyć zarys cyfr: 4, 5, 6, 7, 8. Cyfra 3 powinna być na skraju widoczności. Cyfr 1 i 2 nie powinno być widać. Może wydawać się dziwne, dlaczego pierwsze dwie cyfry nie powinny być widoczne, proszę jednak uwierzyć, że tak ma być.
wtf? Może się nie znam, ale czy nie obcinamy w tym momencie części półtonów, które widać być powinno? Skoro monitor jest w stanie je wyświetlić, to dlaczego ma tego nie robić? Nie czaje tego fragmentu...
Ja czasem korzystam z tego: http://www.lagom.nl/lcd-test/ Jednak żeby to zrobić porządnie, potrzebny jest kalibrator. Inaczej nie stwierdzisz, czy po ustawieniu monitora na 6500K on rzeczywiście wyświetla te 6500, bo przeważnie, nawet w przypadku bardzo dobrych monitorów mogą być różnice. Nie wyłapiesz tego "na oko". Poza tym, oko jest zawodne. Inaczej ustawiłbyś kolor w dzień, kiedy w pokoju masz światło słoneczne, a inaczej, kiedy wieczorem masz żarowe, bo zwyczajnie nie jesteś w stanie złapać odpowiedniego punktu odniesienia.
Dam sobie spokój z ustawianiem na "oko" , a zacząłem kombinować po przeczytaniu
testu lapka "testy przy użyciu sprzętu pomiarowego wykazują zbyt duże natężenie koloru niebieskiego"
Pozostaje zakup kalibratora lub wykonanie kalibracji przez kogoś bo i tak z tego
raczej nic nie wyjdzie
Cytat:
Samsung R780 został wyposażony w matrycę produkcji Chi Mei (N173O6-L02). Jest to ekran cechujący się typowymi na dzień dzisiejszy parametrami dla klasy 17,3”. Obraz wyświetlany jest w proporcjach 16:9, a rozdzielczość natywna wynosi 1600x900. Oczywiście powierzchnia panelu LCD jest błyszcząca i w silniej oświetlonym otoczeniu będzie razić refleksami światła.
Dzięki technologii LED, która właściwie stała się już standardem, matryca wydaje się być równomiernie podświetlona. Nieco gorzej natomiast wygląda sprawa kątów widzenia. Tu producent się nie przyłożył. Już przy niewielkiej zmianie ustawienia lub pozycji użytkownika względem ekranu obraz traci swoje walory, a barwy ulegają inwersji lub zamgleniu.
Kolorystyka i kontrast badane organoleptycznie wyglądają całkiem przyjaźnie, ale testy przy użyciu sprzętu pomiarowego wykazują zbyt duże natężenie koloru niebieskiego, stosunkowo szarą czerń i dobrą luminescencję bieli. http://www.notebookcheck....80.27107.0.html
W zasadzie to wszystkie LCD, które kalibrowałem dają wykresy dla poszczególnych składowych mniej więcej takie:
Czerwony jest lekko podbijany by sprowadzić obraz bliżej 6500K, a jak widać niebieski idzie w dół. Raz mocniej, raz słabiej, ale w dół
testu lapka "testy przy użyciu sprzętu pomiarowego wykazują zbyt duże natężenie koloru niebieskiego"
Jakoś tak jest, że to przypadłość praktycznie każdej matrycy LCD
No niebardzo. W zasadzie problem głównie dotyka tych z podświetleniem LED. A jak dodamy do tego urządzenia mobilne i zasilane z baterii, wówczas można się domyśleć, że producenci podbijają niebieski w celu pozornego zwiększenia jasności ekranu. No i biel staje się jeszcze bielsza
U mnie lapki siały niebieskim, desktopowe nie. A w dodatku Nec po kalibracji ma krzywe korekcji praktycznie nie krzywe a proste Tylko w ekstremalnych cieniach coś jest w niewielkim stopniu zmodyfikowane.
W zasadzie problem głównie dotyka tych z podświetleniem LED.
Nie - niebieskim sieją własnie CCFL, tanie LED-y zazwyczaj w jakąś magentę wpadają. Tyle tylko, że stare CCFL coraz bardziej żółkną (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia), więc z czasem są trochę mniej niebieskie...
jaad75, no to możliwe, że po paru latach mój Szajsung się wyprostował Stąd miał w miarę przyzwoitą, równą gammę na RGB komor, nie kupiłeś go czasem na stołówce polibudy? Jakieś 10 lat temu tam takiego sprzedałem
Edit: A nie, tamten to był laptop PowerBook G3...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10